Моля, не снимайте храната!

| от Independent |


Ние неснимано не ядем“ – може да се шегувате с приятели на тази тема, докато нагласяте филтъра, с който най-добре да откроите съдържанието на чинията, която са ви поднесли в някой по-отбран ресторант.

Снимането и споделянето на изображения с храна е лесен начин да се похвалим къде сме били, какъв изтънчен вкус имаме, как знаем какво да поръчаме и с какво вино да го съчетаем – все неща, които ни е приятно да изтъкваме за себе си. Манията по снимане на храната обаче от години дразни готвачите и собствениците на заведения.

„Уотърсайт ин“, който има три звезди Мишлен и се намира в графство Бъркшър, например вече няма да толерира запалените по снимане и споделяне на храна в социалните мрежи.

Ресторантът е основан от братята Мишел и Албер Ру през 1972 г.

Мишел Ру вече не е управител на ресторанта, но влиянието му върху регулациите и правилата на ресторантския бизнес в Англия е силно.

„Хората, които снимат храната, наистина ме притесняват – казва 76-годишният готвач, който е наредил на служителите си да сложат забранителна табела на вратата на заведението. – Наистина не разбирам какво правят?“

Част от причините, които дразнят Ру, е че снимката няма как да покаже достойнствата, още по-малко ароматите на приготвената храна.

Ресторантът е определен от каталога на Мишлен като „класически френски“ и гордо носи трите си звезди от 1985 г. насам, което наистина говори за устойчивост и висше кулинарно умение и класа.

Това далеч не е първият ресторант, забранил снимането на храна. През 2014 г. група френски ресторантьори започнаха кампания против снимането на храна, твърдейки, че то разваля атмосферата по време на вечеря и пречи на останалите посетители.

Друг довод на готвачите е, че докато клиентите се суетят с телефон край чинията, пробвайки различни филтри, храната изстива и губи част от вкусовете си. Да не говорим пък за липсата на контрол върху качеството на снимките. Някои хора нямат развит усет към естетското и пускайки лошо направена снимка от телефона си, могат да създадат погрешно впечатление за съответния ресторант и нивото на поднасяната храна.

Скоро след френската кампания и няколко нюйоркски ресторанта издадоха забрана за снимки, особено след като в един от тях, клиент влязъл с пълно фотографско оборудване, разположил триножника си пред поръчаната храна, а после се срутил от облегалката на стола, където се бил покатерил в търсене на идеалния кадър.