Рецептите на MamaMia: Еклери с яйчено-млечен крем и шоколадова глазура

| от Росица Гърджелийска |


Еклерите са едни от най-нежните десерти. Толкова ефирни и леки, но и така плашещи за много кулинари. Тези станаха много лесно и смятам, че това е, защото ги правя с много любов и желание.

Тъй като бяха предназначени за рождения ден на един много специален Скорпион (мама!) прибавих и малко златен прашец,

Нужни продукти:

За еклерите:

150 г брашно
125 мл прясно мляко
125 мл вода
100 г краве масло
+- 4 бр. яйца
щипка сол
1 с.л. захар

За крема:

500 мл прясно мляко
150 г захар
3 бр. жълтъци
40 г нишесте
50 г масло
ванилия

За глазурата:

1/3 ч.ч. кокосово мляко от консервена кутия (да съдържа само кокос и вода)
2 с.л. какао
7 с.л. пудра захар
2 ч.л. желатин

Начин на приготвяне на еклерите:

В тенджера загрейте водата, млякото, маслото, захарта и солта. Когато течността започне да завира, изсипете наведнъж брашното. Бъркайте много енергично, все едно това е дневната ви тренировка за рамена. След секунди ще получите тесто, което ще се отлепи от стените на тенджерата. След като се отдели от стените, продължете да бъркате още 20-30 секунди.

Прехвърлете тестото в купа и оставете да изстине леко (но не напълно!).

Едно по едно добавете яйцата, като всяко яйце трябва да се поеме от тестото и сместа да стане еднородна, преди да се добави следващото. Някои хора използват миксер, но на мен ми е по-лесно с дървена лъжица.

Трябва да се прецени дали е нужно да се добавят 3-4 или дори понякога 5 яйца. Тестото в никакъв случай не бива да е течно, но определено не трябва и да е твърдо. В случай че е, добавете още половин разбито яйце.

Прехвърлете тестото в пош с широк, кръгъл накрайник и шприцовайте топки с около 3 см диаметър върху хартия за печене.

Загладете повърхността внимателно с пръст или марличка с разбито яйце, без натиск.

Печете на 250 градуса за няколко минути до порозовяване. След това намалете на 170 градуса за около 30-40 мин.

Докато печете в никакъв случай не отваряйте фурната, освен ако не искате да получите спаружен чорап вместо еклер!

След като спрете фурната, отворете вратата и оставете еклерите вътре, за да се изсушат допълнително. Трябва да станат тъмно златисти на цвят.

Преди да се напълнят с крем, трябванапълно да изстинат.

Начин на приготвяне на крема:

Харесвам еклерите с класически яйчено-млечен крем.

Загрейте по-голямата част от млякото заедно със захарта и маслото. В отделен съд разбийте жълтъците, заедно с нишестето и остатъка от млякото.

Когато млякото започне да завира, добавете бавно и внимателно нишестяната смес, като бъркате непрестанно с метална тел. Постепенно кремът ще се сгъсти и ще започне да бълбука. Бъркайте още 2-3 минути и свалете от огъня.

Добавете ванилия и оставете да изстине.

Пълнене и глазура:

Сложете крема в пош с малък накрайник и напълнете еклерите обилно.

Стигнахме и до последната част от рецептата – шоколадовата глазура, която я правя с кокосово мляко, тъй като харесвам гъстотата му.

Накиснете желатина с 1 с.л. вода.

Кокосовото мляко се загрява, заедно с пудрата захар и какаото, докато се бърка непрестанно с метална тел.

Когато започне да се сгъстява и хомогенизира, се маха от котлона. Не бива да ври дълго, защото може да се пресече, така че работете на по-бавна температура. Щом махнете от котлона, прибавете желатина. Бъркайте енергично до пълното му разтопяване.

Натопете всеки еклер в шоколада до половина и оставете върху решетка или хартия за печене.

еклери

И ето че стигнахме и до най-хубавата част: изяждането!