Седмицата на бащата: Ивелин и Ирен

| от MamaMia |


По случай Седмицата на бащата, която традиционно протича през втората седмица на ноември, от MamaMia провеждаме кратки интервюта с мъже, които изпълват със смисъл думата „баща“. Мъже на място*. Бащите, които ще се включат в поредицата ще отговарят на 10 въпроса и ще ни въведат в не-толкова-познатия, леко мистериозен свят на бащата.

Започваме с Ивелин, който всички познават като PIF-а. Освен един от най-добрите и съвестни програмисти, които отмятат задачите си с лекота и без крясъци към другите, Пифски е изключително отдаден баща. Заедно с малката си дъщеря, двамата обичат да ловят жаби, да се разхождат в гората, където заедно да правят снимки, да пътешестват семейно с колата- мама, татко и Ирен, да се грижат за новия си дом, който и тримата градят от нулата. Една от любимите ни негови черти е, че той и съпругата му винаги взимат малката голяма хубавица със себе си, когато излизат вечер, вместо да я оставят на детегледачка или някоя баба за вечерта.

От MamaMia благодарим на Ивелин за бързата реакция и готовността да се включи в поредицата, с която отдаваме заслуженото уважение на бащите и полаганите от тях грижи.

1. Кое е първото нещо, което направи, когато жена ти ти каза, че е бременна?

В нашето семейство нещата бяха по-различни тъй като заедно наблюдавахме появяващата се втора линия на теста за бременност. Не беше изненада, защото бебето беше желано. Всъщност тогава още не знаех какво е да бъдеш баща. Знаех само, че живота ни ще се промени.

2. Раждането през мъжките очи е…

Твърде много са промените в организма на жената по време на бременността. Самото раждане, разбира се, е кулминацията на едно 9 месечно „приключение“. За мен раждането е геройство.

3. Кой избра името?

В началото си мислех, че избора на име ще е труден. Всички имена, на които се спирахме сякаш не бяха точно това име, което да ни хареса. Решението дойде съвсем внезапно, докато говорехме с наша позната от Бразилия. В крайна сметка името избра нас, а не ние него.

4. Най-тежкият момент през първата година?

Това беше може би първата настинка. Всичко ново по принцип е притеснително защото не знаеш как да реагираш. Когато малкото детенце е настинало сякаш целия свят е мрачен. Температурата се мери през 15 минути. Нощите са дълги и безсънни.

5. Колко деца трябва да си има един мъж?

Според мен няма правило за това. Всеки си има свой избор за това колко деца би искал да има. За мен правилният избор е: поне две.

6. Къде е мястото на детето?

Между мама и тати разбира се. Независимо кой се кара повече и кой е по-добрият, децата знаят, че могат да разчитат и на двамата родители. Когато това не е така, те със сигурност не се чувстват добре.

7. Дете и домашен любимец?

Не е лоша идея може би, ако все пак детето полага някакви грижи за домашния любимец. Това със сигурност възпитава детето. Прави го по-отговорно.

8. На какво искаш да научиш сина си/дъщеря си?

За мен е важно детето да бъде отговорно към постъпките си. Да има добре развито чувство за справедливост. Да намери своя вътрешен мир. Това ще му помогне да стане по-добър човек.

9. Кой обича малкия/малката повече? Мама или тати? 😉

Малката обича повече тати, защото той позволява повече.
А тя е е обичана еднакво много и от мама и от тати.

10. Какво ще кажеш на мъжете, които още не са станали бащи, готино ли е или да пропуснат?

Добре е мъжете, които ще имат деца да са се „наживели“. Тези, които все още живеят в „купона“ , нека почакат.
Ако трябва да избирам сега, бих минал по точно същия път. Моментът, в който гушнах дъщеря си за първи път беше един от най-хубавите моменти в живота ми.

*Тазгодишната национална кампания се провежда под мотото „Баща на място“ по идея на организаторите от асоциация „Родители“