Творческа игра: Как да подхраниш творческия заряд

| от Росица Гърджелийска |


Творчеството е най-свободната форма на себеизразяване. Няма нищо по-приятно и задоволително за едно дете, от това да може открито да се изразява, без да бъде съдено. Способността да е креативно, да създаде нещо заради собствените си усещания и преживявания, може да рефлектира и подхранва емоционалното здраве на детето. Опитът на детето през първите години от живота му може значително да увеличи усъвършенстването на неговата креативност.

Колко важен е творческия процес

Това, от което всички деца се нуждаят, за да бъдат наистина креативни, е свободата да се потопят напълно в създаването на нещо свое. Важното във всяко творческо действие е процесът на себеизразяване. Креативните преживявания може да помогнат на децата да се изразяват и да се справят с чувствата си. Творческата дейност на детето може да помогне на учителя да разбере какво мисли или какво чувства това дете. Творчеството също така насърчава мисловните процеси при децата, тъй като то предлага възможности да се изпробват нови идеи и нови начини на мислене и справяне с проблеми. Креативните дейности показват колко уникални и разнообразни са децата, както и предлага идеални възможности да се придаде личен характер по време на ученето.

Възможности за творчество

Децата се нуждаят от много благоприятни възможности за творческа игра и мислене. Започнете като предоставите възможност за дейности свързани с интересите и идеите на детето. Това означава да се научим първо да слушаме внимателно какво казват децата, техните желания и емоции. Имайте на разположение разнообразни творчески материали, тъй като творчеството не се изчерпва само с рисуване. Може да включите фотография, музика, кратки пътувания, дори и игра с глина, хартия, дърво, вода. Възможностите са безкрайни. Важно е детето да има достатъчно време да разгледа материалите и да последва идеите си. Не забравяйте да говорите с детето и да обсъждате заедно какъв ще е новият проект.

Разнообразие на преживяванията

Колкото повече преживявания имат децата, толкова по-голям ще е диапазонът на творческото им изразяване. Колкото повече личен опит имат с хора извън тяхната нормална среда, толкова повече материал за игра ще са насъбрали.

Грижата за творческия процес

Важно е децата да се насърчават да взимат собствени решения. Трябва често да им се дават възможности да изучават експресивните материали. Наблегнете на творческия процес, а не върху крайния резултат. По време на процеса децата научават за себе си неща, които са важни за тяхното развитие. Покажете, че ги подкрепяте като оценявате случващото се и често предлагате помощ.

Творческата игра

Творческата игра се случва, когато децата използват познати материали по нов или нетипичен начин и когато децата се включат в ролева и въображаема игра. Играта е важната задача за всяко малко дете и възможността да играят свободно е съществена за тяхното здравословно развитие.

Дори в съвсем ранно детство, играта се грижи за физическото развитие като съдейства за напредъка на сетивата и моторните умения. Чрез играене и повтаряне на основни физически движения, децата усъвършенстват своите способности и се подготвят за по-сложните физически задачи. Също така, играта подхранва умственото развитие и създава нови начини на мислене и справяне със задачи.

Една от големите ползи на играта е това, че чрез нея се засилва социалното развитие. Игривите социални взаимоотношения започват още от деня на раждането. Играта помага на децата да експериментират със социалните роли и да ги разберат. Също така дава безкрайни възможности за придобиване на социални умения, тъй като често е свързана с игра между няколко деца. Играейки заедно, децата постепенно се научават да уважават нуждите един на друг и да оценяват различни ценности и перспективи.

Чрез играта децата успяват да изразят и да се справят с чувствата си. Също така, играта помага да се намали нивото на стрес и напрежениеу децата. Тогава те могат да бъдат себе си. Не е нужно да се съобразяват с възрастните по време на играта. Те имат контрол върху изживяването чрез своето въображение и с прогреса на играта те упражняват силата си да правят различни избори и да взимат различни решения.

Играта помага на детето да развие своята уникална перспектива и индивидуален стил на творческо изразяване. Играта изразява детския уникален и личен отклик към средата и обстановката. Играта е себеизразителна дейност, която показва силата на детското въображение. Играта е винаги с отворен край, има свободна форма и децата имат свободата да използват нови идеи, а също така и да надграждат предишни.

Обръщайте внимание на играта, планирайте я, насърчавайте я. Опитайте се да удължите играта на детето чрез различни коментари и въпроси. Стимулирайте креативните идеи, като подтиквате децата да използват наличните средства по нов и нестандартен начин. Все пак преди всичко играта е в основата на детството и трябва да остане като най-прекрасния спомен.