Рецептите на MamaMia: Ябълков пай

| от Росица Гърджелийска |


Англичаните не се славят с добрата си кухня, но не може да им се отрече, че има добри попадения сред десерите им. Първите думи, написани за ябълковия пай, датират от 1381 г., благодарение на Джефри Чосър.

Ето така спорът между Англия и Америка за това кой пръв е измислил рецептата приключва. Сега да сложим настрана проблемите на западния свят ида се потопим в сладките ухания на топлата есен.

DSCN5568

Нужни съставки:

за тестото:

21/2 ч.ч. брашно

1 ч.ч. студено масло, нарязано на кубчета

2/3 ч.ч. вода

(1 яйце, ако работите с безглутенови брашна и нишестета)

Плънка:

4 ч.ч. задушени ябълки или настъргани ябълки от буркан

1 ч.ч. накълцани и запечени орехи

10-12 фурми, накиснати в гореща вода за 10 мин., обелени, без костилки и пасирани

1 ч.ч. захар

канела

джинджифил

ванилия

малко уиски

яйце

пудра захар

росица гърджелийска ябълков пай

Начин на приготвяне:

Пригответе първо плънката, като комбинирате всички съставки за нея в купа и я оставите в хладилник да се охлади добре.

През това време направете тестото. Започнете да смесвате брашното, заедно със студеното масло, докато двете се комбинират и станат на трохи. Добавете малко по малко от водата, докато стане тесто, което не е много твърдо и не се напуква.

Върху набрашнена повърхност сложете половината от тестото и с набрашнена точилка разточете кора.

Прехвърлете кората в кръгла намазнена тавичка и ако част от тестото излиза извън тавичката, го изрежете.

Напълнете с плънката и с лъжица изравнете така, че навсякъде да има еднакво количество.

Другата половина от тестото е за отгоре, но имате много варианти. Може да изрежете сърчица или цветя и да декорирате по желание. Може отгоре пак да сложите кръгла кора и да направите цепнатини с нож тук-там.

След като сте приключили с декорацията, намажете пая с разбито яйце и поръсете със захар.

Пече се на 200 градуса за 40 мин. или докато придобие златист цвят.

Като изстине поръсете с пудра захар, ако искате да е по-сладко, тъй като тестото е без захар.

Ако сте традиционалисти и привърженици на английската кухня, сервирайте пая топъл, залят с топъл яйчено-млечен крем или топка сладолед. На мен лично ми харесва студен без нищо отгоре и с чаша хубаво кафе.

росица гърджелийска ябълков пай