Как да подготвим дъщеря си за менструацията

| от MamaMia, по Guardian |


Говорете с нея

Дъщеря ви вероятно знае това-онова от приятелките си или от интернет (видеоканалът Loveguide – може много да помогне и на двете ви), но все пак най-добре е да поговорите с нея за промените, настъпващи в тялото й. Не говорете с недомлъвки, с намеци и метафори, изразявайте се ясно и просто, недейте да шептите, не бъдете нервни. Подчертайте, че става въпрос за напълно нормални и естествени неща.

Следете за сигналите

Ако самото момиче е наясно и следи знаците, които тялото му израща, нещата ще са по-лесни. Физическите сигнали като крампи, коремни болки и спазми, болезнени гърди, както и по-обилна секреция са нормални и подсказват, че тялото й се готви за промените. Същото се отнася за смените в настроението, раздразнителността и главоболието. Не е зле да научите дъщеря си да си води календар, ако се окаже, че състоянията са циклични, ще бъдете предупредени.

Покажете

Не разчитайте на приятелките на дъщеря ви да й покажат какво представляват превръзките (не че няма да се справят достатъчно компетентно, просто използвайте случая, за да говорите с детето си и да укрепвате връзката и доверието помежду си). Купете няколко вида превръзки или й покажете къде държите вашите (на този етап е рано за тампони или менструални чашки). По магазините вече се продават компактни и елегантни кутийки и несесери за превръзки, тъй че не е зле да й осигурите нещо такова, за да има под ръка в раницата за училище или ако пътува на екскурзия или зелено училище.

Всичко това е част от процеса на порастване

Това, че на малкото ви момиченце му е дошла менструацията, не го прави различен човек, нито пък значи че се е превърнало за една нощ в жена. Няма проблем в това да продължава да спи с любимата си плюшена животинка или да се гушка като малко дете. И ако по отношение на менструацията изостава или е напред в сравнение със съученичките си, това не е повод за тревога, а значи, че тялото й се развива със собствена скорост. Не е зле да подчертаете, че става въпрос за процес, свързан със собственото тяло, а не повод за споделяне в социалните мрежи.