EXQUISIT наръчник за коледни трапези от различни точки на света

| от MamaMia |


Дайте да си говорим като практични съвременни хора, на които им предстоят празнични дни.

Съвременните и практичните хора приемат Коледа и Нова година като празници, които се нуждаят преди всичко от вдъхновение, организация и подсигурена добра атмосфера. Иначе казано – хора, които обичаме, места, на които се чувстваме щастливи, и настроение, което ни кара да танцуваме и мечтаем.

А за това, разбира се, има едно конкретно условиe – пълна трапеза с ексклузивно празнично меню. Което пък, на свой ред, изисква две важни неща: умно и качествено пазаруване и добре балансиран бюджет.

Изпращането на старата година и посрещането на новата е празник на надеждата. Затова и почти навсякъде по света това се случва в радостна атмосфера и на отрупана маса. Хората вярват, че ако прекараш в изобилие и веселие точно тези последни празници от годината, следващата ще премине в плодородие и щастие.

Това е причината преди Бъдни вечер и последния ден от декември хората по целия свят да се отдават на кулинарно разточителство. Разбираемо е! И е празнично!

Затова и ви предлагаме заедно да прегледаме как точно го правят хората по света, защото Коледата е възможна по много и най-различни начини, но най-важното е те да са вкусни. За този международен кулинарен гид ни вдъхновиха Kaufland, които специално за празниците предлагат луксозни предложения за една наистина богата трапеза. Предложенията се предлагат под собствената маркаEXQUISITна веригата.

1170x779

Изтънченият вкус на Франция

Ако се чудите защо французойките не дебелеят, а французите много рядко имат коремчета, ние знаем отговора – те ядат качествена и разнообразна храна, в малки количества и в компанията на хубаво вино. Коледа и за тях е семеен празник, на който се консумират специални храни.

Във Франция традиционни в менюто за този празник са сьомгата, червеният и черният хайвер. Те вървят с висококачествен домашен хляб, скъпо шампанско и краве масло. На масата се сервират още сирена и продукти или ястия с трюфели.

Ако решите тази година коледната ви или новогодишна трапеза да е по френски, можете да заложите на бри с домати и босилек или бри с пресен лук, крема сирене с орехи или синьо сирене, например. Добрата новина е, че можете да си направите наистина ексклузивна колекция от специалните премиум сирена, хапки и колбаси от сериятаEXQUISITнаKaufland.

Домашната храна на Германия

Какво е немска трапеза без месо?! В този смисъл празничното меню на германците изобилства от всякакви местни произведения, наденички, специални колбаси и вкусни гарнитури към тях. Характерно за германската Коледа е обаче и приготвянето на херинга или шаран. Често в немските семейства обаче морският вкус се усеща и в малките деликатеси, сервирани по Нова година.

Такива например могат да са бутер хапки със сьомга и спанак или със скариди и домати. Ако ви звучи сложно за приготвяне, можете да ги намерите напълно готови за консумация под маркатаEXQUISIT. Характерно за немската коледна вечеря е, че масата не се раздига до сутринта, за да може майката на новородения Исус да се подкрепи с храната.

1170x780 (1)

Италия или „паста е баста“

Италианците обичат да се хранят добре. За Коледа и Нова година те обичат да отрупват масите си с много и разнообразна храна, към която, разбира се, винаги има и домашно приготвена паста. Прошуто, печени пълнени прасенца, сочни наденички, яребици и морски деликатеси обединяват фамилията около масата.

Има я, разбира се, и истинската биволска моцарела – тя за италианците е нещо като бялото сирене за нас, българите. Пастата и хлябът заслужено имат почетното си място върху, бялата покривка, тъй като именно те са основна делнична храна в Италия. Типичен коледен десерт е сладкият хляб панетоне, който от години вече е част и от българския коледен хранителен пазар.

1170x1170 (1)

Испания и годината в дванайсет гроздови зърна

Точно така – в навечерието на новата година последните дванайсет секунди от старата символично се “поглъщат” заедно с дванайсет гроздови зърна. Това е причината дори в супермаркетите да се продават специални кутийки или кошнички с точно толкова перфектни гроздови кехлибарчета без семки. Преди и след тях обаче испанците определено обичат да си хапват много и от всичко.

Затова на масата се редят зеленчуци и салати, печени меса в най-различни вариации, много апетитки и малки изкушения. Сред тях едно от най-любимите е малкото хлебче, върху което има парче запечена кървавица, обилно полята с мед. Това е времето, в което на масата има и по-специални гозби като заешко задушено и крехко приготвен дивеч.

ВEXQUISITможете да намерите например еленски пържоли и медальони от сърна, които спокойно могат да ви донесат леко дивия, екзотичен вкус в коледната или новогодишната нощ.