Номинирайте своя Герой на децата

| от MamaMia |


Наближава финалът на номинациите за наградите „Златна ябълка“, които се раздават на личности и граждански организации с принос към благосъстоянието на българските деца.

До 1 май всеки може да предложи човек или организация, които със своята работа подобряват живота на децата и семействата в България.Мисията на наградите „Златна ябълка“ е да привлече общественото внимание именно към тях.

Това е десетото издание на наградите, които са инициатива на Национална мрежа за децата (НМД).

„Днес, във време на пандемия и световна криза, повече от всякога имаме нужда от хора и организации, които със своята гражданска активност подкрепят децата и семействата“, казват от НМД – обединение на близо 150 граждански организации за деца и семейства.

Тази година за първи път Национална мрежа за децата въвежда нова категория в наградите – „Детска организация“ с идеята да отличи граждански организации, които със своите дейности, проекти и инициативи въздействат положително върху живота на децата и семействата в областите на здравеопазването, образованието, правосъдието, благотворителността и детските права.

Тази категория също е отворена за номиниране и гласуване от цялата общественост.

Номинации за „Герой на децата“ и „Детска организация“ може да се направят, като се попълни формата за номиниране в сайта на Наградите.

Изборът на победители ще е с онлайн гласуване, което ще продължи до 25 май 2020 година.

Освен за Герой на децата, награди „Златна ябълка“ се връчват също в категориите „Болница“, „Училище“, „Община“, „Журналист“, „Благотворител“ и „Награда за цялостен принос“, като в тези категории номинациите се правят от 150-те организации членове на Национална мрежа за децата от цялата страна.

Победителите ще бъдат обявени в Деня на детето – 1 юни.

logo-zlatna-yabalka

Кой е Героят на децата?

Това е личност или неформална група хора, които са повлияли положително живота на децата и които се застъпват за правата им в най-широк план. Със своите инициативи и работа те променят мисленето и средата, така че децата да получават повече внимание, подкрепа и възможности за развитие.

Кои са Героите на децата през годините?

2019 година – „Герой на децата“ стана Антонина Кенова, която работи за изграждането на справедлива, иновативна и качествена система за обучение на най-малките. Антонина събира и обработва предложения за подобряване на системата за прием в детските градини, подпомага изпращането на сигнали за нередности, търси диалог с институциите.

2018 година – „Герои на децата“ бяха д-р Таня Андреева и Дария Мукова, създатели на платформата HealthyKid Sofia, която при нужда насочва родителите към подходящи лекари и лечебни заведения.

2017 година – „Герои на децата“ станаха Мариана Гелева и всички дами от страницата „Плетем за българските деца“, които всеки ден създават красиви, ръчно изплетени играчки с благотворителна цел.

2016 година – „Герой на децата“ беше Вера Кирилова от Националния алианс за работа с доброволци – Пловдив, която работи с много доброволци и подпомага работата с деца в неравностойно положение.

2015 година – „Герои на децата“ станаха майките на децата с увреждания за ежедневния героизъм, който проявяват, за да се грижат за децата си.

2014 година – Призът получи екипът на 40 СОУ “Луи Пастьор”, София, за това, че успя да спаси едно умиращо училище.

2013 година – Победител в категорията беше Дарин Маджаров – създател на сайта Уча.се.

2012 година – Наградата спечели Илияна Кълева – лекар-педиатър от „Бърза помощ“, осиновила четири деца.

Национална мрежа за децата работи в четири основни области – Образование, Здравеопазване, Семейство и Правосъдие. Всяка година организациите членове на Национална мрежа за децата подкрепят с работата си 74 000 деца и 13 000 семейства. Повече от 4500 професионалисти – социални работници, психолози, учители, съдии, полицаи и много други, са подкрепени чрез обучения, консултации и съвместни дейности.Вижте повече за организацията наwww.nmd.bg и https://www.facebook.com/nmdbg/

Снимка: Раздаване на наградите „Златна ябълка“ през 2019