Близначки – хетеро и хомо – може би ще обяснят формирането на сексуалността

| от MamaMia, по BBC |


Две идентични близначки – хетеро и хомо може би ще осигурят на учените възможност да разберат по-добре формирането на човешката сексуалност.

29-годишните Кара Нън и Роузи Ейбълуайт имат едни и същи гени и са отгледани по един и същи начин.

Същевременно те са мистерия за изследователите от Университета на Есекс. Сара е хетеро, Роузи е лесбийка и това озадачава учените и поставя под въпрос досегашните предположения, че гените играят основна роля за формирането на сексуалността.

Още когато били деца, момчетата се чувствали по-свободно с Роузи – тя играела футбол, играела видеоигри, говорела техния език. Но когато „хътвали“ по Роузи, удряли на камък, тя не проявявала никакъв романтичен интерес към тях.

Роузи и Сара са две от участничките в изследване, включващо 56 двойки близнаци с различна сексуална ориентация. Всички те са отраснали в един и същи дом при еднакви условия.

Изследователите са събрали детски снимки на участниците, понеже атипичното поведение и маниери често се наблюдават още преди пубертета.

В случая на Сара и Роузи снимките ясно показват модела: едната е облечена в роклички и си играе с барбита, другата носи костюм на Батман и си играе с колички.
Като осем-деветгодишни са снимани на карнавал – едната е облечена като Уилма от „Семейство Флинстоун“, другата – като Фред.

Според изследователите различната сексуалност е видна – от шестгодишна възраст при момичетата и от девет – при момчетата.

Работата на учените търпи и критики, според които подобни изследвания само задълбочавали стереотипите.

Доскоро най-разпространена беше хипотезата за генетичния компонент като ключов за формирането на сексуалността. Новите изводи са различни.
Според тях това не е изцяло вярно.

Джерулф Райегер, ръководителят на изследването казва: „Има нещо в ранното развитие, което няма нищо общо с гените, но оказва огромно влияние върху сексуалната ориентация.“

Според доктор Райегер сексуалността се формира много преди раждането.

„Пренаталните хормони са кандидат номер едно. Според нашата теория, независимо, че близнаците са идентични, онова, което се случва в утробата, има напълно различен ефект върху двата плода. Те може да получат различно хранене и различни нива на хормони, от които зависи цялото им последващо развитие.“


Повече информация Виж всички