Ваканция с тийнейджър (без да те обяви за задръстеняк!)

| от MamaMia |


Когато децата ти бяха малки, беше много по-лесно да планираш къде да отидете на почивка, нали? Те нямаха думата, а и приемаха всичките ти идеи с ентусиазъм. Сега, когато вече са тийнейджъри, те ревизират всичко, което решиш, обикновено за да заключат, че е куцо, скучно и тъпо. Наближават априлските и майски почивни дни – едни от най-приятните като климат и подходящи за вълнуваща ваканция през цялата година. Само дето вкъщи представите ви за вълнуваща ваканция вече драматично се разминават. Събрахме няколко идеи за кризисен мениджмънт на семейната почивка, които може и да помогнат. Част от тях сме изпитали на гърба си. Не даваме 100% гаранция – с тийнейджърите никога няма такава.

Дестинацията

Всяко семейство е различно, така че няма единна формула за намиране на идеалната дестинация за твоето. Отправната точка обаче във всички случаи е таванът на бюджета ви. Оттам нататък можеш да предложиш на децата си няколко отделни опции в рамките на този бюджет, между които да избирате, и да ги попиташ за техни идеи, които мислят, че биха се вместили. Важно е да не се чувстват изключени от процеса на решаване, иначе ще обяват за жалко, тъпо и „лейм“ всичко, което си решил, освен ако то по случайност не съвпада с най-съкровената им пътешественическа мечта.

Не пропускайте да обсъдите логистиката на пътуването – ако не могат да понасят времето, прекарано в автомобил например, а ти държиш да отидете всички заедно, тогава се спрете на почивка в конкретен град или местност, вместо на обиколка на нова държава с рент-а-кар. В тази държава си отиди друг път само с партньора си или с приятели, ще си изкараш в пъти по-добре без тийнейджърско мрънкане, многозначително мълчание и въртене на очи, повярвай ни без повече въпроси! Ако тийнейджърът е нещастен, той може и ще направи нещастни всички наоколо.

Личното пространство едни от други

Спете в отделни хотелски стаи. По възможност не една до друга. В отделни помещения, разделени с непрозрачни, шумоизолирани и плътно затварящи се врати, ако наемате апартамент, хижа, гостувате на каучсърфър или познат. В отделни палатки. В отделни един от друг стаи в хостъла, ако сте се спрели на тази опция. Тийнейджърът вероятно няма против да дели стая с 12 непознати от различни държави, стига и ти да не си сред тях. И вие с партньора ти, и децата ви ще сте в пъти по-щастливи, отпочинали и спокойни, ако не си дишате във врата 24/7, не спорите кога да се ляга и става, кога да се гасят лампите, кой колко време прекарва под душа, и дали няма да настине, ако остави прозореца отворен. Обратното е непоносимо за всички. Може да се прилага като мъчение при разпити във филмите.

Живеенето в различни времеви пояси

Твоят тийнейджър никога не се приготвя за по-малко от час, независимо какво е обещал, или какво се е уговорил с теб или с приятелите си? Не му вярвай, че ще стане в седем без петнайсет и ще сте тръгнали в седем. Просто не му вярвай, няма да се случи. Но не се разстройвай, планирай го предварително. Кажи му достатъчно по-ранен час от този, в който реално е необходимо да потеглите. Крещенето „хайде, хайде, хайде“ не работи дори у дома, а на почивка убива настроението. И не му признавай за невинната си лъжа с часовете, поне докато не спре да бъде тийннейджър.

Остави го да си вземе безумен багаж

Тийнейджърът си носи шест вида различни вида слънцезащитен крем, нито една връхна дреха и нито чифт затворени обувки за смяна? И куфарът му тежи 25 килограма? Негова си работа. Той ще си го носи, на него ще му настиват краката. И ще се научи от грешките си. Надали и ти си бил експерт в стягането багаж на 15. Хубавото е, че вече не е на 5, че да се чувстваш лично отговорен за начина, по който е решил да се облече. Само уточнете габаритите на багажа предварително, ако ще летите и ще е с нискотарифна компания.

Не настоявайте да сте заедно нон стоп

Този съвет е златен, не само за пътуването с тийнейджъри. Ако на теб ти се ходи в музея на авиацията, партньорът ти иска да влезе в галерия с ренесансово изкуство, а тийнейджърите предпочитат увеселителен парк или музея на киното, очевидно няма как да вместите всичко в един следобед. В случая компромисите са ненужни, даже вредни. Каквото и да изберете от изброените, някой ще е нещастен, ще пуфти и ще си гледа часовника, подпитвайки колко време ще стоиш да я гледаш тая картина и няма ли най-после да си ходите. Просто идете, където ви се ходи на всички, и си чукнете среща в някоя джелатерия по средата след това. Ще си разкажете кой какво е правил и ще ви бъде далеч по-забавно.

Не бъдете на телефона през цялото време

Нито вие с партньора ти, нито децата. Но и не си правете забележки взаимно за всеки път, когато погледнете в екраните, или решите да направите 30 снимки на балконче с мушката в задна уличка и после се чудите коя от всички тези снимки да качите. Да, тъпо е, но, за съжаление, времената ни станаха такива, че за много хора това е важна част от преживяването и по никакъв не означава, че не се забавляват и не им е приятно с вас.

Ето и някои идеи за типове ваканция с тийнейджъри, с която трудно ще сбъркате:

  • Аквапаркове и увеселителни паркове;
  • Ако обмисля образование в чужбина – екскурзия до града на предпочитания университет с посещение на университета (ако е колежански тур с други потенциални студенти, вие не присъствайте на него);
  • Кулинарен тур в различни градове и области на държава (защо не и собствената ни!), известни с хубавата си и специфична кухня;
  • Влаково пътуване (това вече, по обясними причини, не в собствената ни държава)
  • Палатки или катерене, стига детето да не е тотално градски човек и да сте го обсъдили предварително;
  • Фен ваканция – всеки тийнейджър има поне една обсесия по група, изпълнител, книга, филм, определен тип изкуство, хоби или исторически период, така че го заведете на знаково за обсесията му място и го оставете да ѝ се наслади напълно!

И, каквото и да става, не приемайте тийнейджърското мрънкане твърде сериозно. Повярвайте, децата ви си прекарват по-добре, отколкото демонстрират, и някой ден ще си спомнят за това пътуване с усмивка и ще го разказват на приятелите си. А вие освен родители, сте и хора и заслужавате забавление и почивка, нищо че те може и да не са го забелязали все още.

Вижте още:

5 сюжета за бодър скандал по време на празничен обяд