РазговорЪТ: Как да подготвим дъщеря си за първия ѝ цикъл?

| от Стела Христова |


За повечето момичета първата менструация е момент, свързан с редица положителни и отрицателни емоции. Донякъде я очакват с нетърпение, започват да се чувстват по-големи, съзряващи. От друга страна, физиологичните промени, които настъпват в организма не могат да се нарекат приятни. Ако дъщеря ви се окаже първата, която има цикъл в класа си, или пък последната, която все още няма, тя обикновено усеща и социален натиск под някаква форма. Задава си много въпроси.

В развитите страни първата менструация на настъпва средно между 10 и 14 години, като при масата момичета се случва между 12 и 13 години. Въпреки че този момент от порастването застига всяко момиче, той все още предизвиква известен шок и неловкост и у деца, и у родители. В свят, в който равенството между половете и разнообразието на половете все повече се признават и разбират, е време да се сложи край на стигмата върху цикъла. И няма по-добро и безопасно място от дома за старирането на този процес.

Ето някои предизвикателства, с които момичета са се сблъсквали, но са се тревожели да ги обсъдят с родител и затова са предпочели да потърсят отговори във форум:

„Аз съм на 15 и още нямам менструация. Сестра ми, която е с две години по-малка от мен, вече има. Възможно ли е нещо да не е наред с мен?“

„Цикълът ми всеки път идва по-различно време и протича объркващо – един ден е много силен, след това два дни никакъв го няма, връща се за още четири, продължава твърде дълго. Имам зацапвания по дрехите и чаршафите, но се страхувам да използвам тампони. Какво мога да направя?“

„Нормално ли е всеки път цикълът да е съпроводен с болка и да не мога да стана от леглото по няколко дни?“

„Объркана съм къде трябва да поставя тампона? На същото място, където се очаква някой ден да правя секс ли?“

Сами можете да видите, че началото на менструацията може да е объркващо за подрастващите момичета, а някои от въпросите им да ги карат да изпитват неудобство и срам, така че да предпочетат да ги зададат анонимно, вместо на доверен човек като родителя. И така, как да им помогнем да се справят с този труден период в живота?

Вижте още: Гости от Червен бряг и „седмица на свирките“: Поради що се срамим, че сме в цикъл

Опасността от менструалната стигма

Менструалната стигма играе голяма роля в менструалната неграмотност и може да има много реални и вредни последици за подрастващите. Те включват изключване от училище, детски брак (защото менструацията се счита за признак на сексуална зрялост) или загуба на усещане за лично достойнство. Този проблем не се ограничава само до страни с ниски и средни доходи. Отношението към менструацията остава проблематично и в страните с високи доходи, където изследователите са открили, че менструалната болка е широко нормализирана и самоконтролирана, без да се търси лекарска помощ. Това може да попречи на ранното откриване на състояния, включително ендометриоза. Културните значения на менструацията също така могат да допринесат стрес сред тийнейджърите, които не са сигурни в сексуалната си идентичност и ориентация.

Обяснете на децата какво да очакват от цикъла

Първата менструация може да бъде лека и съвсем кратка – няколко безболезнени кафяво-черни ивици, а не очевиден прилив на кръв, продължаващ дни. Съсредоточете се върху това, което детето ви може да очаква този ПЪРВИ път и за кратко време след това. Менструалният цикъл не узрява напълно след първия и за една до две години и менструациите могат да бъдат нередовни и с различна продължителност. Това не трябва да буди притеснение. Обърнете внимание, че менструацията може да изглежда като намокряне на панталоните им, може да е безболезнена или може да предизвиква крампи ниско долу в корема или болки в кръста.

Разгледайте заедно възможните хигиенни продукти

Седнете и покажете на детето си продуктите, които вече имате у дома. Ако няма такива, няма вреда да купите пакет превръзки, чифт бельо и може би кутия мини тампони, които да разгледате заедно, или други опции като превръзки за многократна употреба и менструални чашки (които могат да бъдат по-голяма инвестиция). Превръзките за еднократна употреба все още са най-използваният продукт.

За младите хора често е важно да избират устойчиви опции. Обяснете как се почистват и изхвърлят продуктите за многократна употреба. Уверете ги, че тампоните (и чашките) са безопасни за използване. Тийнейджъри, които плуват, спортуват, танцуват, правят гимнастика или други дейности, може да искат да се научат да използват тампони или чаши веднага щом получат първата си менструация.

Посъветвайте ги как да се справят с некомфортни ситуации

Въпреки че първите (или първите няколко) цикъла могат да бъдат безболезнени, те невинаги са. Обяснете, че повечето менструални болки могат да бъдат успокоявани ефективно. Таблетките за болка, отпускани без рецепта, действат най-добре, ако се приемат при първия сигнал за менструация. Други трудни ситуации могат да включват течове, изненадващ цикъл в момент, когато нямаш продукти подръка – на училище, навън или на гости. Ако сте разведени и детето ви се мести между домовете, попитайте как се справя с менструациите в другия дом и дали иска вашата помощ при разговор с другия родител.

При нужда насочете детето към специалист

Ако детето ви има някакви менструални проблеми, има ефективни начини за справянето с тях, които могат да включват медицинска оценка или интервенция. Ерата на нормализиране на менструална болка, обилното кървене и предменструалния синдром трябва отдавна да е отминала. Всеки млад човек има право на здраве! Ако детето ви изпитва безпокойство или дистрес, свързани с месечния му цикъл, насочете го как да получи подкрепа. В противен случай може проблемът му да остане неразрешен и да се задълбочи, или пък то да се свърже с погрешния лекар, който веднага да го насочи към ненужен прием на тежки хормони.

Подгответе заедно комплект за „първа помощ“

Добре е да приготвите удобен малък несесер или торбичка, съдържащи превръзки (или предпочитания от детето продукт), резервно бельо, няколко таблетки срещу болка при менструация.

Неудобството на юношеството вероятно е познато повечето от нас. Но не би ли било чудесно, ако нещо толкова обичайно като получаването на първата менструация не беше толкова опетнено със стигма, срам или неудобство? Създаването на добра комуникация рано ще помогне на младите хора да влязат в този етап от живота и също така ще създаде динамика, в която те могат да повдигат проблеми от различно естество пред вас.

Вижте още: 

Временна неработоспособност по време на цикъл? И да, и не