Помощ! Въшки!!!

| от Камелия Христова |


Първите въшки на дъщеря ми ме хвърлиха в (не толкова тиха) паника. Тя е на 4, главата й гъмжи от буболечки, а в моята се блъскат въпроси: Как, въшки?! Защо на мен? Какъв срам!!!

Пред очите ми изникна лятото на 88-ма: аз седя на терасата, а майка ми ме пощи след поредната порция газ, мас и оцет и нарежда укорително, КАК е възможно да имам въшки за ВТОРИ ПЪТ – в 10-годишния ми живот по онова време.

В последните 4 години дъщеря ми има въшки горе-долу през три месеца. Имала е вносни – френски, от по-голямата й сестра, австралийски – от едно дете в детската с вид на Пипи Дългото Чорапче, което идва само за през лятото, но за сметка на това почти винаги с въшки. И всевъзможни български – от столицата и от провинцията.

На четвъртите й въшки ми се обадиха от детската градина да си я прибера. Дотолкова бях станала въшкоопорна, че само ги помолих да й вържат косата и стоически изкарах целия работен ден без да мисля за предстоящото влизане в режим “Въшки”.

Тежкото на режим “Въшки” не е мазането – защото препаратите вече са достатъчно ефективни, ароматизирани и разнообразни, а прането. Започва се с чаршафите на детето, кърпите в банята, хавлията на детето, чаршафите в спалнята – дъщеря ми нищо, че е голяма, все още не е спряла среднощните визитации – шапките, шаловете, блузите с качулка, гребените, четките, ластиците за коса.
И така 3 дни прали, мили и се веселили.

Някъде към 5-тите въшки дъщеря ми вече беше ученичка в престижно училище в центъра на София. Положението не само, че не се подобри, а стана по-зле. Стигна се дотам директорката да свиква нарочна родителска среща с първа и последна точка Въшките. На родителските срещи винаги има група майки-веганки, които се опитват да вкарат и други точки в дневния ред – като например “храната в лавката“, или пък “храната в лавката”, но пред думата “въшки” дори и те млъкват.

В резултат на родителската среща беше взето решение всички момичета от 1-ви до 7-ми клас да ходят вързани.

Това подейства до … следващите въшки. Те вече ме засегнаха пряко. И аз хванах. Сигурно сте чували, че паразитите не ходят по боядисани коси. И аз бях чувала, но не им вярвайте.

Лошото когато вие хванете въшки е, че няма кой да ви изчисти. Дъщеря ви е малка, голямата е голяма, майка ви не вижда, а мъжа ви не различава въшка от бенка.

Тогава единственото, което ви остава е да се мажете и сресвате със специалния гребен за въшки и да се молите да ви остане коса.

В един момента главата така ви сърби, че ви идва да си я махнете. Същевременно не можете да сте сигурни, че това е от въшките, а не защото скалпът ви реагира на препарата. И тогава започвате да се блещите пред огледалото без да имате особено голямо поле за действие.

Между другото дезинфекцията никак не е евтина – шампоанът е над 20 лева, а спреят, който е с цел превенция, е около 17 лева. Освен това винаги можете да изхарчите и едни доста спорни 70 лева за електронен гребен, детектор за въшки, който обаче не се радва на добри отзиви в бг мама, затова и си го спестих.

Ако очаквате, че ще ви дам някакво решения за въшките, ще останете разочаровани. Положението е такова, каквото е, както би казал Юнас Юнасон (“Старецът, който скочи през прозореца и изчезна”)

И все пак защо има толкова много въшки?

Хипотеза 1: Днешните родители са много заети. Когато са свободни пак са заети – лайкват във Фейсбук, пускат си снимки в Инстаграм, гледат много глупави тв предавания напр. София ден и нощ. Съответно нямат време за офлайн занимания като чистене на въшки. Първо, късно разбират, че детето има въшки, второ, влачат ги с месеци. Тъкмо като ги изчистят, децата пак хващат, защото нечии други родители са били много заети.

Хипотеза 2: Днешните деца контактуват с много повече деца отпреди. Едно време ние играехме с децата от квартала и децата от училище, които пак бяха децата от квартала. Сега дъщеря ми ходи на училище, на тенис, на плуване, на пиано и на английски.
Не бързайте да я съжалявате, защото тук трябва да се съчувства на някого, нека е първо на мен.

Хипотеза 3: Никой вече не маже с газ, мас и оцет. Или почти никой. Може би все пак препаратите не са толкова ефективни, защото трябва и да са щадящи скалпа на децата,. Все пак ми е много интересно кой и как е измислил комбинацията от газ, мас и оцет. Очевидно, че газта убива въшките, маста потушава евентуални изгаряния на скалпа, а оцетът, да кажем, че прави лъскава косата. Между другото, разбирам от женските форуми, доста жени практикуват това необичайно 3 в 1 и просто като маска за коса.

Хипотеза 4: Въшките са част от световната конспирация – пускат ни ги, за да могат фармацевтите да продават скъпите си препарати. Тази версия по-добре да не я коментираме.

И накрая, ако сте чули, че въшките ходя по чисти коси, не обмисляйте опцията да спрете да миете косата на детето. Тогава ще имате дете с мръсна коса и с въшки едновременно.


Повече информация Виж всички