Педофилите онлайн се познават по общ модел на действие

| от Национална мрежа за децата* |


„Педофилите имат един общ метод на действие – създават фалшив профил на дете на приблизително същата възраст като детето, с което влизат в контакт. След първия контакт се преместват в чатове, в тази среда започват да обработват детето.“  Това обясни Ади от Младежка мрежа Мегафон по време на седмото издание на младежкия форум „Voice it: Мнение от значение“ по инициатива на Мегафон и Национална мрежа за децата, се проведе на 19 ноември.

Тазгодишното издание на ежегодното събитие бе посветено на рисковете онлайн и екологията – актуални предизвикателства, подбрани по инициатива на децата.

„Тази тема изгражда нашия свят, защото ние живеем в онлайн средата“, сподели Алекс от Мегафон по повод засиления интерес на младите хора към безопасността в интернет.

Наред с въпроса за фалшивите новини и дезинформацията, изключително сериозна е темата за педофилията, която днес все по-често се среща в дигиталната среда. Участващите младежи бяха направили проучване за рисковете онлайн и педофилията.

„Младите хора и децата винаги трябва да имат едно наум и да мислят критично за информацията, когато непознат им подава онлайн. Да се провери дали името и снимката съответстват на човека. Много е важно да му зададем въпрос – например за училището, от което се представя. Ако заподозрете нещо, дори да не сте 100% сигурни – нужно е да реагирате“, препоръча Емануил Георгиев от Национален център за безопасен интернет.

Има независими организации, които могат да помогнат анонимно, например Safe net – на сайта има гореща линия, на която може да се опише случая.

Съществува и консултативна линия: ако млад човек търси съвет и иска да сподели, може да се обади на телефон 124123, където има специалисти и психолози. Има и чат модул на сайта, където може анонимно да изложи случая си.

Вижте още: 

Какви права имат непълнолетните, преживели или извършили насилие

„Важно е да има доказателства – да се направи екранна снимка на разговора и чак след това да се докладва и да се блокира човекът“, обясни Емануил Георгиев.

„Не бих препоръчал на младите да се опитват сами да залавят такива хора. По-добрият начин е да се обърнат към някой от тези канали, ние поддържаме тясна връзка с ГДБОП“, добави той.

„Трябва всички да знаем, че педофилията е престъпление и е незаконна. Това, за което трябва да следим, е прекомерно внимание и интерес на възрастен към детето“, добави психотерапевтът Ивет Прокопова от „Психодраматична работилница“ и „Живот на килограм“.

Детето, дори да не може да назове проблема, усеща, че има нещо нередно и за да не става жертва, трябва да се говори с него, да му се обясни, да му се даде информация.

Трябва да се знае, че педофилските действия невинаги са свързани със сексуален акт.

Всякакви наглед безобидни действия могат да изострят вниманието, обясни психологът. „Сериозен проблем е, когато някой от родителите или настойниците се явява педофил и сексуален насилник. Тогава често другият родител не може да приеме, отхвърля информацията. Това води до разочарование – детето усеща, че не е чуто, не е разбрано, не може да получи помощ, което има за резултат други негативни последици“, коментира тя.

По време на събитието беше коментирана и темата за фалшивата онлайн идентичност.

В Мрежата виждаме много фалшиви образи, които често показват само позитивното и позитивните емоции – така започваш да си мислиш, че само ти имаш негативни преживявания, това започва да те трови, токсично е, коментира Алекс от Мегафон. „С филтрите и моделите започваме да изглеждаме еднакви и да губим себе си. Започваме да се губим като личности в този океан от еднакви лица“, каза Алекс.

Използването на  филтри е много лесно и достъпно, става бързо. То задоволява мечти и фантазии, но създава един нереален образ и фалшив профили. Децата получват одобрение, което ги кара да се чувстват добре, приети, но това има и своите негативи, защото е нещо временно, нереално и фалшиво.

„Ако стоим много дълго в един измислен образ, става все по-трудно да се върнем към себе си и да се покажем пред света. В тази сфера има много критики към някои звезди и инфлуенсъри – виждаме страхотни снимки, а на живо е различно. Тук е проблемът, свързан със самочувствието и идентификацията ни“, коментира Ивет Прокопова.

*Текстът е публикуван на сайта на Национална мрежа за децата

Mamamia.bg дава платформа за мнението на Национална мрежа за децата не само в качеството на медиен партньор на организацията, а и защото това е най-голямото българско обединение на граждански организации и активисти, които работят в полза на децата. Повече от 140 хиляди деца и над 63 хиляди семейства годишно получават подкрепа от над 140 организации и над 10 хиляди професионалисти.

 

Вижте още: 

Когато сексът е тайна, сексуалното насилие остава невидимо