Любовта ми към… пасатора

| от Ния Лазарова |


Обичам да готвя, но не прекалено много. Обичам храната, обичам да я приготвям аз, не ми тежи да правя вечери, обеди и закуски, но никак не харесвам изпадането в прекалено много детайли.

Не се хвърлям на сложни рецепти и “гурме” кухня, нямам претенциите да правя красиви като от пинтерест сладкиши, нито пък сложни конфигурации на 5-степенно меню.

Харесва ми храната да е вкусна, възможно по-полезна и лесно приготвена. Също така обичам класическите рецепти – обикновени палачинки (не с банани, не с овесени ядки, а с брашно, мляко и масло), пилешката супа (с картофи, никога фиде), мусаката (заливка само с разбити яйца и прясно мляко, никакво запържено брашно), пилешко месо във всякакви вариации (но не и пържено), варени и печени картофи и т.н.

Вярвам, че има още страшно много жени като мен, затова бих искала да споделя специално за тях моето любимо кухненско откритие. Разбира се, да го наричам “откритие” е все едно да ви кажа, че съм установила сама и чак сега как се пали огън или пък че има топла вода. Но въпреки това искам да го споделя, защото самата аз, готвейки активно вече почти 10 години, чак сега откривам този уред.

Е, винаги съм знаела, че съществува, често съм си мислела, че може би трябва да си взема такъв, но после игнорирам, забравям и си го карам все по един и същи начин.

За какво точно говоря казвам веднага – за уникалния, невероятен, истинска благословия уред, комбиниращ пасатор, чопър и миксер бъркалка!

Страшно тривиално, нали? И в същото време гениално!

Сега ще прозвуча като домакиня от клиширана реклама, но откакто се сдобих с такъв, животът ми в кухнята буквално се промени.

И изобщо не виждам нищо лошо да кажа “живот в кухнята”. Нито ме притеснява факта, че готвя, нито се чувствам дискриминирана или обидена от него, нито пък бих искала мъжът ми да ме “отменя” в това “задължение”. Първо не го приемам, като нещо задължително, напротив – приятно ми е, второ – винаги, като гледам как той готви, се боря активно с желанието си да му изкрещя, че това не се прави така и да го изгоня в хола, докато аз довърша вечерята. Старае се миличкият, но аз съм по-добра от него в готвенето.

Та, относно любимият ми уред – откакто се сдобих с него, открих колко по-лесно, приятно и вкусно ми се получава всичкото ядене и как мога да приготвям още сума ти неща за отрицателно време.

Мога да кажа, че се превърнах в кралицата на крем супите! Хем се приготвят страшно лесно – нарязваш на две, на три парчетата, мяташ ги във водата, вариш, после пасираш и готово, хем ти дават много по-голямо разнообразие – мога да направя крем супа на практика от всяка една комбинация зеленчуци, и последно, но доста важно – супер полезно и диетично е да ядеш такива супи, особено за вечеря. Засищат без да ти става тежко от тях, здравословни са и не тежат после около талията и бедрата ти.

Измислям си само каква крем супа да бъде (с оглед и на продуктите вкъщи), после за по-малко от половин час е готова. Вариациите са най-различни – грах с броколи и стрък мента за разкош, червена леща с праз, скилидка чесън и картоф, тиква с картофи и стар лук, картофи с масло и лук и т.н. Слагам щедро подправки на вкус и съвсем малко мазнина, пасирам и е готово. Приказка!

Другото, което страшно ми улесни живота, е чопърът. Кой да ми каже, че с него вече няма да има нужда да се мъча с резането на лук за салата? Или че за отрицателно време ще правя разкошно домашно кьопоолу или какъвто друг дип ми дойде на ум?

Едно от любимите ми неща обаче, за които ползвам редовно пасатора, е приготвянето на хумус! Тук вече вариациите са безкрайни, като можете да откриете няколко много добри и класически рецепти ТУК.

И нека веднага ви кажа – домашният хумус няма нищо общо и е в пъти по-вкусен и здравословен от купешкия! Този в магазините, че и в повечето ресторанти е страшно мазен и излишно солен. Това са все неща, които вредят на организма и добрата ви фигура.

Докато като си го направите вкъщи преценявате сами какво и колко да сложите в състава. В комбинацията с печен хляб и салата (и чаша вино или пък две) се получава фамозна вечеря. Лесно, бързо, вкусно.

Самият пасатор/чопър е важно да изплакнете веднага след употреба и така няма да се налага да търкате след това засъхнала храна от него.

С накрайника-бъркалка пък изобщо нямам нужда от миксер и вече не разбивам нищо на ръка като грешен дявол. Дори сместта за палачинките ми става много по-бързо и лесно като я разбия така.

Както казах по-горе, не съм открила топлата вода, нито нещо кой знае колко специално. Факт е обаче, че сама за себе си намерих много по-лесно решение за приготвяне на храна, било то и толкова простичко.

Затова го и споделям, като искам и да добавя, че е най-важно сами да си ценим и пестим времето и няма нищо по-хубаво от умната инвестиция в уред, който ще ни помогне за това 😉