Една година по-късно – яйцата не водят до сърдечни заболявания

| от |


Учени установиха, че консумацията на яйца не предизвиква сърдечни заболявания, макар че е преди известно време бе разпространено точно обратното мнение. Според проучването, което бе направено – взаимовръзка между консумацията на яйца и сърдечните болести не бе открита. Освен това е констатирано, че консумацията на едно яйце дневно намалява риска от инсулт.

 

cooking-1424168_960_720

 

Точно преди една година техни колеги написаха препоръки за здравословното хранене, в които се казва, че яйцата са вредни за здравето, защото повишават нивото на холестерола. След тази публикация, журналисти от списание „Фокус“ решиха да вземат мнението на кардиолози, за да бъде решен най-накрая този спор. Те (кардиолозите) поясниха, че ако голяма част от порцията включва плодове или зеленчуци, а не бекон или наденички, яйцата не са свързани със сериозен риск от повишаване нивото на холестерола.

 

beans-1834984_960_720

 

Кардиолозите все пак не могат да обявят единна позиция относно консумацията на яйца – те припомнят, че здравословното хранене не е главен фактор, понижаващ риска от сърдечни болести. Специалистите са уверени, че отказването от цигарите и по-голямата физическа активност са с по-значим ефект от консумацията на яйца. Важна роля има и генетичното предразположение.