Мъжът, който си има всичко

| от Кристина К. |


Из предимно досадните и напрягащи дебри на социалните мрежи си имам едно любимо местенце – страницата Man who has it all„Мъжът, който си има всичко“. Винаги мога да разчитам на нея за качествен хумор по една важна за мен тема, а именно неравенствата между половете.

Тази страница не засяга толкова най-очевидните проблеми като различните типове насилие, основано на пола, разликата във възнагражденията или липсата на адекватни социални политики, свързани с родителството. По-скоро се спира повече на предразсъдъците, които остават между редовете, а понякога дори са облечени като благовидни пожелания или съвети, зад които стоят трайни социални очаквания за ролята на мъжа и на жената.

Хуморът на „мъжа, който си има всичко“ преобръща половите социални роли, като формулира посланията си с уж добродушния и положителен, а всъщност болезнено снизходителен тон, с какъвто обикновено се отправят послания към жените. Само че насочва тези послания, същите по съдържание и смисъл, към мъже.

Например: „Жена ти е онлайн? Децата са си легнали? Време е да си починеш с лъскаво списание, за да разбереш как можеш да изглеждаш подмладен, да се чувстваш по-лек и като цяло да изчезнеш благодарение на правилно контуриране и хоризонателни райета“.

Или: „Работещ татко? Как постигаш успех на работа? Моята тайна е да си приготвям дрехите за следващия работен ден от вечерта!“.

Или: „Днешният дебат: Трябва ли да очакваме мъжете да ходят на джогинг на групички, за да елиминират риска да бъдат нападани от жени?“.

В „Мъжът, който си има всичко“ наистина има от всичко.

От ирония за това как думи като „лекарка“ или като „пожарникарка“ очевидно се отнасят и за „мъжете лекарки“ или „мъжете пожарникарки“, до това, че истинският грижовен баща е добре да шие костюма на сина си за предстоящото училищно тържество, а не го купува от магазина като някой неблагодарен мързеливец, който лекомислено харчи изкараните с пот на челото пари на съпругата си.

Може би най-лесният начин човек да обясни стереотипите, които остават неразбрани, е като ги преобърне и така онагледи колко абсурдно звучат.

Нека опитаме с няколко такива.

Представете си например как казвате на сина си: „Избери си някаква лека мъжка професия, разследващ полицай не е подходящо поприще за мъжката нервна система и емоционалност“.

Или предупреждавате приятел да не излиза с толкова къси панталони през лятото, за да не подведе момичетата с облеклото си.

А защо не и директно да му кажете, че ако жената е заинтригувана от него, тя със сигурност ще плати сметката на първата им среща, но той все пак не бива да „пуска“ твърде рано, независимо колко много е настоявала тя, защото ще остави погрешното впечатление, че не търси сериозна връзка. Ако тя наистина го харесва, ще успее да си я държи в гащите и ще му се обади пак. Но в никакъв случай той да не звъни първи, ще изглежда отчаян!

Кажете му още, че „пиенето и псуването са много грозни за един мъж“.

A защо не опитате и с думите, с които играчът на Kansas City Chiefs Харисън Бъткър ядоса цяла Америка с речта си по повод завършването на бенедиктинския колеж в Канзас? Той се обърна към младите жени с думите: „Трябва да се гордеете с всичко, което сте постигнали до този момент от живота си. Искам да се обърна директно към вас накратко, защото смятам, че именно вие, жените, сте тези, на които са казани най-дяволските лъжи. Колко от вас сега седят тук, на път са да преминат на нов етап в живота и мислят за всички повишения и титли, които ще получат в кариерата си? Някои от вас може да продължат да правят успешна кариера по света. Но бих се осмелил да предположа, че повечето от вас се вълнуват най-много от брака си и децата, които ще доведат на този свят.

Мога да ви кажа, че моята прекрасна съпруга, Изабел, първа би казала, че животът ѝ наистина е започнал, когато е започнала да живее с призванието си като съпруга и майка. Днес съм на сцената и съм способен да бъда човекът, който съм, защото имам съпруга, която се опира на своето призвание. Аз съм благословен с многото таланти, които Бог ми е дал, но не може да се пренебрегне фактът, че целият ми успех е възможен, защото едно момиче, което срещнах в класа по музика в гимназията, се обърна към вярата, стана моя съпруга и прие една от най-важните титли: домакиня“.

Можете ли да си представите същата тази реч при дипломиране на мъже?

Лично аз бих искала да преобърна по този начин и думите на един познат, с които аргументира регулярните си похождения извън семейството. Те биха звучали така: „А вие, момчета, какво бихте предпочели, ама честно, като толкова много знаете? Жена, която винаги е точна и е на линия и като каже, че ще дойде да ви закара с детето на лекар, идва и го прави, но от време на време хойка, просто защото е жена? Или някаква мухла, която ви е вярна, но не можете да разчитате на нея за абсолютно нищо?“.

Или на друг познат, който понякога дори се е самоопределял като феминист и ми е обяснявал как функционира феминизмът всъщност: „Много е глупаво да се налага на мъжете този идеал, че след като станат бащи, отново ще е много престижно да се върнат на работа. Няма по-голямо признание, призвание и щастие за мъжа от това да си стои вкъщи и да си гледа детето. Останалото са лъжи на капитализма“.

Можем да стигнем и до уж невинни дреболии като „не мога да си представя да чета литература, писана от мъже, особено главните герои да са само мъже“.

Или „вдъхновяващо е да виждаме като пример и мъже в научните среди, действа стимулиращо на подрастващите момчета“.

Или „ако си работещ баща и ти е трудно да се справиш с всичко вкъщи, бъди благодарен, че и жена ти помага с децата, а ти можеш просто да ставаш малко по-рано и просто да се организираш малко по-добре“.

Или „за мъжа достигането до оргазъм не е толкова важно в секса, колкото е емоционалната близост, която усеща с партньорката си“.

Надявам се, че разбрахте какво имам предвид с дадените примери. Ако не сте, то тогава…

Момичета, просто сменете памперса на детето веднъж през уикенда и зарадвайте партньора си с репликата, че с това го отменяте и му помагате!

Момчета, огледайте се за някоя по-добре запозната с нещата жена наоколо, тя ще се радва да ви обясни… И не се тревожете, че не разбирате!

Снимка: Харисън Бъткър, играч на oтбора по Американски футбол Kansas City Chiefs / Luke Hales/Getty Images

Вижте още:

Мария Шопова и Ивана Попова: За нас, жените, не е безопасно навън


Повече информация Виж всички