Всички деца са творци, но не всички родители го осъзнават

| от Росица Гърджелийска |


Игрите са неразделна част от развитието на всяко дете, тъй като те го насърчават да се развива физически, емоционално и интелектуално. А творчеството е неразделна част от игрите.

Заниманията с кубчета, конструктури, мозайки, пъзели помагат за развитието на фината моторика, стимулират координацията, допринасят за контрола и като цяло за физическото движение. Благодарение на тях децата неусетно започват физически да взаимодействат със света около себе си. Междувременно те опознават собственото си тяло и разбират важни неща, като например дали лявата или дясната ръка им е водеща.

Творческите занимания с играчки са изключително важни и защото изграждат самочувствие, особено когато детето бива насърчавано правилно и получава похвала за крайния резултат. Това го кара да се гордее със себе си и своите постижения.

Важно е също така да се знае, че чрез творчеството децата изразяват своите емоции, особено когато им е все още трудно да ги облекат в думи.

Детето расте, игрите също растат с него, усложняват се и, благодарение на тях, то постепенно започва да развива концентрацията си, както и умението да подрежда предмети по различен начин – по форма, по цвят, по размер. Тези прости за нас проблеми са неразделна част от развитието. Бъдещият възрастен започва да развива критическото си мислене и да създава модели за преодоляване на големите трудности в живота.

Социализирането е едно от най-важните неща за човека. Затова е добре малките да прекарват време в група с други деца в творческа атмосфера, където да създават свой общ въображаем свят. Именно там се градят основите на социалните умения като отзивчивост и уважение към околните.

Понякога детето играе дълги часове с пластелин, а за нас изглежда все едно не е създало каквото и да е било. Това не е точно така обаче. Самата работа с пластелин, бои, моливи е важна, въпреки крайния резултат. Основна задача на възрастните е да поощряват и хвалят, дори на листа да седи надраскана само една крива линия.

Няма такова нещо като „лошо изкуство“ в изкуството на детето – там всичко е така, както трябва да бъде, защото именно чрез свободното експериментиране децата научават най-много за себе си и за света.

Музиката е другото изкуство, което инстинктивно става любимо още от най-ранна възраст. Всички сме виждали клипчета на още непроходили бебета, които се друсат под звука на „Жаба-жабурана“ или бият с количка по масата в такт с „Baby shark“. Да не говорим пък за приспиването на деца чрез пеене на песнички или с радио. Музиката е полезна – тя развива усещане за време, за ритъм, за това как звукът се създава и променя. Танците от своя страна са идеален начин за трансформирането на излишната енергия в добро настроение и усмивки.

Творчеството винаги е представлявало съществена част от исторята на човечеството и затова не бива да го пренебрегваме, когато става дума за нашите деца. Те сами по себе си представляват малък творчески свят, пълен с изненади. Давайки им свободата да се изразяват, без да бъдат съдени, насочваме развитието им в правилна посока.

Това, което трябва да направим ние, е да се уверим, че не им е скучно и винаги, когато е възможно, да им предоставяме добри условия за всякакъв вид креативни занимания.