12 неща, които никога да не правите заради мъж

| от Mamamia |


Романтичната любов понякога води до самозабравяне и това важи както за мъжете, така и за жените. Но без съмнение, склонността към саможертва и навикът да захвърлиш себе си, навиците си, хобитата си, кариерата си, близките си и дори децата си, заради обичания човек, е по-характерна за жените.

По-често те са онези, които могат да се втурнат в дадена връзка, така че да изгубят напълно себе си, да жертват самочувствието си, кариерата си, личните си стремежи и и всичко останало, само за да бъдат с любимия човек. Разбира се, мъжете също са склонни на подобни саможертви, но при жените, загубите могат да стигнат до невероятни крайности.

Затова ще очертаем границите, които една жена не бива да прекрачва заради мъжа, който обича или в когото е влюбена.

Ето списък с 12 неща, които жената НЕ БИВА да прави за любимия мъж. Защото е опасно за равновесието, за баланса в отношенията, за самоуважението, а понякога и за здравето:

1. Не се преструвайте на друга

Усещането, че мъжът до вас би предпочел да сте друга като характер или като външен вид, е убийствено. Но е учудващо колко много жени вярват, че могат да приемат това предизвикателство и, въпреки всичко, да влязат под кожата на мъжа до себе си, само като „коригират“ нещо в себе си.

Вижте само колко силиконови бюстове, филъри и ботокс устни е създало желанието „да бъда по-добра версия на себе си заради него“ и ще разберете, че положението във връзките никак не е розово!

Ако искаш да бъдеш друга, но със същия мъж – да, ще останеш във връзка с този мъж, но никога няма да бъдеш себе си. Това отдалечаване от автентичността на жената – независимо дали като характер, интереси или външен вид, е начин двамата партньори така и да не се опознаят истински.

Ако той наистина се интересува от теб и те вижда като партньор в живота си, ще те приеме и без филъри, и без ботокс. И даже без грим… А и дори с бръчки. И без епилация! Да не говорим за чертите на характера, които не би искал да промени, ако те обича.

Вижте още:

Да се влюбиш в горящ човек. И да го угасиш

2. Не подценявайте интелигентността или знанията си, за да му се харесате

Изкушаващо е при флирт жените да се подценяват, за да привлекат вниманието на мъжа: „Ох, не го мога това“ или „Би ли ми помогнал с онова, че не мога…“. Всички знаем, че това са капани на заучена безпомощност от страна на жените, поставени с цел мъжете да падат в тях в желанието си да покажат, че са много силни, компетентни и справящи се.

Но когато става дума за сериозна връзка, мъжът до вас много бързо ще разбере какво наистина можете и не можете. И ако този мъж е човек на място, неминуемо ще започне да се дразни на заучената безпомощност. Фалшивите емоции не само не са секси след един определен момент, ами са си направо дразнещи. Още по-трагично е, когато жената започне да подценява интелекта и възможностите си уж за да задържи мъжа до себе си. Но ако тя наистина не е глупава, а само се преструва, за да не го „засенчва“ например, в един момент ще стане „с нейните камъни по нейната глава“ – възможно е сама да си повярва, че не може, че не знае, че не заслужава, че не е достатъчно квалифицирана и умна…

Не си струва заради който и да е мъж да се подценяваш, драга. Просто сметката не излиза в дългосрочен план.

Вижте още:

„…Умна си като за жена. Че и чувство за хумор имаш“

3. Не влизайте в ролята на майка му

Ролята на майката е сред унизителните превъплъщения на самозабравилата се и влюбена жена. Не сте майка му – той може сам да си сготви, да си пусне пералнята, да си подреди рафта с дрехите. Може дори, о, представяте ли си! – да изчисти дома, и банята и дори да напазарува. И е способен напълно сам да си купи дрехи от магазина.

Всъщност ролята на майката потиска всяка връзка и смачква шанса за развитие вътре в нея. Ако той го очаква от вас – значи не е зрял човек. Ако вие го правите – трябва да преосмислите сериозно моделите си.

Вижте още:

Какво да направим, ако сме се превърнали в майка на мъжа си

4. Не жертвайте своите лични цели и стремежи заради него

Когато човек е във връзка определено и личните му цели и стремежи се променят. Но все пак остават кариерни или артистични цели и хобита, занимани, които са важни за нас самите. А да жертваш кариерата си, защото на мъжа ти не му харесва, са прийоми от едни други (и за съжаление не толкова далечни!) времена.

Колкото и да се опитва да се завърне нео-патриархатът, не жертвайте своите лични желания, заради кариерата на домакиня или защото той ВАДИ ПАРИТЕ. В един момент балансът в подобна патриархална връзка ще се наруши – най-малкото, защото живеем в други времена, в които предизвикателствата пред двойките са по-различни. Съвременните жени трябва да мислят и за своите лични цели, кариери, самоизява или занимания, които ги изпълват със смисъл и желание за живот извън връзката.

5. Не му позволявайте да контролира или манипулира решенията ви

Когато вземате решения като двойка, не позволявайте на партньора си да действа еднолично или да ви манипулира, да се налага и да подценява вашата способност да решавате. Ако мъжът ви влияе, налага се, или не ви разрешава да вземате свое собствено обмислено решение – нещата не вървят на добре.

Опитайте се да възвърнете своя собствен глас над вземането на общи и лични решения, иначе ще започнете да се задушавате. Човекът, който уважава вашето мнение, ще ви остави да решавате сами – особено за нещата, които засягат вас самата.

Вижте още:

Внимание, нарцисист в сърцето ми!

6. Не губете финансовата си независимост заради мъж

Макар и трудна за постигане все още за много жени, финансовата независимост е много важна, не само за собственото самочувствие, ами и за личната сигурност. Да разчиташ единствено на мъжа си за дневните си разходи е изключително унизително. Освен това дава на мъжете особена сила във връзката и нещата лесно стават напълно неравностойни.

Финансовият контрол може да ограничи възможността да правим независими избори и да доведе до усещането, че сме затворници или че не можем да се справим без мъжа до себе си.

Независимостта в кеш е овластяваща, създаваща самочувствие и самоуважение. А и е знак, че можем да се оправим и сами, ако настанат трудни времена.

Вижте още:

Младите майки са лоши хора

7. Не се занимавайте с неща, които ви карат да се чувствате неудобно, но на него му харесват

Не искате да ходите на палатка, защото имате алергия към треви и се ужасявате от насекоми? Не го правете, само защото той обича къмпингите. Ужасно мразите да се возите на яхта, защото повръщате нон стоп, а той е любител-мореплавател? Ами не е нужно да го придружавате в хобитата му.

Не правете неща, които не обичате, само за да бъдете с вашия човек, защото ще започнете да мразите себе си. А мъжът, който ви обича, ще разбере вашите съображения и няма да настоява да идвате с него на места, които намирате за опасни или да правите работи, които не ви се харесват.

8. Не лъжете заради него и не прикривайте грешките му

Да бъдеш напълно честен е много важно във връзката. Ако покривате неговите лъжи или грешки, ако скривате неща, за които ви е срам, че той прави, и ако се налага да сте съучастници в игри, които не ви носят никаква полза, но просто пазите „доброто му име“ – вашият собствен характер, моралът ви са поставени на карта.

Обичащият ви мъж няма да иска да жертвате ценностите си заради него, а сам ще поеме отговорност за действията си, без да ви набърква.

9. Не пренебрегвайте нуждите си заради него

Вашето самоуважение е не по-малко важно от това на партньора. Винаги мислете за това, от което и вие имате нужда, не се подценявайте и така във връзката ви ще има баланс. Ако поставяте себе си и нуждите си след тези на мъжа си и постоянно се жертвате, в течение на времето ще започнете да се отказвате напълно от нещата, които ви правят щастливи. Товa ще ви доведе до гняв, до депресия, а най-малкото: до разочарование от живота.

10. Не се изолирайте от приятелите и семейството заради него

Много е важно да поддържате връзки и с други хора, освен с мъжа си. Но не са малко връзките, в които единият започва да отдалечава другия от останалите, защото той самият се чувства удобно от чуждите контакти.

Не го допускайте. Приятелите и семейството са ваши лични отношения и те могат да ви предложат друг вид обич, чувство за принадлежност, да не говорим за добри съвети и подкрепа.

Поддържането на личните ни контакти ни кара да съхраняваме идентичността и независимостта си, докато сме във връзка. Също така ни осигурява перспектива в живота. Здравословната връзка трябва да обогатява живота ти, а не да го ограничава, така че и мъжът, който те обича, ще разбере и окуражи желанието ти да поддържаш отношения извън връзката, признавайки че те са неразделна част от това, което си ти.

11. Не толерирайте насилническо, неуважително и обидно поведение

Включително физическо, психологическо или вербално насилие. Сигурността във връзката е много важна, а любовта трябва да бъде източник на радост, а не причина за болка.

Вижте още:

Когато невротичната любов води до домашно насилие

12. Не стойте във връзка от страх или от чувство за задължение

Независимо дали става дума за страх от самота, връзка, само заради социалните норми, или просто несигурност – ако сте в отношения, само за да сте обвързани пред околните, това може да бъде емоционално изтощаващо и изключително незадоволително преживяване.

Ако усещате, че сте в токсични отношения,които по-скоро рушат психическото ви здраве, отколкото да го подобряват, най-добре напуснете.

В случай че оставането ви в дадена връзка е обвързано с наследство от предишни отношения, ако семейството ви е далеч от вас, нямате приятели или усещате, че е време отново да бъдете „независими“, по-добре помислете дали наистина трябва да оставате заедно с този човек.

Макар че любовта е свързана с правенето на компромиси, тя никога не бива да идва на цената на нашата лична идентичност, щастие и чувство за благоденствие.

Правилният мъж ще зачита и уважава автономността на жената до себе си и се стреми да подкрепя, а не да пречи на сбъдването на нейните мечти и желания.

Бъдете верни на себе си и не само връзката ви ще обогати живота ви, но и също така ще можете да предложите най-добрата версия на себе си в отношенията си.

Вижте още:

Припознаване на дете: какво може да се обърка?