6 неща, които не бива да правите след ядене

| от WebMD |


Не четете тази статия. Тя съдържа важни и полезни предупреждения, които вероятно няма да спазите, но вече ще ги знаете. Полезното има свойството да е досадно и да изисква от нас жертви.
Ако сте още тук и любопитството ви надделява над благоразумието, ето ги шестте неща, които не бива да правите непосредствено след ядене:

1. Пушене
Всички знаем, че пушенето е вредно. Но след ядене, то е особено вредно. Една изпушена след обилен обяд цигара се равнява на 10, изпафкани наведнъж.
Причината е, че никотинът, който цигарите съдържат, изсмуква кислорода от тялото, а след хранене той е страшно нужен на процеса на храносмилане.
Пушенето след хранене допълнително увеличава риска от рак на червата и на белите дробове.
Еми, ето развалихме настроението нали – цигарата след хапване е на второ място по сладост след цигарата след секс, но ето на – оказва се адски вредна.

2.Никога не си полягвайте след хранене
Не бива да лягате веднага след хранене горе-долу по същите причини, по които не слагате нахраненото бебе веднага в креватчето, а известно време г опотупвате и чакате заветното оригване.
При поставянето на тялото в хоризонтално положение, соковете от храната може да се върнат по хранопровода към гърлото и да предизвикат повдигане, задушаване или най-малкото гадни киселини.

3. Не вземайте душ или вана
Това е по-лесно за спазване – ако сте нахранени, трябва да изчакате поне 30 мин., преди да влезете в банята. Храносмилането изисква много енергия и кръв. Когато влезете под топлия душ, кръвта започва да циркулира по-бързо, за да подпомогне потоотделянето. Това на свой ред затруднява храносмилането.

4. Не пийте чай
Чаят по принцип е полезен, но не и след хранене. Чаят се намесва в абсорбирането на желязото в стомашно-чревния тракт. Малко е сложно за обяснение, но резултатът е, че чаят след хранене може да намали с 87% усвояването на желязото и даже да предизвика недостиг на желязо, което пък води до анемия, световъртеж, слбост и умора.

5. Не яжте плодове
Всички ние от малки учим, че плодовете и зеленчуците са хубани и полезни. Решаваме, че е по-добре за десерт след хапване да изядем плод, вместо сладкиш и коняче, но не е така. Плодовете се усвояват бързо от организма, те преминават бързо през чревния тракт, само двайсет минути са достатъчни, за да достигне плодът до червата и да се преработи. Храната обаче изисква повече време и когато е „застанала на пътя“ на плода той спира да се преработва и започва да гние, на свой ред храната също загнива.

6. Не пийте студена вода
Знаете, че по време на хранене е добре да се пие вода, но тя не бива да е студена. Студената вода спира процеса на храносмилане и поетата храна става на буци в тялото ви. С храната трябва да поемате вода на стайна температура.


Повече информация Виж всички