Микропластмаса у дома? Не, благодаря!

| от MamaMia |


В днешно време една от най-сериозните заплахи за околната среда и живота в нея се нарича микропластмаса. Тези малки частици пластмаса, обикновено с размери около и под 1 μm, проникват във всички екосистеми и имат отрицателно въздействие върху животните, растителността и дори върху човешкото здраве. Едно от местата, където ние съвсем сами можем да осъществим положителна промяна, е у дома.

В ежедневието си много от нас употребяват пластмасови опаковки и продукти, без да мислят за последиците. Въпреки това, сравнително лесно можем да внесем промени в средата наоколо. Те ще помогнат да намалим употребата на микропластмаса и да защитим околната среда.

В този текст ще ви представим няколко практически съвета и насоки, които можете да следвате, за да избегнете наличието на микропластмаса у дома. От избора на алтернативни опаковки и контейнери до правилното рециклиране, тези мерки могат да имат голямо значение за запазването на нашата природа и бъдещето на планетата. Не са за подценяване, но и не са никак сложни за следване.

Приемайки отговорен подход и внедрявайки прости промени в домакинството си, всеки от нас може да се превърне в част от решението на проблема, наречен микропластмаса.

Започнете днес и допринесете за по-чиста, по-здравословна и по-устойчива среда!

Избягвайте еднократната употреба

Опитайте се да избягвате продукти, които се предлагат в еднократна пластмасова опаковка или торбичка. Вместо това, изберете продукти в картонени, стъклени или метални опаковки, които могат да бъдат повтарящо използвани или рециклирани.

Пийте чешмяна вода

Купуването на бутилирана вода в пластмасови бутилки предизвиква голямо количество отпадъци, които биха могли да се избегнат. Вместо това, използвайте филтърна система за вода у дома и се научете да пиете вода от чешмата. Това не само ще ви спести пари, но и ще намали употребата на пластмасови бутилки. И филтрираната вода ще ви се стори много вкусна – различна от това, на което сте свикнали.

Вижте още: Причините да предпочетем чешмяна вода пред бутилирана

Ползвайте торби за пазаруване от плат

Вместо да използвате найлонови торбички за пазаруване, носете със себе си торби от плат или рециклирани материали. Така ще намалите употребата на пластмасови торби и ще помогнете за опазването на околната среда.

Избягвайте козметични продукти с микропластмаса

Някои козметични продукти, особено ексфолианти и зъбни пасти, могат да съдържат микропластмасови топчета като съставка. Избягвайте такива продукти и изберете естествени алтернативи, които не съдържат пластмасови частици.

Вижте още: Цигарите без филтър: Идва ли краят на фасовете по улици и плажове

Рециклирайте правилно

Уверете се, че правилно рециклирате пластмасовите отпадъци. Запознайте се с правилата за рециклиране във вашата местна общност и се уверете, че правилно отделяте различните видове пластмаса

Използвайте преизползваеми контейнери за храна

Вместо да използвате пластмасови опаковки или фолио за съхранение на храна, преферирайте преизползваеми контейнери от стъкло или други непластмасови материали. Това ще ви помогне да намалите употребата на пластмаса и да запазите храната по-добре.

Следвайки тези съвети, можете да намалите употребата на микропластмаса у дома и да направите положителна промяна за околната среда. Започването с малки стъпки в борбата срещу микропластмасата е важно и може да има голямо въздействие в дългосрочен план.

Вижте още: 

Защо няма да подкрепя черноморския туризъм