Рецептите на MamaMia: добрите стари целувки

| от Росица Гърджелийска |


В рубриката ни „Рецептите на MamaMia“ ще показваме различни кулинарни удоволствия, които да подсладят или подсолят ежедневието ни, връщайки удоволствието не само от консумирането, но и от приготвянето на храна.

Посрещаме средата на работната седмица с нещо лесно, бюджетно и подходящо за всякакви поводи. Прелестни и нежни целувки… и една много лесна рецепта. Повече рецепти от нашия кулинарен гуру можете да намерите тук.

DSCN3717.JPG

Нужни продукти:

5 белтъка
2ч.ч. светла кафява захар, не мускавадо
1 ванилия
смлени орехи

Начин на приготвяне:

Напълнете тенджера с вода до половината. Използвайте такава, в която може да влезе купа, така че част от нея да е във вода, но да не прелива вода вътре в нея.

Загрейте водата.

Сложете белтъците, ванилията и захарта в купата и разбъркайте добре.

Загрявайте бавно и не позволявайте водата да заври.

Оставете захарта да се разтопи напълно, разбърквайте от време на време. Сместа ще стане пенеста и слузеста. Това е точно как трябва да бъде, ако

искате перфектни целувки.

Махнете купата от котлона и водата и започнете да разбивате с миксер на силна степен.

Разбивайте около 8-10 минутки или дори повече. Трябва белтъците не само да станат на сняг, ами да станат и много твърди, тежки и изключително

лъскави.

Застелете няколко тавички с хартия за печене.

Аз лично не харесвам симетричните форми и съответно не правя целувките с шол. Вие, разбира се, използвайте, който метод предпочитате.

Аз взех 2 чаени лъжички. С едната гребвах, а с другата си помагах да сложа целувката на хартията за печене.

Пече се на 100 градуса БЕЗ вентилатор (изключително важно) за точно 2 часа. Ако целувките са ви много мънички, печете малко по-малко време, ако искате да имат „дъвка“ отвътре.

Проверката за печене е да видите дали са се отделили от хартията за печене. Също така може и да опитате една – това е предпочитаният метод за проверка.

DSCN3732.JPG