Заедно ли ще поръчвате?

| от Science Daily |


Ако още не можете да се съвземете финансово от голямото коледно харчене, не приемайте поканата за ресторант от колеги, за които знаете, че са калени хедонисти и разсипници.

Обратното също е вярно – ако сте готови да дадете всичко от себе си на масата, не сядайте с аскети, хора на диета или почитатели на бюджетно меню. Според едно скорошно изследване – ние сме склонни да съобразяваме избора си с този на останалите на масата.

Учени от Университета на Илинойс са установили, че груповият натиск определя избора ни в ресторант, особено когато всеки отделно трябва да произнесе високо поръчката си.

„Големият извод от изследването е, че хората са по-доволни, когато правят сходен избор с тези до тях… ако сътрапезниците ми поръчват висококалорична храна или харчат повече пари, тогава и аз ще съм по-доволна или поне по-малко недоволна, поръчвайки калорични ястия или харчейки повече“, обяснява Бренда Елисън, икономист от университета.

За да стигнат до това заключение, Елисън и екипа й са наблюдавали навиците на клиентите на ресторант в Оклахома за период от три месеца.

Има едно изключение, когато груповият натиск не играе и то е… когато поръчвате първи. „Ако искате да сте сигурни, че ще получите това, което искате, просто поръчвайте първи“, обощава Елисън пред Science Daily.