Безплатно обучение за лавините в планината за тийнейджъри

| от Mamamia |


В последните 30 години в по-развитите планински държави алпийските клубове, ски училищата, асоциациите и други се заемат със задачата да образоват спортуващите относно безопасността в зимната планина.

Фрийрайд общността от деца и млади хора продължава да се развива и в България. Някои от тях (Bulgarian Freeride Team) се доказаха като добри състезатели с високи подиуми на международните състезания по фрийрайд. Неминуемо броят на последователите им се увеличава, а нуждата от обучение за безопасно практикуване на извънпистово каране е постоянно актуална тема.

Благодарение на новите технологии на екипировката вече можем да караме по-лесно извън пистата, а бързите лифтове ни дават възможност да стигнем до по-високи и по-стръмни места.

В тази връзка Българска асоциация по ски свободен и екстремен стил (БАССЕС) организира в рамките на зимен сезон 2023/24 безплатни еднодневни курсове за юноши, които са част от инициативата „Тийн Лавинистика“ – обучение по лавинна безопасност за младежи и девойки.

Курсовете ще се проведат на 23 март на Витоша, в района на хижа Алеко. 

С помощта на инструктори от БАССЕС тийнейджърите ще могат да се запознаят по-подробно със зимната планина и съпътстващите я опасности. Обучението е с фокус върху познаване на правилата за извънпистово каране на ски и сноуборд, запознаване със снежните условия, превенция от лавини и последващи действия при лавинен инцидент.

Заниманията са адаптирани за възрастта на младежите под формата на игра и така те научават основни елементи от лавинната безопасност. Работят по групи, запознават се отблизо с необходимата лавинна екипировка и в края на деня имат възможност да представят наученото на останалите участници, ползвайки жокери.

Активностите залагат на преживелищния елемент, като преминалите през обучението споделят, че е забавно и същевременно много полезно.

В рамките на курса се дават отговори на въпросите:

Къде падат лавини? Кога падат лавини? Защо падат лавини?

Всеки желаещ да участва следва да изпрати три имена и телефонен номер (на участник и родител), както и възраст на участника на teen@befsa.com.

Възрастовото ограничение е от 10 до 18 години.

Всеки записан участник, ще получи мейл за потвърждение с декларация. Участници без попълнена декларация от родител, няма да бъдат допускани.

За повече информация ТУК

Снимки от събитията във Facebook

***

За Българската Асоциация по ски свободен и екстремен стил (БАССЕС)

Сдружение Българска асоциация по ски свободен и екстремен стил (БАССЕС) е създадено през 1998 година. От над 20 години провежда Образователна програма за безопасно практикуване на зимни спортове в планински условия. В рамките на нея организира публично достъпни лекции на тема „Лавинна безопасност“, провежда практически курсове, изготвя различни образователни материали като книги, видео обучителни курсове (Лавинните серии на БАССЕС), брошури и консултира различни правителствени и неправителствени организации по темите, свързани с лавини и безопасност в зимните планински условия.

Към този момент БАССЕС има зад гърба си над 8000 посещения на лекциите по лавинна безопасност, над 1000 души, обучени на двудневни практически курсове, две издадени книги, свързани с лавинната безопасно („Лавини в България“ и „Лавинна безопасност – наръчник за скиори и сноубордисти“), хиляди гледания на кратките видео филмчета в поредицата „Лавинни серии на БАССЕС“

За инициативата Лавинистка

Лавинистика е безплатна инициатива на Българска асоциация по ски свободен и екстремен стил (БАССЕС) за ОБУЧЕНИЯ ПО ЛАВИННА БЕЗОПАСНОСТ на една от най рисковите групи в зимната планина – деца и младежи между 10 и 18 години.

Инициативата за обучения, които да обхващат деца и младежи, стартира през 2018 година като лекционни курсове в училища в страната. От зимата на 2022 година са подготвени и проведени специализирани теренни курсове, насочени към девойки и младежи с възраст между 10 и 18 години.

Целта на курсовете е да запознае участниците с опасностите в зимните планински условия и възможните мерки, с които да ги избегнат. Опитът показва, че в тази възрастова група младежите вече често имат достатъчно добри умения, за да опитват извънпистово каране на ски и сноуборд, но същевременно нямат познания за риска от лавини и не го осъзнават.

 В желанието си да намали вероятността от инциденти екипа на БАССЕС разработва и провежда различни образователни инициативи, като Лавинистика е специално насочена към младежите под 18 годишна възраст.