Има значение с какво се храни вашето бебе

| от Mama Mia |


В последно време начинът на хранене се е превърнал в новата религия на модерния човек. Киноато, чиата, лимецът и всякакви странни култури, за които до преди няколко години никой не беше чувал, навлязоха с бясна скорост в ежедневието ни. Затова, във време, в което мнозина обръщат внимание на храната, с какво да захраним бебето е въпрос с повишена трудност.

Педиатрите ще ви кажат, може с готови пюрета, може вие да ги приготвяте. Когато вие ги приготвяте, те разбира се, са по-вкусни, пресни и здравословни. Но рискът любимото ви бебе да изплюе пюрето, което вие готвихте два часа, е повече от реален. Той е над 70 процента.

Но все пак захранването трябва да започне отнякъде. В есенния сезон, най-добре е да стартирате с пюре от тиква. То е вкусно, сладникаво и помага за регулирането на стомаха – друг важен момент при въвеждането на различна от млякото храна.

Следващата седмица може да опитате с пюре от тиквичка с малко зехтин. Картоф, разбира се и всички останали зеленчуци. В началото са допустими и зърнените безглутенови култули, някои пробват и с бобови, но според мен, те са по-удачни след навършването на 1 годинка. Морковите запичат много, когато са на пюре, така че го имайте напредвид или просто не ги давайте само в комбинация с картофи, а прибавете и пащърнак.

Винаги, когато приготвям сама пюретата, използвам и част от водата, в която са варени зеленчуците, в нея преминава немалка част от витамините им.

Захранването започва обикновено след 6-ия месец, но някои педиатри приемат и ранно захранване след 4-ия месец.

Деликатен е моментът с въвеждането на глутена, защото някои деца са алергични. Въвеждайте новите продукти само с няколко лъжички, така, ако се появи алергия, ще знаете какво я е предизвикало.

След осмия месец се появява месото. Най-добре си набавете готови бурканчета само с месо и ги смесвайте със зеленчуци. При пюретата с месо от магазина, съдържанието на месото е едва 15%.

Децата обичат да стоят на масата с цялото семейство и да опитват от вашата храна. Бъдете внимателни обаче, докато гризе коричка хляб, то може да се нагълта с голямо парче. Или изведнъж да заръфа вашата луканка.

И не се притеснявайте. Захранването не е проста работа, но толкова хора преди вас са се справили. Ще се справите и вие.