Семействата на деца с аутизъм откриват удоволствието да вечерят навън

| от Хрис Караиванова |


Обикновена неделя вечер е и в задното помещение на ресторант в Чикаго родители обсъждат какъв вид шина са избрали за зъбите на децата си. Всички са в заведението, за да се отпуснат на столовете си и да се насладят на тиха семейна вечеря. Единственото нещо, което различава тази група хора от останалите семейства в други заведения е, че всички те са родители на деца с аутизъм.

Април е Световният месец на информираност за аутизма. За това заболяване наистина трябва да се знае. Неотдавнашно проучване на правителството в САЩ показва, че едно от всеки 45 деца се диагностицира с аутизъм, разстройство, което уврежда комуникацията. Аутистичният спектър е широк, и докато някои от страдащите са високо функциониращи, други се нуждаят от постоянен надзор и грижа.

Ленард и Делфин Зон са до болка запознати с предизвикателствата. 12-годишният им син Адин е диагностициран, когато е бил на две години. Състоянието на Адин прави храненето навън трудно за семейството, а след години на пълно избягване на ресторанти, двойката осъзнава, че трябва да има по-добро решение. През 2014 г. те стават съоснователи на Autism Eats, организация, посветена на осигуряването на възможност на семействата с деца с аутизъм да се хранят и социализират без страх от критики.

Първата такава вечеря се провежда в италиански ресторант в Андовър, щата Масачузетс. Събирането става хит и скоро след това организацията получава дарение, за да продължи с дейността си. Включват се и други щати, докато сега, три години по-късно, Autism Eats има клонове в 10 щата и още 5 ще се присъединят в следващите месеци.

Ваня Мареро има 5 деца, като последните 2 са аутисти. Когато е попитана колко често излиза със семейството си, тя отговаря простичко: „Не излизам“. 12-годишният й син Джей функционира трудно, а 3-годишната й дъщеря Макайла не яде обикновена храна. Вечерянето навън е борба. Ваня споделя, че тези предизвикателства често ги отказват от излизане.

Нещата са много трудни за Ваня, откакто Макайла е диагностицирана през ноември миналата година. Срещата в ресторанта в Чикаго е първата, на която присъства, след като се запознава с организатора на вечерята. „Много съм развълнувана, защото мога да срещна други родители, които минават през абсолютно същото като мен и никой не ме гледа странно“, споделя Ваня.

Както всеки човек с аутизъм е уникален, такава е и всяка вечеря на Autism Eats. Събиранията се случват в различни ресторанти в страната, но споделят няколко еднакви неща – организират се в частни помещения, за да дадат на семействата уединение и място, за да се разпръснат. Храната се сервира на блок маса и родителите купуват билети предварително, ако решат, че искат да изкарат една приятна вечер навън.

Какво се случва на тези вечери? Първо, някой вече се е погрижил да затъмни помещението за децата, които са сензитивни към светлина. Раздават се антистрес топки, които помагат да се преодолее напрежението или паник атаките. Деца с огромни слушалки на ушите се разхождат до масите, за да си изберат макарони, пица или каквото те сами поискат. Други просто обикалят заведението, скачат на място, играят си с балони и много често крещят. Никой не обръща внимание.

Autism Eats няма средствата да плати за пространство в ресторантите, затова заведенията даряват своето място на организацията. Вечерите се провеждат на около 3 месеца, местата за тях се заемат скорострелно, а родителите пътуват от всички краища на САЩ, за да присъстват. Всъщност, желаещите да се включат са толкова много, че Autism Eats се кани да организира и брънчове – първите са в Чикаго и Калифорния след дни.

Аутизмът несъмнено е тежка диагноза и без общност, която да ги подкрепя, родителите и роднините на болни деца трудно се справят. Стейси Грийн, майка на дете с аутизъм, споделя: „След диагнозата на сина ми се почувствах ужасно сама. Нямах подкрепата, от която имах нужда, трябваше да я търся сама“. Оттогава Стейси се е присъединила към много Фейсбук групи, ходила е на конференции и благотворителни маратони и вече е сертифициран терапевт, който подкрепя други семейства на деца с аутизъм. Тя казва за събития като Autism Eats, че са „глътка свеж въздух. Няма нужда да се обясняваш за състоянието на децата си“.

За Ленард Зон, съоснователят на Autism Eats, неговото решение да инвестира в проекта идва с много позитиви, но най-големият е този, че може да прекарва повече време със сина си. „Да излизаме заедно на вечеря като семейство е нещо, което не можехме да правим с години“, разказва той. „И фактът, че днес можем отново да го правим заедно и да се забавляваме, значи много за нас“.