Наредба може да превърне бебе в биологичен отпадък

| от MamaMia |


Скандална точка от проектонаредбата на МЗ за нов стандарт по „Акушерство и гинекология“ може да доведе до третирането на бебе като биологичен отпадък.

Проектът е публикуван в портала за обществени консултации на Министерството на здравеопазването. Спорният текст е под точка 17. Тя гласи:

„Потенциална жизнеспособност на плода” е термин, който се въвежда за плод от бременност, достигнала срок 25+0 гестационни седмици и/или при тегло на плода равно и над 700 грама и е налице потенциална възможност да прeживее без интензивно дихателно подпомагане“.

Преведено на прост език, това означава, че според новия стандарт бебе, родено примерно в 24+5 г.с. и с тегло примерно 680 грама, ще бъде считано за аборт. Още повече, че не е възможно толкова преждевременно родено бебе да оцелее без интензивно дихателно подпомагане.

Юристи и родители се притесняват, че така формулиран, новият стандарт подлежи на тълкуване. „Всички деца, които отговарят на тази дефиниция, могат да бъдат регистрирани като субект на правото и да получат акт за раждане, е ако не отговарят – бебето се счита за аборт и една от последиците е много неприятна за родителите. То се счита опасен отпадък и те не могат да го погребат. То трябва да бъде унищожено с болничните отпадъци”, поясни адвокатът по медицинско право Мария Шаркова, цитирана от bTV.

Началникът на неонатологията в „Майчин дом“ проф. Боряна Слънчева обаче смята, че определението „да преживее без интензивно дихателно подпомагане” „най-вероятно е чисто техническа грешка”, която ще бъде редактирана.

„Всеки човек, за да живее, има определени атрибути – достатъчно изграден бял дроб, системи и други. Грамажът не е толкова от значение, от значение е гестационната възраст. Анатомичното изграждане завърша 36-та гестационна седмица”, поясни проф. Слънчева.

Притеснения обаче има и заради липсата на условия за преживяемост на детето в новия стандарт.

„В предишния стандарт имаше възможност, когато едно дете е родено под тези грамове и първоначално се счита като неродено, ако преживее три дни да се регистрира. В момента няма механизъм, ако това дете се развива и расте, да му се даде шанс”, смята адвокат Шаркова.

Проф. Слънчева категорично отхвърли тези притеснения, като добави, че преживяемостта е добавена в мотивите към медицинския стандарт.

„Ние ще държим да бъде абсолютно изяснен този въпрос и „да живее без интезивно дихателно подпомагане” да бъде премахнато. Искаме да има ясно обяснение за децата, които се раждат под определената граница, какво точно ще се случва”, допълни Мая Красимирова от Фондация „Нашите недоносени деца“.


Повече информация Виж всички