Не казвайте на децата тези 9 неща

| от Mamamia, pinkvilla.com |


Как разговаряте с детето има голямо значение. Понякога родителите казват неща, които предават грешното послание и дори сами не разбират защо репликите им имат обратен ефект.

Докато растат, децата чуват и да забелязват доста неща. Може и да не разбират веднага значението на всичко чуто, но ако усетят неодобрение, забележка, груб коментар и строго отношение от страна на родителя – няма да го подминат. Какво причинявате на вашите деца, пък било то само с реплики, един ден ще бъде определящо за техния живот. Ето защо трябва да сте много внимателни в думите си.

Една от суперсилите на децата е, че забравят лесно и прощават бързо. Но ако искате нещата да бъдат по-лесни и за вас, и за тях, по-добре избягвайте следните реплики:

„Какво знаеш ти за парите!“

Изрекли сте това с угрижен тон и дори не си давате сметка, че издавате собствената си финансова несигурност. Няма нужда да товарите детето си с финансови тревоги – децата не могат да понесат този товар. По-добреговорете с партньора си, с приятели ако трябва, но не замесвайте децата, защото така само ще ги направите тревожни и тъжни.

Да сме приятели с децата е лоша идея

„Дебел си“

Да кажеш на детето си, че е дебело е прекалено обидно и напълно ненужно. Вместо да го посъветвате да се храни добре, вие просто го блокирате. Това няма как да помогне – то ще бъде засегнато и комплексирано. Дължите му подкрепа и разбиране, както и примери за здравословно хранене и движение, така че да бъде заситено и здраво.

„Спри веднага да плачеш!“

Едва ли има дете, при което тази родителска фраза да е подействала. Няма и да подейства. Освен това за детето е полезно да изразява своите емоции. Нали не искате да отгледате човек, който подтиска своите чувства, за да се хареса на другите? Защото депресията при децата съществува и може да бъде голям проблем.

„Брат ти/ сестра ти е по-добър/а от теб“

Родителите, които използват тази фраза, обикновено си представят, че така създават състезателен дух у наследниците.Но единственото, което постигат всъщност е отчуждение между братята и сестрите. За всеки родител е важно да осъзнае, че децата му са различни, но трябва да бъдат отглеждани по един и същ начин. Не ги съпоставяйте и сравнявайте, за да постигнете резултати, които временно ще бъдат от ползва единствено на вас самите.

„Едно момче/момиче не се държи така“

Не ограничавайте детето, заради стереотипа, приет за момчетата и момичета. Никой човек не трябва да расте с ограничавани възможности заради обществените стандарти. И без това обществото е достатъчно критично и от най-ранна възраст ще се опитва да постави детето в кутийка спрямо половата му принадлежност. Напълно излишно е да му причинявайте същото и вие.

„Ти си много повече от другите деца“

Децата вярват на всичко, което родителите кажат. Да им казвате, че са добри е полезно, но да твърдите, че са много по-добри от другите, може да ги направи надменни, неприятни, а и в крайна сметка да повлияе зле на самочувствието им, когато видят, че хората не приемат добре тяхното държание. А и какво ще стане с тези деца, когато видят, че има области, в които не са по-добри от другите? Първо ще решат, че сте ги лъгали и ще престанат да ви вярват. И второ, възможно е да си помислят, че твърденито изобщо не е вярно и да започнат да страдат от лоша самооценка.

„Можеш да се справиш и по-добре“

Всеки коментар, който кара детето да се чувства така, сякаш не полага достатъчно усилия, е неподходящ. Реакцията на тази реплика е усещането, че детето не се старае да бъде добро в училище, в спорта или във всичко, че постоянно разочарова родителите си. Ако често повтаряте тази фраза, детето ще престане да си вярва и да се харесва. Ако искате децата да се справят по-добре, трябва да сте честни с тях и да им казвате точно какво очаквате. Оценявайте всяко тяхно усилие, с което те се опитват да ви се докажат и показвайте, че се гордеете с тях.

„Хайде, не преигравай!“

Естествено е родителите да успокояват своите деца, но да им казват, че преиграват, когато показват емоциите си, не е правилно. Може и да ви изглежда, че детето драматизира прекалено, но за него пък може да е нормално да реагира крайно. Опитвайте се да успокоявате, но без да наранявате чуждите чувства.

„Разкарай тези приятели, не ти влияят добре“

В момента, в който кажете на детето, че не харесвате приятелите му, то ще се заинтресува силно от тях и ще прави всичко възможно да се излиза с тях, без да ви казва. Да разделяте детето от приятели, към които то е привлечено, не е правилният подход. Опитайте се да комуникирате по-добре и внимателно насочете мислите му към нещата, които са полезни. Така то само ще стигне до извода, че съответните приятели не са за него.