Да се разделиш, докато още обичаш – възможно ли е изобщо

| от Стела Христова |


Любовта невинаги е достатъчна, за да остане едно партньорство трайно, „завинаги“. Особено ако се окаже, че е идвала само от едната страна. Когато пазиш към някого привързаност, известно възхищение, положителни спомени и някои от най-вълнуващите си истории, може да бъде много трудно да се оттървеш от натрапчивото чувство към него, от сравняването на другите хора с този не в тяхна полза, и изпадането в някаква лека форма на идеализация.

Когато обаче нещо не е наред във връзката, или другият човек не споделя дълбочината на емоциите ти, имаш интуитивно усещане, че нещо не е наред. Да се сбогуваш с него, докато си още влюбен/а, може да е невероятно предизвикателство. Всъщност вероятно се питаш: Можеш ли някога да спреш да обичаш някого? Как превъзмогваш някого, когото все още обичаш? Всичко това са трудни въпроси,но е напълно възможно е да успееш да надживееш някого, когото обичаш, дори и да ти се струва невъзможно в момента. По-долу е всичко, което е добре да знаеш предварително.

Можеш ли изобщо съзнателно да спреш да обичаш някого 

Въпреки че може да е трудно за вярване, когато ситуацията е прясна, възможно е да спреш да обичаш някого по същия начин, както си започнал – често неочаквано. Един ден тази любов може да се разсее и да изчезне напълно – дори това да изглежда немислимо на момента. Любовта може да изчезне, когато има достатъчно пространство и дистанция в една връзка, независимо дали става въпрос за приятелство, член на семейството или романтичен партньор. Плюс това, само защото една силна любов избледнява, не означава, че все още не можете да държите този човек в сърцето си. Например – може да си в щастлив брак от 10 години, но все още да си спомняш бивши партньори с умиление и носталгия, но без романтична любов и тръпка. Въпреки това, ако искаш да не обичаш някого въобще, това също е възможно, твърдят психолози. За целта е нужно да установиш граница в ума си. Дай приоритет на пространството и разстоянието, което помага на любовта да избледнее, без да опитваш да се настроиш срещу човека и да трансформираш емоцията си в негативна – би било несправедливо към човека, детинско от своя страна, и неустойчиво в дългосрочен план.

Как да подходиш към раздялата

Прекратяването на една връзка е може би най-трудната част от това да се откажеш от някого, когото обичаш, но е и най-необходимата първа стъпка. Ако търсиш начин да се разделиш с някого, когото обичаш, помисли за някои от следните стъпки. Възприеми подхода „две неща могат да бъдат верни едновременно“. Признай честно, че  не любовта е под въпрос, а перспективите за съвместния ви живот занапред.

Може би един човек иска полиамория, а другият иска моногамия, или единият иска да живее на жълтите павета, а другият – в малка къща далеч от обхвата на мобилните мрежи, където да си гледа зеленчуци на спокойствие. Или да нямате съгласие по въпроса с децата. Ако животът, който искате да живеете, не се припокрива, все още може да се обичате, но да е за препоръчване да продължите по пътищата си поотделно.

Признай, ако не се чувстваш добре във връзката. Ако усещаш безпокойствие и тревога, сякаш нещо не е наред постоянно, по-добре да пуснеш този човек. Въпреки че обичаш човека и имате споделена история, интуицията казва да продължиш напред. Може да се почувства като емоционална реакция, но понякога следването на инстинкта е най-обективният път, който човек може да поеме.

Не се разделяйте по средата на спор обаче. Ако в момента се карате и крещите, вероятно не е най-добрата ситуация за прекратяване на връзка. В ситуация с по-охладени страсти ще е по-лесно да помислиш трезво, да изложиш аргументите си, да чуеш чуждите и да бъдат и двете страни разбрани и сигурни, че не са казали нещо грозно, за което занапред дълго да съжаляват.

След като двамата установите, че всичко е приключило, поставете някои граници помежду си. Въпреки че може да е трудно да се дефинират и да следват, границите са изключително важни при раздялата. Обсъдете колко често ще се свързвате след раздялата, ако изобщо ще се свързвате, как ще поделите нещата си, ако споделяте дом, дали все още ще излизаате в едни и същи приятелски кръгове и т.н.

Как да се освободиш от любовта към този човек

След като се разделиш с някого, когото още обичаш, и си решен/а, че няма връщане назад, е време да преодолееш човека и връзката.

Прояви честност пред себе си – болезнено е и е трудно, изпитваш смесени емоции. Скръбта да приключиш нещата, докато още си влюбен/а, може да бъде изключително трудна за психическо справяне, но не се крий от изпитваните емоции. Изправи се челно срещу тях и си остави време за скръб. Раздялата реално е смъртта на една връзка. Онова, за което тъгуваш, са представите ти какво е можело да бъде. Класическата филмова скръб със сладолед и романтични комедии може би не е най-ефективното, което можеш да направиш.

Ако можеш да си го позволиш, вземи си малко време за себе си от работата и другите си рутинни задължения и попътувй, смени средата, опитай нещо ново, за да имаш истинско усещане за движение, динамика и продължаване напред.

Бъди сред хора и не се затваряй в себе си. Увери се, че не си с компания, която ти казва клишета, а може да изтърпи с разбиране и без осъждане всичко, което имаш да споделиш по темата за приключилата връзка, но и същевременно ще те спре от идеята да вършиш глупости, като да търсиш бившия си партньор посред нощ и да се впускаш в безсмислени авантюри.

Изпробвай ново хоби – например нещо, което отдавна ти се иска да опиташ и все не ти е оставало време. Увеличаването на допамина може да ти помогне да стигнеш до здравословно място.

Прояви търпение и не се стресирай, ако смяташ, че са ти необходими повече от няколко седмици (или дори месеци), за да се излекуваш от тази раздяла. Процесът е емоционален и отнема време. Накратко, да (на)пуснеш някого, когото обичаш, не е лесно. Изглежда по-лесно да не го направиш, но ако си уверен/а, че това е най-доброто за теб, в дългосрочен план ще е по-здравословно за всички, ако пристъпиш към тази крачка.

Вижте още:

Поиска раздяла, а сега страдаш? Как така?!