4 лесни рецепти за хумус

| от Лилия Огнянова |

Хумусът е изключително вкусна и лесна за приготвяне храна, която засища за дълго и ако я приготвите с правилните съставки, може да бъде супер здравословна и дори диетична.

Домашно приготвен хумус с пресен или препечен хляб и лека салата е разкошна вечеря, след която ще се чувствате сити, без да ви е тежко.

Ще ви споделим четири изключително лесни за изпълнение рецепти за направата на хумус.

  1. Класически хумус

Продукти:*

1 консерва нахут
2 скилидки чесън
2 супени лъжици тахан
2 супени лъжици екстра върджин зехтин
Кимион, сол, червен (може лют) и черен пипер на вкус
Сокът на половин лимон
Накълцан магданоз за украса
По желание можете да добавите и 1-2 печени червени чушки, разбира се, обелени и без семки.

*Количеството на продуктите може да варира спрямо личните ви предпочитания и нужди

Приготвяне:
С помощта на пасатор или чопът разбийте до получаване на гладка, хомогенна смес нахута, чесъна, тахана, лимоновия сок, подправките и печените чушки, ако ще слагате такива. Добавете зехтина и няколко лъжици вода, ако прецените, че става прекалено гъсто. Разбийте отново и готовата смес изсипете в подходяща купичка или дъбока чиния. Поръсете с магданоз (или лют червен пипер) и консумирайте върху пресен или препечен хляб. Чаша вино като компания на хумуса би се отразила чудесно.

2. Червен хумус

Продукти:

3 печени червени чушки, обелени и без семена
1 скилидка чесън
2 супени лъжици тахан
Сокът на половин лимон
1 чаена лъжичка червен пипер (може лют)
2 супени лъжици екстра върджин зехтин
Сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:

Всички продукти се разбиват смело с пасатор (или чопър) до получаване на кремообразна смес. При нужда добавяте малко вода. Изсипвате в купичка и по желание гарнирате със зехтин и магданоз.

3. Спаначен хумус

Продукти:

1 консерва нахут
2 парчета артишок
1 чаша измит спанак
2 супени лъжици тахан
Сокът на половин лимон
1 чаена лъжичка червен пипер (може лют)
2 супени лъжици екстра върджин зехтин
Сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:

Отново всичко се разбива заедно с помощта на пасатор/чопър, добавя се зехтина (и малко вода, при нужда), за да стане текстурата гладка. Изсипва се в купичка и се украсява с нарязани на половинки чери доматчета.

4. Хумус с авокадо

Продукти:

1 консерва с нахут
1 авокадо
1-2 скилидки чесън
1 чушка халапеньо (или просто зелена, малка чушка)
Няколко стръка кориандър
2 супени лъжици зехтин
Сокът на половин лимон
Кимион, сол, и черен пипер на вкус
Накълцан магданоз за украса

Приготвяне:

Пасирате всичко заедно, докато получите задоволително гладък и хомогенен хумус. Изсипвате в купичка и украсявате, ако желаете, с нарязани домати или екстра върджин зехтин.

Кратко видео с направата на всичките 4 вида хумус можете да видите тук.

 
 


Повече информация Виж всички