Аз ли съм токсичният в тази връзка?!

| от MamaMia |


Връзката ви не върви? Комуникацията не е достатъчно откровена. Често се чувствате обидени, неразбрани, пренебрегнати. Ако държите на човека до вас, си струва да работите по въпроса… в повечето ситуации. Изключение е, когато има насилие. Това винаги е причина да прекратите връзката незабавно.

Това че мислите дали причината връзката ви да е токсична сте вие, е добър знак. Да ви спестим някои усилия. Ако правите едно или повече от тези шест неща, вие сте човекът с токсично поведение. (Не значи, че другият е прав за всичко, или че също не се държи токсично.)

Никога не приемате вината

Ако намирате, че всичките ви досегашни партньори не струват, суровата истина е, че проблемът може да е общият знаменател: вие. Ако сте изкушени да обвините партньора си за всички проблеми във връзката си, има вероятност да пренебрегнете ролята си в проблема. На кривата комета космосът ѝ пречи, казва мъдрият народ. (Има я и в по-нецензурен вариант.)

Казвате неща, които „не мислите“

Думите, изречени в гняв, наистина не могат да бъдат върнати. Твърдения като „Ти си луд“ или „Съсипа ми живота“ водят до враждебна комуникационна среда. В тези случаи коренът на проблема често е прибързана реакция и говорене, без да се мисли. Ще прозвучи грубо, но не си слагайте устата на задника. Поне не и ако държите на връзката си и на чувствата на другия човек.

Настоявате винаги да е „на вашата“ и поставяте ултиматуми

Друго често срещано поведение, което може да повлияе на връзката, е отказът да приемете влиянието на партньора си. Това е повече от обикновен инат. Мнението и на другия човек във връзката следва да се цени и той да участва в изборите и решенията. Не сте винаги прав. Не е възможно да сте. Опитайте да се ангажирате повече в това да изслушвате и да се поставяте в чуждите обувки.

Вие сте зависими от връзката

Възможно е да внасяте токсичност във връзката не само с това как се отнасяте към партньора си, но и как се отнасяте към себе си. Уейд обяснява, че ако разчитате на връзката да се чувствате добре, това е знак, че имате нужда от рязка положителна промяна в собствения си живот.

В противен случай може да ескалирате дори до заплахи за самонараняване. Ако някога сте казвали или дори си мислили: „Ако ме напуснеш, ще се самоубия“ или нещо подобно, време е да си вземете почивка от връзката и да потърсите помощ за собственото си личностно развитие сега.

Умишлено наказвате партньора си

Например с мълчание, с правене напук, със сексуално въздържание, с отказ от участие в дейности, които са интересни за него. Колкото и безобидно да изглеждат за вас, мълчаливото отношение или въздържането от секс при малки прегрешения са признаци на манипулация. Разбира се, може да почувствате, че просто се опитвате да изпратите съобщение, но има по-добър начин да изразите разочарованието си. Караниците, крещенето, обидите и пасивно-агресивните послания не са ефективни във възпитанието на децата, защо да биха били ефективни при отношенията ви с възрастен човек, когото не ви е работа да превъзпитавате?

Прибягвате до физически контакт в рамките на спора

Тук не говорим за откровено физическо насилие дори – при него е очевадно, че границата е отдавна прекрачена. Въпросът е, че тази граница е всъщност доста тънка и фина… Да бутнете някого, за да е по-далече от вас, да го разтърсите, за да се осъзнае и да ви разбере по-добре, да го пернете през ръката, за да ви остави на мира… Недопустимо. Но дори и другата крайност – да се галите и умилквате, за да потушите спора и да отмиете яда или обидата на другия, вместо да обсъдите нещата, също е доста манипулативно поведение. За предпочитане е да го избягвате.

Вижте още: 

Къде сбъркахме с женското приятелство


Повече информация Виж всички