Шампанското не трябва да стои дълго в хладилника

| от MamaMia, по БТА |


Специалистката от в. „Хъфингтън пост“ Мари-Кристин Ослен ни съветва никога да не държим дълго време шампанското в хладилника, защото това може да съсипе вкусовите качества на напитката.

Ако я сложим на студено в някое от отделенията, бутилката не трябва да се задържа повече от 1-2 дни, преди да я отворим. Дългият й престой /от рода на седмици/ ще предизвика промени в корковата тапа. Тя ще пресъхне от студа и ще промени вкуса на пенливия еликсир.

„Ако възнамерявате да отворите бутилка шампанско 3-4 дни след закупуването й, спокойно може да я съхраните в хладилника, съветва Мари-Кристин Ослен. Но по-дългият й престой ще промени мехурчетата на шампанското!“

По думите на специалистката съвременните хладилници действат като същински сушилни. Липсата на влага в тях изсушава корковата тапа и запушването се разхлабва. Вследствие на това шампанското започва да се окислява по-бързо, като задължително променя букета си. Най-добре е да се съхраняват пенливите вина на хладно и тъмно място при постоянна температура.

И вместо да сложим бутилката в хладилника, по-добре да я поставим в контейнер с лед непосредствено преди консумация. Бутилката трябва да се охлади 15-20 минути, преди да бъде отворена.


Повече информация Виж всички