Как да подредим елегантно масата

| от Ана Динкова |


Зимата предполага повече време вкъщи и по-често посрещане на гости. Студените месеци може да се отдадем на организиране на домашни партита или дори декадентски пиршества, с които да разнообразим социалния си живот. Ето и няколко полезни съвета как да придадете весел вид на масата, като същевременно не правите компромис с етикета и добрите обноски:

Текстил за маса – ако имате красива дървена маса, която искате да покажете, можете вместо покривка да използвате малки индивидуални подложки (за предпочитане от плат, а не от гумирани материи) под всяка чиния. Този вид сервиране можете да срещнете и като „американско сервиране“, станало популярно от закусвални и ресторанти тип bar & diner и добило всеобщо одобрение заради улеснението, което представлява за домакините. Не се притеснявайте да използвате смело цветове, като насока могат да ви служат шарките от сервиза ви за хранене или букет есенни цветя или дори сухи листа.

Център на маса –през студените месеци традиционен център на масата е красив свещник със запалени свещи, който придават топлина и уют.

 

table-2879369_960_720

 

Прибори и чинии за хранене – тяхното подреждане зависи от броя и вида на ястията, които ще поднесете, но основните насоки са следните: в центъра пред всеки гост се поставя сервизна чиния, която служи са поставка, а върху нея се подреждат чиниите за основно ястие, супа или предястие. Салфетката, за предпочитане текстилна, се поставя винаги от ляво, а в по-неформални случаи – може красиво да се аранжира и да се постави върху чиниите. От ляво се подреждат вилиците, като отвън на вътре се степенуват според ястията: първо вилицата за салата или предястие (която е по-малка), а после по-голямата за основното блюдо. От дясната страна, отново отвън навътре, се подреждат по-малък нож за предястие и по-голям за основното ястие. Лъжицата за супа се поставя от дясната страна, от външната страна на ножовете.

 

desk-tidy-368911_960_720

 

Чаши – есента и наситените нюанси ни позволява да разчупим стереотипите и строгите правила на етикета и вместо стъклени или кристални чаши да използваме например порцеланови, които пасват на сервиза ни или още по-добре са част от него. Може да изберете и красиви чаши с орнаменти или от различни материали – стъкло, керамика, метал. Подреждането на чашите следва да бъде по следния ред: над чиниите се поставя чашата за вода, а след това се подреждат тези за бяло и червено вино.

 

holiday-table-1926938_960_720

 

Допълнителни насоки: Не забравяйте да подсигурите и допълнителни хартиени салфетки, които също могат да бъдат в цвят и да пасват на цветовата гама и есенното настроение на масата.
Използвайте големи чинии и купи за сервиране, на които да можете спокойно да поместите типичните за есента предястия и разядки.

Дървените прибори за сервиране придават непринуденост на трапезата, за разлика от металните – сребърни или стоманени, които винаги придават по-строг вид.