Обществото на фалшивите майки

| от Хрис Караиванова |


В началото на този разказ ви давам възможност да изгледате едно видео, което ще ви даде добра представа за историята надолу. Все пак, чувствам се длъжна да ви предупредя – това е едно от най-странните и отвратителни неща, които някога ще видите. Ето защо, не е задължително да го гледате, но продължете да четете, защото ще се гмурнем в сериозно сбъркания свят на фалшивото родителство.

Надявам се сте забелязали от видеото с хранене и сменяне на памперси, че това, което гледате не са истински изпражнения, а още по-малко истинско дете. Това, което сте видели е „преродено бебе“, силиконова симулация на дете, което са продава за стотици и дори хиляди долари. За разлика от повечето бебета кукли, които са насочени към малки момичета, специално този модел се продава на вече пораснали жени.

Преродените кукли са проектирани за добра кауза.

Реалистичните бебета са използвани като помощ за скърбящи майки, които са абортирали или по някакъв начин са загубили детето си. Куклите са употребявани още по време на терапии за хора с деменция, които умствено са заседнали във време, когато са отглеждали малко дете. Реалистичният им външен вид е помагал неведнъж за симулиране на истинско бебе, така както нито една кукла от магазина не е успявала.

Доста лесно е да объркаш този силиконов мъник с истинско бебе. Пример за това е полицай в Ню Джърси, който миналото лято разбива паркирана кола, за да спаси куклата, дори й прави изкуствено дишане, преди да осъзнае за какво става въпрос.

През 2016 г. преродените успяват да влязат в новините, когато ТВ реалити звездата Кортни Стодън е снимана с куклата след като е преживяла аборт.

Пред Us Weekly Стодън казва: „Изненадващо лековито е да го имам тук с мен. Когато го държа в себе си, се чувствам невероятно спокойна. Той има успокояващ ефект, от който имам нужда на този етап“.

Дотук ситуацията изглежда горе-долу нормална. Нещата започват да стават наистина странни, когато преродените кукли започват да бъдат „осиновявани“ и „отглеждани“ от жени, които не могат да имат деца по определени причини. В крайна сметка, хората започват да си ги купуват само, за да ги имат. И тук стигаме до момента, когато YouTube е пълен с клипове на изкуствени бебета, гледани от милиони потребители.

Много жени създават видео канали, посветени на техните преродени бебета. Заедно с това са придобили голяма аудитория, която обожава да ги гледа как „родителстват“.

Един от най-големите такива канали в YouTube е привлякъл стотици хиляди хора. Те се настаняват удобно, за да гледат как куклите се преобличат, къпят и преобуват, ядат и се приготвят за спане. Коментарите са ентусиазирани и преливат от радост от това колко сладки са бебетата и колко много приличат на истински деца.

Това, което най-много грабва, обаче, са „разопаковащите“ видеа. Подобни на тези клипове, насочени към деца, в които някой възрастен артистично разопакова нови играчки, тези видеа представят новото бебе на света. Всяко едно от тях е различно, защото може да бъде направено според спецификите на купувача. Тези „съобщения за раждането“ в YouTube са много емоционални събития, с които жените представят малкия човек и себе си в една нова роля – на фалшиви майки.

Едно от най-интересните неща около отглеждането на преродените кукли, е това, че повечето жени не спират със само една или две такива.

Те продължават да купуват още и още, докато не съберат огромно семейство от изкуствени деца. Тъй като новостите при една кукла в един момент свършват, тя лесно се заменя с друга. Това е много важно и за поддържане на аудиторията в YouTube, така че да не й стане скучно от гледането на едни и същи кукли.

Всеки получава ненужни и язвителни коментари онлайн понякога, но ентусиастите на тема кукли са нападани с огромни дози сарказъм. Секциите с коментари под видеата са бойно поле между фенове и противници, които не могат да приемат идеята, че една жена ще изгуби цялото си свободно време в гледане на фалшиво бебе. Много от големите профили на преродените вече са сложили съобщение под всеки клип: „Да, знам, че тези кукли не са истински“.

Индустрията на преродените кукли е очарователна. Тъй като продуктът е нишов, зад производството не стои някаква голяма компания. Вместо това, мрежа от занаятчии от цялата страна старателно ги произвежда една по една, често според потребителски спецификации. Броят на терапевтичните купувачи днес е сериозно надминат от броя на колекционерите.

Тези кукли определено запълват някаква нужда и това може да е генетична такава. Изследвания при други примати показват доста ясно, че женските животни са привлечени от бебета кукли. Шимпанзетата дори си правят собствени такива, от клечки и трева, след което се грижат за тях.

Все пак, бебетата порастват. В един момент спираме да сменяме памперси и да ставаме нощем, за да може малкото да яде. Започваме да се наслаждаваме на следващите чудесни моменти от това да бъдеш родител. Майките на преродени бебета никога няма да видят децата си да направят първата си крачка или да чуят първата им дума. Те са заседнали в този непрестанен цикъл на гледане на бебе.

За някои, това не е проблем. Сабрина, жената направила видеото, с което започна разказът, споделя своята историята за влюбването си в изкуствените деца. „Бях на 13, може би 14 години. Търсех в интернет куклата Baby Think It Over, но вместо това попаднах на уебсайта с преродените бебета и просто се влюбих“.

Куклите Baby Think It Over са реалистични, с вградена електроника, които се дават на гимназисти, за да ги уплашат от секса без предпазни средства. Куклите плачат, за да бъдат нахранени, преобути или гушкани. Компютърът в тях следи времето за реакция и докладва всичко на учителя.

Целият смисъл на тези неща е, че са огромна и гадна пречка за един тийнейджър.

Да искаш една от тези кукли просто така, е доста странно.

Лошата новина за Сабрина е, че куклите Baby Think It Over не се продават за масовата аудитория и трябва да купиш 20-ина бройки, за да се сдобиеш с такава. Ето защо вариантът с преродените бебета определено е по-добър.

Сабрина пуска канала си в YouTube три дни след като взима първата кукла. Аудиторията й мигновено се разраства и сега е около 200 000 човека. Семейството й от изкуствени деца се разширява до 15 кукли, всяка една от които е звезда на собствена серия от видеоклипове. Те пристигат, разопаковат се, биват представени на другите бебета, снимат се клипове с ежедневната им рутина, след което отстъпват място на ново, по-свежо бебе.

Сабрина се надява скоро да направи прехода от силиконовото родителство до истинското: „Знам, че ще стане. Моят приятел и аз, обаче, сме още млади. Затова ще почакаме година или две“.

Да бъдеш родител е борба, но борба със страхотна награда – да видиш детето си да израстне като здрав и щастлив възрастен. Преродените кукли превръщат отглеждането на дете в нещо, което не крие никакъв риск и отдаденост – когато нещата станат трудни, винаги можете да сложите малкото в кутия и да го скриете на тавана.

Фалшивите бебета са проектирани, за да помогнат на хора да се справят с травмата от загуба на дете. Вместо това, днес те са се превърнали в начин да трансформираш родителството в контролирано преживяване, от което няма никакви последствия. Интересно би било да видим какви родители ще станат тези жени, когато едно истинско дете със съвсем реални колики се появи в живота им.