Как е там долу? Искрено и лично за сексуалната хигиена

| от Mamamia |


Доброто здраве и хигиената са неразривно свързани. А когато става дума за интимната хигиена (така известна и като там долу) – това важи с още по-голяма сила.

Някои иначе приятни сексуални поведения са рискови за здравето. От невинно сексуално приключение можем да се сдобием с много големи главоболия – и изобщо не дума за нежелана бременност, а за редица болести, предавани по сексуален път, за които дори можете да не подозирате, че имате или че пренасяте.

В този смисъл „интимна хигиена“ не означава единствено да се миеш редовно отдолу (като дори под „редовно“ хората разбират различни неща).

Означава и да си сигурен, че не си носител на инфекции и заболявания, които могат да имат доста по-неприятни последствия от сърбеж.

И тук си идваме на думата: какво всъщност означава „добра интимна и сексуална хигиена“?

Докато интимна хигиена означава да поддържаме регулярно интимните си части чисти, то сексуална хигиена е начина, по който практикуваме секса и чистотата преди, по време и след упражняването му.

Но сексуална хигиена включва още и това да си осъзнат за собственото си психическо и емоционално здраве, както и да проявяваш загриженост за здравето на партньора, с когото правите секс. Целта на сексуалната хигиена е да минимализира риска и да увеличи удоволствието. Защото сексът определено е по-приятен, ако не се съпътства с притеснения и тревоги относно чистотата, начина и последствията от акта.

А що се отнася до интимната хигиена: ако тя е на добро ниво, то и изцяло отношението ни към секса ще е по-положително.

Така, ако поддържате интимните си части обезкосмени чрез редовна епилация, или пък, напротив – чувствате се най-секси с добре оформени косми – със сигурност самочувствието ви ще бъде по-голямо, отколкото ако изобщо не обръщате внимание на тази част от тялото си.

За съжаление както за интимната, както и за сексуалната хигиена, съществуват множество митове и неясноти. По темата не се говори достатъчно, а ако се говори е под формата на „една жена каза“, тоест като слух или като нещо чувано, но непроучено.

Ето някои от най-големите митове и легенди за интимната хигиена:

Мит 1: „Там долу“ трябва да мирише на цветя и рози

Всъщност приятният и приемлив аромат няма нищо общо с това дали интимните части са здрави. Не е нужно – и даже е противопоказно да се парфюмирате отдолу така, както правите това под раменете или по тялото. Всъщност използването на парфюми и дори на обикновен сапун може да причини сухота, алергия или инфекция. За поддържане на интимните части се продават специални интимни сапуни, които са с формула, съобразена с PH-то на средата – и това важи както за дамските полови органи, така и за мъжете.

Разбира се, ако интимните части миришат силно или неприятно – това може да е знак за инфекция. Но със сигурност не е нужно да миришат на цветя и рози – бъдете сигурни, че това е неестествено, а може би и вредно.

Вижте още:

Болка по време на секс – на какво се дължи и какво да направим

Мит 2: Гениталиите трябва да се дезинфекцират

Може да живеем в епохата на дезинфекция, но това не са ви ръцете, за да ги дезинфекцирате. Не поставяйте – повтаряме, не поставяйте – дезинфектант за ръце или антибактериален сапун върху гениталиите си, никога! Не само че най-вероятно ще ви прогори, но и това е съвсем ненужно: половите органи не трябва да се дезинфекцират, а използването на агресивни почистващи средства – включително дезинфектант за ръце – може да причини болка и нараняване.

Мит 3: Почистването изисква търкане

Не е необходимо да се търкате там: не използвайте скраб, четки или гъба. Важи както за мъжете, така и за жените. И особено за жените: избягвайте да почиствате вътрешността на вагината, включително и чрез вагинални душове! Всъщност влагалището има функция да се почиства само и го прави, стига средата да не е инфектирана.

Мит 4: Окосмяването по интимните части е нехигиенично

Нищо подобно. Ако беше така, просто нямаше да го имаме. Всъщност окосмяването както при мъжете, така и при жените, съществува с цел да предпазва чувствителната кожа на тези места. Космите също така, колкото и да не ви се вярва, задържат аромата на хормоните, което пък засилва сексуалното желание. Колкото до модата на „бразилката“ – всичко да се премахва отдолу при жените – трябва да знаете, че по този начин рискът от инфекции всъщност се увеличава. Но пък, подхранвани от порно индустрията, поколения мъже вече намират този вид интимна голота за секси.

Вижте още:

Разликите между порно филмите и реалния секс

Мит 5: Инфекциите и болестите са видими с просто око

Може би е естествено да мислим, че ясно видимите състояния (като херпес или генитални брадавици) са сред най-страшните полово предавани болести, но истината всъщност е, че някои от най-сериозните полово предавани болести са напълно невидими. Например някои щамове на човешкия папиломен вирус, по-известен като HPV (който в някакъв момент засяга 80% от сексуално активните хора), могат да доведат до рак на маточната шийка. А и онези състояния, които могат да се проявят като външни признаци, като херпеса, могат да имат дълги инкубационни периоди или периоди на покой.

Ето защо винаги е важно да практикуваме безопасен секс, да се изследваме редовно за полово предавани болести и да сме готови да обсъждаме сексуалната си история с партньорите – в името на здравето.

Вижте още:

Афганистан: страната на жените без лица