Родителите пренебрегват тези години и после страдат от опърничави тийнейджъри

| от MamaMia |


Тийнейджърските години могат да бъдат (и обикновено са) сред най-трудните времена за един родител. Вие сте свикнали да бъдете гласът на разума за своето дете. Тогава изведнъж вашият авторитет е предизвикан от връстници, социални медии и огромни промени в развитието. И започва да губи дуела.

Но добрата новина е, че децата на възраст от десет до 12 все още са по-повлияни от родителите си, отколкото от приятелите си. Това прави този период идеалното време за родителите да установят полезни практики, които ще дадат тона, когато детето им премине в юношеска възраст.

Ключова констатация от скорошно проучване между 2600 австралийски родители е, че увереността сред майките и бащите на тийнейджъри в собствения им капацитет е далеч по-ниска от тази при родителите на невръстни и малки деца.

Родителите на тийнейджъри също съобщават за по-високи нива на загриженост относно поведението на децата си, включително свързани с това как да управляват използването на технологии от детето си. Родителите на тийнейджъри вече са по-малко склонни да използват методи за положителна дисциплина, които са използвали преди, като похвали и награди за добро поведение.

Те усещат по-малко подкрепа в родителските си предизвикателства спрямо времето, когато децата им са били по-малки. Това може да накара родителите да се почувстват недостатъчно подготвени да насочват детето си и да оказват контрол при нужда по време на промените, които му предстоят да преживее.

Физическите и емоционални промени през тийнейджърските години са широко разглеждани и самите родители им обръщат повишено внимание. Но младите хора също обикновено преминават през значителни промени в годините преди заветния 13-и рожден ден. И това може да окаже влияние на връзката между родители и деца.

В допълнение към началото на пубертета, тийнейджърите могат да се изправят пред допълнителни очаквания в дома, обикновено трябва да сменят училище, за да преминат към гимназията, а успоредно им се налага да навигират сред непрекъснато увеличаващата се употреба на социални медии.

Между десет и 12 години едно дете започва да развива ново поведение, нагласи и предпочитания, които могат да предизвикат начина, по който родителят го е възпитавал преди това.

Започва да се появява нарастващ интерес към телесните промени и сексуалността. Както и да манифестира исканията си за повече свободи за взаимодействие със света без присъствието на родители.

Родителите са по-склонни да възприемат лошото поведение на дете преди тийнейджърска възраст като умишлено действие, а не просто като фаза от развитието. Следователно те може да са по-склонни да реагират негативно на своите деца, вместо да се опитат да разберат защо се държат така.

Предтийнейджърската възраст обаче е и възможност, не само предизвикателство.

Като се има предвид, че децата на възраст между 10 и 12 все още ще слушат родителите си вместо приятелите си, междинните години представляват златна възможност за създаване на добри родителски практики за бурното тийнейджърство.

В предтийнейджърските години родителите могат да направят малки корекции в своя стил на родителство, за да запазят това, което работи, но също така да признаят новата зрялост на детето си и самите те да се адаптират към нея.

Положителното внимание, похвалите и наградите за добро поведение ще продължат да работят, но трябва да са подходящи за възрастта. Това означава наградата е например гости с преспиване, а не нови фосфоресциращи звездички за залепяне на тавана.

Правилата и границите също все още са важни, но може би можете да ги поставите повече в партньорство и взаимно съгласие с детето, за да изградите доверие и да създадете модели за положителна комуникация по-нататък.

Поддържането на силна, открита и двупосочна комуникация с вашия бъдещ тийн е жизненоважно.

Вашата способност да моделирате хладнокръвни преговори и конструктивното управление на конфликти ще бъдат от основно значение, за да помогнете на вашия подрастващ и бъдещ млад възрастен да направят същото.

Поемането на въздух или броенето до пет наум, преди да реагирате на нещо, което не харесвате (нещо, което детето ви е казало или направило), ви дава възможност да обмислите по-конструктивен отговор. Освен това дава време на вашето дете да спре и да обмисли въздействието на своето поведение или думите си.

Поддържането на връзка и изграждането на взаимно доверие ще помогнат на двама ви да се ориентирате в мътните води на детската нужда от неприкосновеност на личния живот и вашата нужда от увереност в тяхната безопасност. Уверете се, че отделяте време през деня, за да седнете и да говорите. Можете да попитате детето си за най-вълнуващата част от деня му. Или да чуете мнението му какво да вечеряте тази седмица.

Тези положителни разговори са като парите в банката – инвестиции, които могат да бъдат използвани по-късно, когато са необходими по-сериозни разговори за по-трудни неща като излизане с приятели или сексуалност.

Периодът преди юношеството често се пренебрегва, когато става дума за родителство. Ако родителите бъдат подкрепени да адаптират своя стил на родителство и общуване, те могат да изградят силна връзка със своите деца и да растат заедно с децата си. Това ще им помогне да се ориентират в завладяващите, уникални и важни тийнейджърски години, които предстоят.

Вижте още:

Живот с тийнейджър – постоянна буря в чаша вода


Повече информация Виж всички