Когато крайният месолюбец стане краен вегетарианец

| от Констанс Бонасьо |


Както знаете, няма по-зли борци с тютюнопушенето от бившите пушачи.

Същото е и с бившите месоядци. Те надничат в чиниите на хората; гледат укорително; проследяват всяка хапка от мазен сандвич; преглъщат с погнуса заедно с пиещия газирани напитки; правят гримаси и по всичко личи, че се отвращават от храната на хищниците, която презрително наричат „мърша” или „животинска плът”.

Те са толкова праведни, мили, животнолюбиви и грижещи се за здравето си, че чак лошо да ти стане. Въобще не са чували поговорката „Прекален вегетарианец и Богу не е драг.” Понякога залитат прекомерно, превръщат се във вегани, и ако посмееш да ядеш кебапче в тяхната компания, то бързо се превръщаш във враг на човечеството, неприятен и непросветен човек, който бута в устата си кокоши кълки, свински уши, телешки опашки и пилешки дробчета.

Понякога ми се струва, че войната между веганите и месоядните е по-страшна от световните и религиозните, защото тя никога няма да свърши и никога не може да доведе до примирие. Едните не могат да обяснят на другите колко вълшебен е вкусът на запечената, леко тлъстичка вратна пържола с гарнитура от картофено пюре с много масло и мляко. Другите пък няма как да опишат непознатия шейк от бадемово мляко, грахов протеин, спирулина и брашно от арония…Два различни свята, не можеш да си и в двата едновременно. Изповядваш една от двете идеологии – или надигаш чашата и попиваш със салфетка мазната си уста, или следиш внимателно хранителното съдържание на всеки продукт и се вторачваш в суперхраните.

Защо се сетих за веганите, и по-точно, за новоизпечените, арогантни и категорични вегани, за крайните вегани!?

Защото сутринта видях един такъв в огледалото…

Той тежи значително по-малко, изглежда красив, очите му светят, няма махмурлийски торбички, шкембето му е прибрано, дупето му не изхвръква назад, дори косата му е подредена и съвършена. Дали го харесвам!? Да, човек трябва да харесва себе си!

А всяко нещо в този живот има цена. Отдай се на хедонизма, и ще я платиш; отдай се на аскетизма, и ще я платиш.

Всеки има право на избор. А кой е казал, че той трябва да е окончателен!?


Повече информация Виж всички