Стига вече Мария и Георги: Как да изберете име за бебето по най-модерен начин

| от Слави Искренов |


Очаквате бебе? Страхотно, честито, браво! А мислили ли сте вече за име? Как ще се казва? Да? Не? Какъвто и да е отговорът ви, най-добре прочетете по-долу предложенията как да подходите към името на бъдещия си наследник. За да не ви е яд после, че не сте се сетили да подходите ето така:

На двете баби

Ако е момиченце. Или на двамата дядовци, ако е момченце. Като комбинация от техните имена. Класиката е да е кръстено на бабата/дядото. Но още по-модерно е да е в комбинация от имената на двете баби, съответно двамата дядовци. Преди години имаше една (макар и нелогична) смешка – че Марадона бил кръстен на бабите си Мара и Дона. Да, както казах, смешката е нелогична, понеже той се казваше Диего. Но идеята си я бива. Ето например, ако вашата майка и майката на партньора ви се казват например Мария и Силвия може да избирате измежду Малвия и Сирия. А ако бащите ви са Иван и Тодор: вариантите при този подход са Ивор и Тодан. Яко, нали! Този метод работи и ако сте от свръх най-модерните родители и не искате да определяте пола на бебето си биологично – тогава смесете имената на баба и дядо. По примерите горе става така: Мадор и Иввия. Уф, не се получи много безполово звученето, но пробвайте, на вас може да ви се получи по-добре.

На домашния любимец

Сега, нямам предвид да си кръстите бебето Заек, Куче, Котарак или Скалария. Нито да ги правите адаши бебето и животното – Рекс, Моли или Бук. Да, удобно ще е после, ако се скарате на единия, като му изкрещите строго името, да се стегне малко и другия, но имам друго предвид. Кръстете детето си на първия звук, който издаде домашния ви любимец от момента, в който прочетете това изречение. Ако сте опитен гледач на животни, знаете, че не всеки звук на куче е „Бау“ и на коте „Мяу“. И името на бебето може да се окаже например Фффхссс или Сссц. А ако имате рибки, костенурка или друго мълчаливо животно, значи този метод ви отвежда до имената Тишина и Тишин.

Вижте още: Любимите имена за новородени у нас през 2021-ва

На препинателен знак

Тъй като неграмотността в социалните мрежи е изключително популярна (нали важното е там човек да бъде правилно разбран, не да пише грамотно; та ако някой му се кара, че има грешки, нали това не е урок по български език, все пак сигурно ако отсреща имаш па толкова па умен човек би трябвало да има начин да те разберат правилно и ако пишеш неграмотно!) и препинателните знаци се ползват много често на нови и неподозирани места в текста, защо пък вие да не изпреварите с една обиколка тенденциите и да използвате някой от препинателните знаци за име на човек. Пък и съм чувал, че има един футболен отбор, на който му викат Тире. Ето например Запетая и Удивителна със своите окончания са се утрепали за собствени женски имена. А Дефис за мъжко. Но защо да спирате дотук – ако ви трябва по-голям избор за момченце, сменете леко рода и ето: Запетай, Точко, Скоб и Въпросителн.

На любим актьор

Или футболист. Или на любима плеймейтка, или инфлуенсър. Но! Като анаграма. Вземете името на любимеца си и разбъркайте буквите. Например ако Роналдо ви е идол, от разбърканите букви на името му може да получите, да речем, Даролон или Ноодрал. И вижте сега, мега якото – като стане синът ви на 10 примерно, му казвате: „Синко, я сега, мойто момче, пренареди буквите в името си и ще получиш как се казва на татко ти любимият футболист, като си се раждал!!!“. Еха! А това ще е и своеобразен тест за интелигентност на детето ви.

Вижте още: Светльо, на дядо си Ламби

Палиндром

Самото Палиндром също е чудесна идея за име, но имам друго предвид. Палиндроми, ако не се сещате в момента, са думите, които прочетени и отзад-напред пак са същите – като боб, невен, капак. Така. Супер идеята тук е, че когато някой ден се случи детето ви да общува с евреи и араби и трябва да бъде изчетено името му – то ще е същото, без да се налага да се изписва отдясно-наляво!!! Ухаа! Ето например Потоп си е потоП. Както и Тодот или Родор. Избягвайте скучни имена обаче като Анна и заложете на Яня или Инни по-добре.

Нещо пак да е модерно, ама не чак много модерно

Ако горните предложения за методи за избор на име ви идват твърде екстравагантни и съвременни, но така или иначе ви е втръснало от стандартни имена и търсите нещо по-така, но и в средата – ето, пробвайте следния подход. Нали знаете онези игри (на филми или животни), в които единият казва на глас „А“ и после наум бързо казва азбуката, а другият го прекъсва със „Стоп!“ и първият съобщава буквата, до която е стигнал. Ами, ето! Подходете така и кръстете детето си само с буква. Ще я изберете по този начин, който има и плюса, че в решението участват и двамата родители, а не само майка“а да избере името и после на бащата да му е тъпо. Така на въпроса от лелките в парка „Как се казва?“ ще отговаряте примерно с „В“ или „Н“. Ако пък обичате да споменавате името на бебето си пак и пак, го кръстете „А“ или „Ъ“. Така ще ви питат пак и пак.

Вижте още:

Детски имена от преди век се завръщат в бъдещето