Не всички спортове за подходящи за деца. Освен тези

| от Катрин-Лейла Михайлова* |


Излишно е да казвам, че спортът е здраве и е изключително важен за децата. Спортните занимания развиват комплекс от умения, които остават за цял живот. Движението при подрастващите е от голямо значение за правилното развитие на тялото, мускулите и костната система.

Гръбнакът например е податлив на корекция, затова изкривявания, открити в ранна детска възраст, са напълно обратими с правилни упражнения и спорт.

Много родители се питат кой точно вид спорт е подходящ за техните деца.

Искам много ясно да подчертая, че не всяко дете се ражда със заложби за спортист и най-голямата грешка, която аз наблюдавам при родителите, е да имат повратна представа относно децата си. Това, че те самите не са или са спортисти не означава, че талантът се предава генетично. Има много успешни спортисти, които са първо поколение в рода си и деца на спортисти, които нямат никакви спортни заложби. Тук идва важната роля на професионалистите, които най- добре могат да преценят дали едно дете има данни за определен спорт или не.

Ако все пак се питате кой спорт е най-подходящ за поддържане на здравето и за правилното развитие, аз бих препоръчала плуването.

Това е майката на всички спортове: раздвижва цялото тяло, помага при гръбначни изкривявания, не натоварва ставите и развива прекрасно гръдния кош и белите дробове. С плуването обаче идва проблемът с хлора в басейна. Много деца страдат от атопични дерматити и за тях хлорът е противопоказен. Ако нямат алергични оплаквания обаче, това е спорт, с който може да се започне от съвсем ранна детска възраст.

Следващият спорт, който според мен е много хубав за деца, е тенисът.

Развива индивидуализма, силно изразения „аз” (на корта разчиташ само на себе си), координацията и мисълта.  Много е подходящ именно за хора, които не обичат големи компании и трудно се социализират.

Груповите спортове.

При тях ползите от колектива са много. Учат на дисциплина, работа в екип, разчитане на другия. В груповия спорт винаги отборът е най-важен и личностното отношение между играчите остава винаги на заден план.

Аз самата съм се занимавала с групов спорт – баскетбол. Някак не се запалих по тениса, когато родителите ми ме записаха. Харесваше ми да бъда част от нещо голямо. Нещата, които съм научила в залата и до ден днешен ми вършат работа в ежедневието. Не успях да се реализирам като професионалист, но не съжалявам за нито миг, прекаран в отбора.

Аз съм точен човек, именно защото за всяко закъснение съм правила по няколко обиколки на игрището. За мен среща в 14 часа означава 13:55.

Минусите, които получих с цел професионална реализация, са многото травми, които спортът на високо ниво ти дава. Затова отново повтарям, че не всеки се ражда спортист, но всеки може да спортува за здраве.

Бойните изкуства.

За тях конкретно съм с противоречиви чувства. Тези, които се занимават с тях, постоянно лобират в тяхна полза и обясняват как учат децата на дисциплина, на източно търпение, на контрол. Но нека все пак бъдем на ясно, че това са спортове, в които има насилие.

Бокс, Таекуондо, Муай-тай и т.н са агресивни спортове. Според мен те са подходящи за по-големи деца, които осъзнават състезателната и самоотбранителната част на този виж изкуства.

Лично аз ще запиша дъщеря си на подобен спорт когато стане по-голяма, защото искам да има познанията и уменията да се защитава сама – светът, в който живеем е такъв. Искам ако някое „гадже” реши, че има моралното право да й посегне и да покаже какъв голям „мъж” е , тя да може да се защити.

Масовият спорт.

Подходящ ли е за деца? Йога, Пилатес, Аеробика са практики, които са винаги актуални.

Като инструктор по Пилатес винаги съветвам родителите да водят децата си единствено при колеги, които се занимават с деца и са запознати с физическите им особености.

При мен се случва често някоя майка да доведе дъщеря си на практика и това е напълно ок. Винаги отделям време да обясня кое трябва да се прави и кое – не.

Коремните преси са противопоказни при малки деца. Това „Лягай за 50“ в час по физическо, докато някой ти държи краката, е отдавна отживелица. Не само, че е демоде, но е и много вредно за гръбнака и неговото правилно развитие.

Ако трябва да се тренират коремните мускули препоръчвам общи упражнения, които укрепват цялото ядро, а не концентрирано да работи върху горни или долни коремни мускули. Такива упражнения са всички видове планкове, мостове и клекове. 

Родители, вие сте тези, които трябва да научите децата си на  спортна култура.

Водете ги на разходки сред природата, тичайте с тях, бъдете активни заедно. Спрете да ги слагате на таблета, телефона, монитора.

Вложете в тяхната двигателна активност и спортна култура, за да пораснат здрави и физически развити хора. 

Още от автора:

Постене и спорт: (не)възможна комбинация?

Спорт без ядене на месо. Или все пак с него?

Сладкият спорт. Възможен ли е изобщо?

*Катрин е политолог по образование и спортен инструктор по призвание. Занимава се с Пилатес повече от 10 години. Обича да помага на хората да се превърнат в най-добрата версия на себе си.  От професия, с годините писането остава нейно хоби и страст.


Повече информация Виж всички