Обсебване или изкуство? Баща филмира всеки миг на дъщеря си

| от MamaMia |


В желанието си да запаметят всеки миг от живота на бързорастящите си деца, някои родители отиват в крайности. Така например Тим Маклеод от Ванкувър, баща на 2-годишно момиченце, решава, че ще направи документален филм, в който ще покаже абсолютно целия ден на своята 2-годишна дъщеря Анисия – от събудането й до лягането вечер… но на забавен кадър.

Така той създава огромен архив от видео материал на забавен кадър, който успява да ореже до едно 3-минутно видео:

Макар и само в три минути, видеото е трудно за гледане, защото реално абсолютно нищо не се случва. Не е така в главата на бащата обаче, който не може да откъсне поглед от дъщеря си. Неговият експеримент издава огромното желание на някои майки и бащи да запазят най-сладките години на децата си завинаги. Осъзнавайки колко бързо се променят децата, Тим решава да създаде нещо като „капсула на времето“ за прохождащата си дъщеря под формата на видео.

„Опитах се да измисля нещо, които не съм виждал преди“, обяснява бащата пред изданието Vancouver is Awesome. “Това беше като тест за концепцията ми”.

Той измисля този подход, след като получава коментари от други родители, че дори няма да забележи колко бързо ще порасне дъщеря му. Когато чува тези думи, той остава с впечатлението, че много родители съжаляват, че не могат за задържат ценните моменти. „Но аз не исках това“, казва той. „Исках напълно да потъна, да погълна и да се насладя на всички тези моменти. Това е начин да забавиш времето“.

Най-трудното при заснемането на видеото е било, по думите му, да остане с детето плътно целия ден, след което да отсее огромния видео материал до триминутно видео. Когато се снима в забавен каданс, една секунда се равнява на три секунди или повече, така че за да се заснемат 5 минути например, се получават 15 минути видео материал. За да монтира огромния материал, бащата се нуждае от подходяща музика. Но основният урок от целия този експеримент за него е, че всеки скъпоценен миг с малкото дете трае една секунда и след това никога повече не се повтаря.

В крайна сметка филмът събира всичките тези „магически“ за бащата моменти – от ставането от сън, до лягането.

Бащата споделя още пред медиите, че видеото е „страхотно“ и дори възнамерява да повтори експеримента с по-малкия брат на Анисия, когато и той стане на същата възраст. „Има нещо в децата на две години и половина. Светът е наистина специален за тях.“

Той дори има идея да направи видеа в забавен каданс и на други хора извън семейството, например на пожарникар или на професионален сърфист.

Самата Анасия много харесва видеото и по думите на бащата го изгледала четири пъти поред. Разбира се, за страничните зрители, филмът не носи особена стойност, но показва доколко родителите могат да бъдат обсебени от собствените си деца.

А вие как предпочитате да запечатвате скъпоценните мигове на вашите малки деца – със снимки, с видео или единствено в спомените си?

Вижте още:

Защо няма повече да правя снимки на децата си