Няколко вида детски следи по стените

| от Владимир Вълков |


Всичко онова, което децата оставят по стените на апартамента или къщата… Онова, което особено по-неопитните родители много трудно преглъщат. И заради което често се налага да се правят леки ремонти – я боядисване, я нови тапети:

Следи от тиксо и лепило

Те седят от онзи период, в който детето вече се е научило да борави с тиксо и лепило и… лепѝ. По стените. Какво ли не. Понякога просто парченца тиксо без нищо. Няма да го разберете. После вие се опитвате да ги махнете, но не винаги го правите внимателно и заедно с тиксото „излиза“ и боята.

Малки стикерчета

С каквото и да е върху тях. Все някога сте се излъгали да купувате я албум със стикери от супермаркет, я просто комплект лепенки от книжарницата. И някои от тях стоят много красиво по стените. Поне детето смята така.

Размазани насекоми

Комари, мравчици, бебета хлебарки, малки нощни пеперудки, еднодневки, а по-рядко нормални хлебарки, миризливки и паяци. Размазани често с репликата „Хванах го!“. А и все някога детето ви е виждало как вие самите трепете мухи и комари и вероятно смята, че по този начин ви помага…

Сополи

Има една велика връзка, една неразрушима дружба между малкото дете и сопола. И без никой да го е учил, всяко дете явно по рождение притежава ясното съзнание къде е мястото на цивките, след като напуснат носа. И то е – на стената! Хубаво залепени, обърсани там чрез ръчичка с дълго движение, понякога почти като рисунка, впити в боята или тапета. А понеже сополите при децата са обилни – материал има много.

Следи от махане на сополи

Когато родителят реши да изчисти сополите от стената и започне да чегърта, да мие, да чопли и се оказва, че лепкавото на сополите е здрава марка – та с тях си е отишла част от боята или от тапета. И родителят се отказва, а сополите побеждават.

Пръски кръв

Може да са от директния удар на нос или зъби в стената. Може да са след пипване на стената с пръсти, по който има кръв – децата обичат да си човъркат коричките от раните например.

Рисунки

Класика. С молив, химикалка, флумастер, червило, все едно какво. Децата на до 3-4 годинки, че и малко по-големи, няма как да разберат караниците ви. Най-много да си помислят, че не харесвате как е нарисувало семейството на тапета. И по-мъдрите от нас, родителите, решават просто да се радват на творчеството им по масата, по мебелите, по стените.

Вижте още:

Да променяме и средата, и себе си, а не само детето

Отпечатъци от пръстчета

Просто такива зацапвания, следи от напипвания, сещате се – оставени от мръсни пръсти. Как децата успяват толкова да се цапат, не знам, но може би има общо с това, че доста си лапат пръстите и по тях се лепка всичко после. Освен от обща мръсотия, понякога отпечатъците от пръстчетата по стените са създадени по-конкретно от храни и напитки.

Вижте още:

Зацапанко, лепкавко, неизмиваемо