„Изневяра без секс не е изневяра“ и още заблуди

| от MamaMia |


В живота си всички имаме хора, които ни помагат, и от които можем да потърсим емоционална опора. Но когато сме във връзка, редно ли е да разчитаме на трети човек, който да запълва емоционалните ни нужди?

Този въпрос е доста сложен и всеки има свой индивидуален отговор. И все пак, ако сте във връзка, но се е появил трети много близък човек, на когото доверявате изключително много свои интимни преживявания, вероятно сте много близо до онова, което психолозите наричат „емоционална афера“.

Интересното е, че емоционалната афера също може да се брои за изневяра, защото със сигурност ако се задълбочи, ще се отрази на настоящата ви връзка. А и почти половината емоционални афери приключват със сексуален акт.

Но нека първо обясним както точно представлява „емоционалната афера“ и как да я разпознаем.

Според сайта Scary Mommy експертите в лицето на фамилните терапевти и психолози най-добре могат да обяснят кога и дали връзката е застрашена от някоя емоционална афера на половинката. Брои ли се за изневяра, ако той/тя доверява свои интимни тайни на трети човек? Къде е границата между приятелството и емоционалната афера? А между емоционалната афера и реалната връзка?

„Емоционалните афери са объркващи за много двойки“,казва д-р Елайза Руби Баш, лицензиран брачен и семеен терапевт от Малибу, Калифорния.

„Тъй като емоционалните афери не включват сексуално предателство, те лесно може да бъдат скрити под килима или оправдани“, смята терапевтът. „Партньорът, който е замесен в „аферата“ често се ядосва, когато е обвинен, а напрежението може да натрупа стрес и негодувание в рамките на двойката“.

Според Баш емоционалните афери включват следните компоненти:

 • Единият партньор започва да развива емоционална интимност с някой извън своята връзка, като общуването с този някой има предимство пред съпруга/партньора.
 • Единият партньор се чувства сериозно свързан с новия си приятел и този човек е първият, към когото се обръща за важните неща, които се случват в живота му.
 • Когато партньорът разкрива лични детайли и споделя неща с друг човек, които биха разстроили настоящата му половинка. Ако доминиращата емоционалност клони по-скоро към друг човек извън връзката, това е сериозна предупреждение, защото, както казахме, половината от емоционалните афери прерастват в сексуални.

Защо хората имат емоционални афери?

Разбира се, всяка връзка и човек са различни, но има няколко причини партньорът да започне емоционална афера с трети човек, докато е във връзка.

Д-р Фран Уолфиш, семеен психотерапеват, коментира заScary Mommy:

„Някои хора използват емоционалните афери като механизъм да избегнат истинската интимност със своя съпруг или патньор. Те запазват комуникацията за своите чувства и ги споделят с трети човек, за да държат дистанция между себе си и половинката. В крайна сметка онова, което държи заедно хората, е разговорът“.

Д-р Уолфиш подчертава, че хората, които са привлечени от женени или обвързани хора, обикновено се чувстват незаслужили отдадени любовни отношения, които включват даване и вземане – както емоционално, така и физическо.

Какви са знаците, че партньора има емоционална афера?

Според д-р Уолфиш знаците, че имате емоционална афера или сте в риск да превърнете приятелството си с някой извън връзката в емоционална афера, са:

 • Този човек напълно обзема мислите ви и/или мислите за него/нея непрекъснато или обсесивно
 • Променяте своето ежедневие, за да се виждате с този човек по-често
 • Качеството и честотата на контакт с него/нея нарастват значително
 • Вашите чувства към другия човек се задълбочават и стават по-интензивни

Всъщност емоционалната афера е процес – не се случва веднага и често започва много невинно в началото. Според Баш, тя се развива в няколко стъпки:

 • Започва се близко приятелство с човек от работата или от общ приятелски кръг. Докато приятелството се развива, се появяват първите признаци на проблем, защото този нов приятел е първият човек, с когото искате да споделяте радостите, тъгата, интимни детайли за вашия живот. Този човек започва да изпълва празнината, която се е образувала между вашия партньор и вас.
 • Следващата фаза започва, когато новият приятел се превръща в основна емоционална подкрепа. Приятелството се задълбочава и се появяват чувства.
 • В последната фаза се появява и сексуално привличане. Дори и да няма такова, емоционалната интимност, която сте развили, ви води до това, че започвате да си представяте сексуална интимност или се чудите има ли химия или няма.

В последната фаза хората навлизат в наистина опасна зона, според експертите.

„Тъй като толкова голям брой извънбрачни афери започват просто като емоционална афера, трябва да поставите спирачки, преди изневярата“, смята д-рЕлайза Баш. Затова според нея е важно да помислите какво точно ви липсва във вашата основна връзка, преди да започне физическата изневяра.

„Веднъж като започне сексуалната изневяра, няма връщане назад и ако връзката оцелее, ще прекарате много трудни години, пълни с болка“, казва Баш.

Какви са знаците, че вашият партньор може би има емоционална афера?

Според д-р Абигейл Бренър от Psychology Today, има няколко знака, за които да внимавате, за да разберете дали вашият партньор няма емоционална афера:

 • Някаква част от човека до вас е „изключена“ и той се държи необичайно
 • Той/тя има тайни и крие телефона си
 • Усещате, че дистанцията между вас и партньора ви се увеличава
 • Той/тя прекарва много време на работа и се вижда постоянно с даден колега/жка
 • Той/тя прави неочаквани промени в своя външен вид – отслабва, сменя прическа или грим, купува си нови дрехи
 • Той/тя започва да се държи критично към вас

Изневяра ли е емоционалната афера?

Според професионалното мнение на Уолфиш, да – емоционалните афери са форма на изневяра. Въпреки че обичайно приемаме, че за да има изневяра, задължително има сексуална връзка, всъщност има много форми на невярност.

„Емоционалните афери са обикновено по-силни от чисто сексуалните връзки“, обяснява Уолфиш. „Въпреки това, когато емоционалните афери са съчетани със секс, тяхната сила нараства допълнително“.

Често единият или двамата партньори, ангажирани в емоционалната афера, избират да се въздържат от правене на секс, защото смятат, че без секс не е наистина „афера“. Но това е форма на отричане, което издава липса на съвест и липса на желание да се признаеш, че си увлечен по друг.

Какво да направим?

Проблемът с комуникацията в двойките е основна причина единият от партньорите да започне емоционална афера. Д-р Уолфиш смята, че първата стъпка към коригиране на ситуацията, е да се говори за нея.

„Когато двойката престане да говори за проблемите и да разрешава конфликтите, сексът също спира. Много често именно тогаваединият партньор започва да търси извън връзката емоционално и физическо удовлетворение“.

Д-р Уолфиш съветва да се потърси професионална помощ, за да сеспре дадена емоционална афера: „Трябва да изразите опасенията си високо на глас – да направите нещо като изповед. Да чуеш собствения си глас да обяснява твоето собствено поведение е първата стъпка към поемането на отговорност, което е предпоставка за промяна.“

Д-р Баш е съгласна, че да потърсите професионална помощ от терапевт е полезно, ако усетите, че вие или вашият партньор се увличате по някого и започва емоционална афера. По този начин можете да разберете защо имате нужда от повече интимност извън собствената си връзка. А най-добрият начин да предотвратите подобна „изневяра“, е да подобрите комуникацията между вас и партньора и да се почувствате чути, видяни и разбрани.