Модерната хормонална контрацепция: доказани ползи и опровергани митове

| от Mamamia |


За съвременните жени свободата в личния живот и правото на избор кога да осъществят най-важните цели в живота си може да се окажат немислими без надежден начин за планиране на майчинството. Хормоналната контрацепция е метод за предпазване от нежелана бременност с над 99% ефективност при правилна употреба, който позволява на жената да избере кога и колко деца да роди, планирайки и своето образование и кариерно развитие. Тя подобрява качеството на живот, като стабилизира менструалния цикъл и отстранява свързаните оплаквания. Предпазва от психоемоционални и здравословни проблеми, свързани с абортите.

Днес над 150 млн. жени по света използват хормонална контрацепция. В САЩ това е всяка 4-та жена в детеродна възраст, в Европа – средно около 25-30%, а в България – под 3%.

Какво представлява съвременната хормонална контрацепция?

Контрацептивната таблетка е едно от фундаменталните открития на ХХ в. Първият хормонален контрацептив е в употреба от 1960 г. Оттогава тези лекарства непрекъснато се усъвършенстват.
За разлика от по-старите контрацептиви последното поколение орален хормонален контрацептив е продукт на иновация, с нов профил, който комбинира предимствата на Е4 (естетрол) – уникален естествен естроген със селективен начин на действие, и гестагенна съставка, близка до естествения прогестерон. Е4 се открива само при хората и приматите. Синтезира се в черния дроб на плода по време на бременност и изчезва след раждането. Е4 е определен като „нативен“, защото е естествен за човешкото тяло, а за производството на контрацептивните таблетки се синтезира от растителни източници (соя). Високата му селективност снижава риска от странични ефекти – едно от предимствата на Е4 пред синтетичните естрогени.

Този контрацептив има неутрален ефект върху черния дроб, по-нисък риск от тромбоемболизъм и слабо въздействие върху гърдите.

Как действат хормоналните контрацептиви?

За периода на употреба на таблетките спира овулацията – яйчниците не отделят яйцеклетка и яйчникови хормони. Таблетките доставят женските полови хормони и жената няма хормонален дефицит. Репродуктивните й възможности временно са „на пауза“ и се възстановяват веднага, щом приключи приемът на лекарството.

Употребата на орални контрацептиви задължително изисква консултация с акушер-гинеколог, който ще установи дали жената има противопоказания. Необходим е и периодичен контрол.

Снимка: Pexels

Какви са ползите за менструалния цикъл?

При употребата на хормонална контрацепция той става редовен и предвидим, а оплаквания като болка, обилно кръвотечение, повишен апетит, депресивни настроения, раздразнителност и др. изчезват. Доказан е и благоприятен ефект върху настроението, либидото, кожата.

Кои са най-масовите митове за употребата на контрацептиви?

Страховете от напълняване, окосмяване, рак, стерилитет са напълно необосновани. Употребата на съвременните хормонални контрацептиви не води до промени в теглото – при 80% от жените то се запазва, при 10% може да се увеличи с 1-2 кг, главно от задръжка на течности, а при останалите 10% дори намалява. Окосмяването започва да намалява при употреба над 6 месеца. Рискът от онкогинекологични заболявания спада значимо, а репродуктивният капацитет се възвръща такъв, какъвто е бил.

Материалът е част от информационната кампания „Жените имат право“, организирана от Българското дружество по акушерство и гинекология с подкрепата на „Гедеон Рихтер“.

За повече информация: ladypill.com

Вижте още:

Господарка на тялото си: кратка история на контрацепцията