11 психологически трика, с които да се харесате на всички

| от MamaMia |


Всички мениджъри, коучове, политици, пр-и, психолози и журналисти знаят, че хората в общи линии подлежат лесно на манипулация. Благодарение на подбрани психологически трикове, и вие можете да накарате почти всеки да се влюби във вас или най-малкото да ви хареса като колега, приятел и човек, на когото може да се довери.

Разбира се, има и прозорливи хора, които трудно ще изманипулирате и които може да видят истинската ви същност и нарцистични намерения. Но определено, ако се занимавате с търговия, политика, изкуство или работите с много хора, от които зависи бизнеса ви, можете да прилагате някои от следните психологически трикове, с които не само ще създадете добро впечатление, но и продължително ще спечелите симпатиите на околните:

1. Не губете време – заложете на доброто първо впечатление

Постарайте се да създадете позитивна връзка с другите от самото начало, така че да ви запомнят и бързо да си изградят специално отношение. Усмихвайте се много и искрено, бъдете добронамерени. Разбира се, това не е достатъчно. Запомнете името на човека, с когото се запознавайте и го повторете няколко пъти, когато се обръщате към него. Включете специално отношение например ръкостискане, бързо потупване по рамото, кратка и бърза прегръдка вместо довиждане.

Най-важното е да почувствате енергията на другия човек, да проследите неговия език на тялото и да го пресъздадете чрез свои собствени жестове.

2. Накарайте хората да бъдат открити и да говорят за себе си

Повечето хора обичат да говорят за себе си и вие, разбира се, може да се възползвате от това. Нека да ви разкажат за хобитата си, местата, на които са ходили или където обичат да си почиват, за плановете си за уикенда, за семействата си. Не навлизайте бързо в твърде лични детайли, защото човекът срещу вас ще се почувства неудобно и дори може да ви отблъсне.

Освен това е добре да избягвате въпроси, на които отговорите са просто „да“ или „не“. Вместо това задавайте въпроси като „Защо?“ и “Как“ – това дава на хората прекрасна възможност да говорят повече по важен за тях въпрос.

3. Подчертайте общото между вас и другия човек

Въпреки поговорката, че „противоположностите се привличат“, психологическата истина е, че всъщност ние харесваме хората, с които имаме общи интереси. Това може да се използва за манипулация, за да се харесате на другия. Опитайте се да намерите нещо в живота на човека срещу вас, по което си приличате и можете да обсъдите: музикален вкус, храна, спорт, езици.

Следваща стъпка за сближаване е да предложите на човека да посетите заедно място, където да практикувате заедно общия ви интерес: например да отидете на тенис. Първоначално такива неща може да не изглеждат като много важни, но вършат чудеса, когато трябва да накараме някой да се почувства лично свързан с нас.

4. Направете комплимент – но не за външния вид, а за големите усилия, които човекът е положил

Някои комплименти са приятни, но ако са за неща, които се подразбират, те може да нямат особено силен ефект. Например, ако правим комплимент на някого за цвета на очите му или хубавата му усмивка, може да излезе, че флиртуваме, защото външният вид не е нещо, за което човекът носи отговорност. А ние не искаме точно това: искаме да подчертаем, че той е специален за нас и да му се харесаме, без да пристъпваме личните граници. Затова и ключово тук да забележим онова, за което човекът е положил най-много усилия и да му отдадем заслуженото.

Например, ако знаем че този човек е работил денонощно върху даден проект и е постигнал голям успех, тогава трябва да го поздравим за усилената работа и труда. Това ще събуди у него дълбоко чувство на задоволство, щастие и гордост от себе си.

5. Внимавайте с езика на тялото

Дори и да не забелязваме, има жестове, които могат да издадат недобрите ни намерения. Ако скръстваме ръце или крака, на подсъзнателно ниво това означава, че не желаем да ни вярват, че сме затворени или крием нещо. Затова, без значение колко трудно може да е, се опитайте да се съобразявате с езика на тялото. Най-доброто, което можете да направите е да държите ръцете и краката си прави, а не кръстосани, а ръцете с дланите, обърнати към човека. Опитайте се да поработите върху своя отпуснат и дружелюбен израз на лицето, така че хората да се чувстват по-удобно, когато са около вас – и съответно да ви харесват повече.

6. Бъдете откровени за слабите си страни

Някои хора наистина се дразнят, когато другите се държат все едно са перфектни и нямат никакви слабости. Ако споделяте своите слабости и не криете провалите си, ще изглеждате откровени и истински и хората ще се чувстват по-близки и по-ангажирани с вас. Все пак се уверете, че не прекалявате в обсъждането на паденията и лошите си моменти, иначе ефектът може да бъде обратен.

7. Научете се как да искате помощ

Да накарате хората да мислят, че се нуждаете от тях, винаги е по-добре отколкото да ги молите просто да направят нещо за вас. Това ги кара да се чувстват добре и да ви харесат на дълбоко ниво.

8. Шегувайте се винаги първи

Вместо да чакате някой да намали напрежението в стаята, вземете мерки първи – направете забавен и безобиден коментар за ситуацията или пуснете шега. Ако не познавате достатъчно добре хората, с които се майтапите, запомнете основните правила: не се шегувайте на теми като политика, сексуалност и религия. Следете дали хората ще се засмеят на майтапа – няма нищо по-тъпо да си се смеете сами на лафовете. А ако стане така, се опитайте да се самоиронизирате – това все пак ще настрои хората позитивно.

9. Смейте се и на чуждите шеги

За да създадете лека и приятна атмосфера, не се дръжте като дърво. Смейте се и реагирайте и на чуждите шеги. Това ще помогне на хората да се отпуснат, а и ще им покажете, че ги слушате и им обръщате внимание. Дори когато шегата е слаба, можете да обърнете нещата в позитивна посока. По този начин всички ще се почувстват добре. Винаги помнете: смейте се с другите, а не на другите!

10. За да бъдете интересни – проявявайте интерес

През по-голямата част от времето, хората предпочитат да говорят, вместо да слушат. Точно затова и те ценят повече онези, които им обръщат внимание, отколкото онези, които се отегчават от тях. Един от начините да се проявите като внимателен слушател е като повтаряте фразите, които човекът току що е изрекъл. Не прекалявайте – това може да бъде и изключително дразнещо. Понякога и само кимването или мълчанието е достатъчна проява на внимание. Можете да вкарвате и възклицания като „Точно така“, „Ясно ми е“ и „Разбирам те“.

11. Създавайте атмосфера на ентусиазъм и позитивност

Позитивните хора привличат като магнит околните. Затова не потъвайте в общата атмосфера на групата, а се опитвайте да я повишите енергийно. Привличайте хората в кратки, но значими разговори или дълги и интересни обсъждания. Не се притеснявайте да изглеждате глупаво – позитивната ви енергия няма да остане незабелязана и хората ще се присъединят с удоволствие към вашите дейности.

Вижте още:

Разрушителната сила на ниското самочувствие


Повече информация Виж всички