Параграф 22 върви към разрешaване: Момиченцето с две майки ще получи българско гражданство

| от MamaMia |


На 16 май Административен съд – София отмени отказа на Столична община да да издаде акт за раждане на бебето Сара – дете без гражданство на еднополова двойка от България и Гибралтар. Момиченцето е родено през 2019 г. в Испания, където ѝ е издаден акт за раждане, в който като родители са посочени двете ѝ майки. Сара обаче не може да получи испанско гражданство, тъй като нито една от жените не е испанка. Майката от Гибралтар, Джейн, също така не може да предаде британското си гражданство на бебето, тъй като то не е родено във Великобритания или Гибралтар. Българското гражданство остава единствената опция, която позволява на бебето да пътува.

Но тъй като България не допуска еднополовите бракове и не признава еднополовите бракове, сключени в чужбина, властите отказват българско гражданство на детето. Те настояват, че за българска лична карта или паспорт бебето се нуждае от български акт за раждане, в който не може да има двама души от един и същи пол и трябва да е посочена само биологичната ѝ майка. Двете жени отказват да разкрият коя от тях е родила момиченцето, което не може да напусне Испания без паспорт.

Столичната община трябва да издаде български акт за раждане, който да отразява името на притежателя, датата и мястото на раждане, пола и произхода на двамата родители на бебето Сара, съобщават от организацията за правата на ЛГБТИ+ „Действие“ в съобщение, цитиращо съдебното решение. В решението се казва, че България не може да откаже да признае произхода на бебето Сара от двамата ѝ родители на основание, че националното законодателство не предвижда институцията на еднополовите бракове. То следва подобна препоръка на съда на ЕС от минали декември да бъде издаден документ за раждане на детето.

Адвокатът на майките Деница Любенова оцени решението като знаково за ЛГБТИ+ общността. След години неуморна работа е спечелена крачка в борбата за равенство, доказва се и че правото на ЕС третира гражданите еднакво, споделя тя в изявление Междувременно майките Калина и Джейн не скрива, че са изключително щастливи от решението и че бебето им най-накрая ще може да напусне Испания.

Вижте още:

Казусът с бебе Сара: Всички държави от ЕС са длъжни да признаят децата от еднополови бракове