Какво да правим, ако усетим, че партньорът ни манипулира

| от MamaMia |


Когато човек е във връзка, практически ослепява. Често е много трудно сам, без компетентна помощ отстрани, да проумее какво се случва в динамиката на отношенията. Именно затова и е огромно предизвикателство да определим дали и кога сме жертва на манипулация от страна на половинката.

Объркващо е да се прецени дали човекът, когото приемаш за най-близкия си в света, те манипулира. В основата си манипулацията цели единият партньор да спечели контрол над другия, да получи власт или в крайна сметка да се възползва от половинката по подмолен и заобиколен начин. Да, трудно да се повярва, че някой, който ти е толкова близък, би искал да те манипулира. Но хвърлянето на пепел в очите и заблуждаването е форма на емоционално насилие, която се състои в това, че партньорът използва определени методи и техники, чрез които да започнеш да се чудиш дали мислите ти, емоциите ти, чувствата ти са „правилни“. Манипулацията внася объркване, което пречи да се вземат решения и деформира връзката по начин, който предизвиква чувство за вина, тревога и действия в полза на другия, които са противоположни на собствения личен интерес.

Връзките, в които съществува манипулация, могат да бъдат много разрушителни, но нещо по-лошо – тяхната ужасяваща сила може да бъде пренебрегвана дълго време. Манипулацията е постепенен процес, чрез който се постига промяна на динамиката във връзката. При установяване на манипулация от страна на единия партньор за сметка на другия, има възможност да се заздрави връзката, но е необходимо осмисляне и работа от страна и на двамата за създаването на нови, изпълнени с уважение и разбиране отношения.

Ето няколко начина, чрез които да установим дали партньорът ни манипулира:

1. Ако си задавате въпроси за поведението на човека до вас и за неговите намерения – слушайте вътрешния си глас. Не пренебрегвайте онова, което ви казва интуицията. Тя ви предупреждава да внимавате и да сте нащрек. Много често ние пренебрегваме предупредителните знаци, които се появяват още на ранен етап във връзката. Затова е ключово да вярвате на собствената си преценка.

2. Ако ви се струва, че човекът до вас се опитва да контролира всяко ваше движение, да ви отдалечи от близки приятели и семейството, да взема решения вместо вас и да ви кара да се колебаете за стойността на собствените си решения – е време наистина да обърнете внимание на моделите му на поведение. Когато някой се опитва да ви отдалечи от личните ви контакти, семейство или приятели, се налага трезво да прецените мотивите му и да започнете да си задавате сериозни въпроси за неговите намерения.

3. Ако забележите, че партньорът ви отнема възможностите за избор, трябва да ви светне голяма червена лампа. Ако започне да взема основните решения не само за връзката, но и за личния ви живот, например къде можете да ходите, с кого да излизате или да говорите, какво можете и не можете да правите – е време да си припомните, че имате право на собствена свобода на избора. Ако разрешавате на някого да отнема вашата лична възможност и да избира вместо вас, е време да заявите себе си и да си върнете силата.

В една здрава връзка никога не трябва да се чувствате така, сякаш трябва да търсите или искате разрешение да направите нещо.

4. Бъдете нащрек и ако усетите, че партньорът ви се опитва да ви манипулира емоционално. Например, ако се опитва да ви накара да направите нещо, което е срещу ценностите си или се опитва да ви накара да се чувствате зле, да станете прекалено емоционален, или ако ви обижда. В такъв случай е добре да се спрете и да премислите своите намерения и да определите дали връзката е в съответствие с начина, по който искате да живеете живота си.

Начини да се справите с манипулативен партньор:

1. Много е важно да слушате интуицията си или вътрешния си глас. Ако се чувствате неудобно от поведението на партньора си, което е натрапчиво, пасивно или агресивно, е важно наистина да обърнете внимание и да се замислите дали наистина това е най-подходящата връзка за вас.

2. Когато забележите, че човекът до вас се опитва да изземе възможностите ви за избор, се опитайте да сложите ясни граници. Наложително е да защитите правото си на избор и е важно вашият глас да се чува при вземането на решения във връзката.

3. Ако забележите, че партньорът ви манипулира емоционално, е важно да мислите критично и да запазите ясна преценка кое е реално и кое – прекалено емоционално. Няма нужда да реагирате на онова, което партньорът прави или казва: не се оставяйте на емоциите. Опитайте се да дадете ясен и логичен отпор, което ще минимилизира възможността половинката да ви вкара в циклон от емоции, така че да не можете да вземате адекватни решения.

4. Ако човекът до вас ви налага своите собствени ценности и вярвания, а те не съответстват с вашите ценности и вярвания, е време да изразите твърдото си несъгласие. Ако правите компромиси с ценностите си, това ще се отрази зле на личното ви емоционално състояние, както и цялостно на връзката.

5. Ако сте в отношения, в които манипулациите продължават, след като сте се опитали да комуникирате своите тревоги с партньора, след като сте се опитали да поставите граници,  след като сте се опитали да си върнете свободата на избор и след като сте видели, че не можете да се отървете от емоционалните бури в отношенията – е време да потърсите професионална помощ.

Запомнете – не бива да се остава във връзка, в която се чувствате манипулирани или физически и/или емоционално тормозени. Силно препоръчително е да потърсите помощ от психотерапевт.

Заслужавате уважение, трябва да имате правото да изразявате своите чувства и емоции. Не бива да се притеснявате, когато казвате „не“ или да се чувствате виновни. И в крайна сметка е добре да знаете, че заслужавате щастлив и здрав живот.

Вижте още:

Пристрастени към драмата: уви, много двойки не могат по друг начин