10 знака, че вие вършите всичко във връзката

| от MamaMia |


За всеки е ясно, че поддържането на дълготрайни отношения изисква огромни усилия. Именно затова и тези усилия трябва да са разпределени равномерно. Ако вие давате повече от другия във връзката, това ще започне да вреди драстично на вашето емоционално и психическо здраве.

Ако забелязвате, че партньорът ви не прави достатъчно, за да поддържа връзката ви, значи вероятно се престаравате за взаимоотношения, които не са реципрочни. В такава ситуация е трудно да се чувствате емоционално сигурни. Вероятно постоянно работите, за да върнете баланса в отношенията си и за да изградите връзка, каквато всъщност нямате. Този конфликт причинява стрес, а стресовите хормони се отразяват във физически ефекти като тревожност, безсъние, свръх-бдителност, раздразнителност, затваряне. Едностранните връзки тежат твърде много и за съжаление често продължават по-дълго, отколкото би трябвало.

Но как точно да разберем дали не сме попаднали в едностранна връзка, без да си даваме сметка? Ето няколко сигнала, че вие вършите всичко за вашите отношения, без да получавате достатъчно отсреща:

1. Винаги се извинявате първи

Когато става дума за връзка, човек трябва да има достатъчно смирение, за да признае своите слабости и да отчете своите грешки. Въпреки че извинението може да е по-лесно за един, отколкото за друг, ако винаги вие сте този, който пръв поднася своите извинения, това показва дисбаланс по отношение на емоциите в тази връзка.

2. Вие основно планирате срещите

Всички ние имаме различни роли в нашите връзки. Някои хора са много по-добри в планирането на срещите, отколкото други, но когато става дума за простото желание да се видите, усилията трябва да са и от двете страни. Ако всеки път само единият поема инициативата, прави планове и координира всичко, за да може двамата да бъдат сами и да си прекарат добре – това е проблем.

3. Вие правите повече отстъпки

Винаги се изправяме пред решението дали да правим отстъпки и жертви за хората, които обичаме. Забелязали ли сте, че сте единственият, който отстъпва в полза на своя партньор? А дали той постоянно не избира други занимания и други хора пред вас? Често ли се чувствате недоволни? Страшно трудно е, да не кажем невъзможно, за една здрава връзка да се развива, ако не се правят общи компромиси и отстъпки.

4. Вие решавате повечето проблеми

Често ли в основни ситуации казвате на партньора неща от типа: „Не се тревожи. Аз ще оправя всичко“ или „Всичко е наред, аз ще се погрижа“. Ако това е така, защото ви харесва да сте в ролята на оправния, тогава няма проблеми. Ако обаче всеки път, когато трябва да изречете някое от тези изречения, недоволството към партньора ви расте, тогава вероятно той не поема достатъчно активно своята роля в отношенията.

5. Вие плащате всички сметки

Разбира се, ако връзката е в ситуация, в която единият от двамата няма финансови възможности и временно не изкарва нищо – тогава не е такъв проблем. Но ако постоянно и винаги вие плащате всичко, тогава нещо не е наред. И все пак трудно се поддържат здравословни връзки, когато единият има финансови възможности, а другият – не. Нормално е в един момент плащащият всичко да се запита какво всъщност получава в замяна.

6. Подкрепата рядко е реципрочна

Постоянно ли сте в ролята на успокояващ? А връща ли ви се понякога услугата? Ако в трудните времена се чувствате сами и без подкрепа, може би е време да говорите за своите чувства с партньора си.

7. Рядко се чувствате изслушвани

Активното слушане и емпатията изискват ниво на емоционално усилие, което не всички искат да дадат. Сигурен знак, че вашият партньор не изпълнява своята част от връзката е, когато отказва да слуша какво всъщност казвате. Ако постоянно трябва да повтаряте едно и също и усещате, че другата страна не прави искрено усилие да разбере какво ви тревожи, това е проблем.

8. Не можете да разчитате на човека до себе си

Какъв е шансът човекът до вас да се отзове, ако имате нужда от него? Можете ли да му разчитате? Половинка, на която не можете да разчитате определено поставя връзката под въпрос. Наистина ли искате бъдеще с човек, на когото не можете да разчитате?

9. Вие вземате решенията за всичко

Децата, парите, превоза, ходенето на училище – всичко това пада на вашите плещи. Ако вашият партньор никога не ви помага с вземането на общи решения, нямате нужда от този текст, за да разберете, че не поема нужната отговорност.

10. Вие вършите „мръсната работа“

В общия живот винаги има неща, които не обичаме да правим: те са част от това да сме възрастни. Не можем да ги отхвърлим – трябва да поемем ангажимента за тях. Разбира се, можем и да не се занимаваме с гадни неща, особено ако имаме партньор, който винаги ще свърши мръсната работа. Ако вашият човек винаги ви делегира или ви кара да се чувствате длъжни винаги да вършите трудните и гадни неща, с които не му се занимава, това е сигурен знак, че не поема своята част от отговорността.

Изводът е – не си губете повече времето с хора, които не ви оценяват достатъчно.


Повече информация Виж всички