Вашето дете и неговите граници (изобщо има ли такива?!) – Тест за родители

| от Милен Антиохов |


„Неговите граници“ са всъщност границите, които вие му поставяте или пък не ги поставяте, или пък са ви плаващо понятие на теория и/или на практика. Така че – пробвайте този бърз тест, отнема 6 минути – ей така в движение, да видите къде стоите вие, като мама или татко, и къде са границите на детето ви.

Тестът е създаден за деца на възраст 2-9 г., но може да го приложите и към по-големи деца. Ако детето ви, за които искате да направите, е на възраст между 29 и 45 г., може да прескочите директно към Тълкувание 3.

Трябва да отговорите на 16 въпроса, които всъщност представляват 16 ситуации с хипотетична ваша реакция, с която имате право да се съгласите (отговор ДА), да не се съгласите (отговор НЕ) и дадете третия отговор.

Възможните отговори, които трябва да дадете в теста, са ето тези три:

ДА – означава „да, ще постъпя така“.

НЕ – в прякото значение на „не, няма да постъпя така“.

…и ЗНАМ ЛИ – в смисъла както на „може би“, така и на „не мога да преценя/ определя/ отговоря“, „не знам“, „кой знае!“, „никой не може да каже“, „хммм…“ и т.п.

Започнете сега:

1) Вечеряте. Детето изпуска трохи и цели хапки по пода, защото не се навежда. Правите му забележка да яде над масата, то ви гледа в очите и се смее. Докато се смее, от устата му по пода продължават да се сипят недосдъвкани парчета. Вие също се разсмивате.

2) Взимате си душ. Другият родител не е в жилището. Чувате детето да крещи. Спирате водата. Чувате ясно думите: „Може ли детско?“. Подавате си главата от банята и му обяснявате авторитетено, че не може за такова нещо да ви прекъсва къпането. То крещи. Пускате му детско, така и така почти се бяхте изкъпали.

3) Имате рибки. Водят се домашни любимци на детето. Казвате на детето, че трябва да сипе храна на рибките. Детето отговаря „Аа, не, после трябва да си мия ръцете“. Вие ставате и давате храна на рибките, но и въздишате шумно, за да покажете неодобрение.

4) Обличате се за работа. Детето ви казва, че сте облечен(а) грозно. Вие се преобличате и декларирате, че не е хубаво така да се говори.

5) Седнали сте на тоалетната чиния. Не сте се заключили, защото детето може да има нужда от вас, докато сте там, да му отворите солетите или вафлата.

6) Гледате филм за големи. Идва детето ви. Веднага сменяте канала на детско филмче и продължавате гледането заедно с него. Не бива да гледа филми за големи все пак.

7) Търсите си зарядното. Детето идва и ви се оплаква, че му няма фигурката на Железния човек. Спирате да си търсите зарядното и отивате да търсите фигурката. Правите му забележка, че не знае къде са му нещата!

8) Телефонът ви звъни, но в момента е в ръцете на детето, което гледа клипчета на песнички в YouTube. Не вдигате, защото в момента е времето на детето на телефона.

9) Нощ. Спите. Детето идва и ви пита дали спите. Вие се будите и му отвъртате шамар, защото ви е събудило. Главата му изхвръква от тялото и започва да отскача по стените на спалнята, всичко наоколо става в брокат и цветни лентички. Събуждате се. Разплаквате се силно. Детето идва да види какво не е наред с вас, прегръща ви и ви утешава, че всичко е наред. Събуждате се. Било е сън в съня. Заспивате спокойно, в топлината за спомена на втория сън.

10) Детето рисува по стените с лепене на сополи. Вие правите снимки на „картините“ за Facebook.

11) Шофирате. Детето ви се вози отзад. Казва, че му е скучно. Позволявате му да ви прави прическа.

12) В магазин сте. Купили сте всичко, за което сте там – и тоалетна хартия, и пелени, и хранителни продукти, и чипс за детето. Взимате за себе си кроасан. В този момент детето ви поглежда и очите му сякаш казват „А диетата?“. Връщате кроасана.

13) Зарязвате теста, защото детето ви отново си е загубило фигурката.

14) Миналата нощ, след като сте приспали детето, сте изяли шоколадчето му. Сега сте в магазина и търсите най-голямата плюшена играчка, за да не ви се скара.

15) На плажа. Искате да се прибирате. Детето пищи, че не иска да излиза от водата. Посиняло е от студ. Нищо. След малко, като започне да кашля, ще излезе самичко и ще се приберете.

16) Детето ви нарича „тъпак/тъпачка“. Никак не ви е приятно.

А сега тълкуването на отговорите ви на теста:

Моля, пребройте от коя от трите опции за отговор имате най-много.

Най-много отговори „ДА“ – вероятно сте чужденец и не схващате добре думата „граници“ и думата „да“.

Най-много отговори „НЕ“ – дори не сте ги броили, даже вероятно сте родител, който е прочел целия текст, само защото му е бил сравнително забавен. Ако съм познал – благодаря!

Тълкувание 3:
Имате ли проблем с границите на вашето дете?… хммм… не знам, не знам… кой да знае… А! Питайте детето! То ще ви каже най-добре.

Вижте още:

Емоционалните граници – враг №1 на Тутраканската селищна система


Повече информация Виж всички