Къде се намира бутонът на удоволствието?

| от Mamamia, по Women`s Health |


Тя е породила цяла митология, има своите пътеводители и екскурзоводи, има и учени, които отричат съществуването й. Като във всяка неясна материя, добре е и тук да хвърлим малко светлина и да видим какво знаем със сигурност. Всъщност то никак не е много.

Бог да ви поживи, доктор Графенберг!

Което е Христофор Колумб за Америка, това е немският доктор Ернст Графенберг за вагината. Той е откривателят на митичната G-точка – територията на удоволствието, която е голяма само няколко сантиметра, затова пък е невероятно чувствителна и ерогенна. Оттогава науката не е спирала да спори относно статуса на митичния бутон, но името на доктор Графенберг завинаги остава свързано с тази така интригуваща част от женската анатомия.

Всъщност май не е точно точка

Според част от експертите, сред които и клиничиния сексолог Марлен Масерман, „G-точката по-скоро е зона. Може би става въпрос за жлезата, обграждаща пикочния канал. При стимулиране, тя може да доведе до оргазъм. Някои дори докладват за явления като „скуърт“, т.е. женска еякулация.“

С каквато и информация да разполагате обаче, не се фиксирайте върху въпросната точка. Хубавият секс започва в главата и далеч не се ограничава с физическо стимулиране.

Не се дръжте като изследователи, търсещи някакъв определен топос. Клиторът например е нещо истинско, всеки знае къде се намира той – така че обърнете му малко внимание“, съветва доктор Масерман.

Кой е бутонът на удоволствието?

Клиторът има 6 милиона нервни окончания – напълно достатъчно, за да издигнат жената във височините на удоволствието. Колко нервни окончания има G-точката? – никой не знае.

„Технически G-точката се намира в предната част на вагината, точно под уретрата – казва секс-терапевтът Лори Уотсън. – Само че при различните жени тя се намира на различно място.

Някои жени казват, че я усещат, когато им се пишка – което означава, че точното място може да се локализира, уви, не в точното време.“

За какво служи?

Извън очевидната функция – да дари жената с незабравим оргазъм, G-точката няма никакво друго биологично предназначение – твърдят учените (все едно удоволствието не заслужава специален орган, който да се грижи за осигуряването му).

„Не е ясно каква е биологичната полза от женския оргазъм – твърдят част от учените. Една от теориите е, че целта на женския оргазъм е да привлича мъжа.

„Ако мъжът е инвестирал време и умение в това да доведе до оргазъм жената, по-вероятно е той да се задържи и за създаването на потомство“, казва доктор Масерман.

И за да е пълна кашата, сексолозите твърдят, че дори и добре информирани, сами няма да откриете митичната точка, тъй като за локализирането й е нужно и определено настроение и степен на възбуда.

Което ни навежда на стария извод, че за страхотен секс са нужни двама в подходящото време и на подходящото място – нищо повече, нищо по-малко.


Повече информация Виж всички