Културата на фитнес батките пречи на развитието на младите момчета

| от MamaMia |


За добро или за лошо, по-„традиционните“ начини за представяне на мъжествеността са относително по-малко достъпни в настоящата ера на късен капитализъм. Това не се случва поради някакви целенасочени добри намерения. Ролите на „защитник, генератор, доставчик“, в които патриархатът индоктринира момчетата още от раждането им, са поставени под въпрос не поради друга основна причина, а най-вече поради икономическа такава. Динамиката на „носителя на прехраната и домакинята“ е неизгодна от консумеристка гледна точка, а от личностна прави раждането на деца по-малко привлекателно за онези, които са инвестирали в традиционната идея за семейство.

Това оставя ролята на „защитника“ като най-лесният начин все още да се придържаш към вътрешните патриархални стандарти. Това е мястото, където културата на „фитнес батките“ и консервативните идеали си партнират. Връзката между желанието за изпъкнали бицепси и консервативните вярвания може да изглежда незначителна, но когато това желание се корени в копнежа да бъдеш „алфа мъжкар“, културата във фитнеса може да осмисли корелацията.

Връзката между преследването на физическо превъзходство и консервативната идеология на Запада съществува от векове.

Всички сме наясно с дарвинистките настроения за „оцеляването на най-силните“, но това, което е по-малко очевидно, е, че тези идеи са в основата на позицията на дясната идеология, която традиционн пренебрегва маргинализираните хора, оправдавайки това с естествен подбор. Границата между стремежа към физическо превъзходство и евгениката е много тънка; не е съвпадение, че физическото обучение е било сред ключовите характеристики на програмата на Хитлерюгенд, която в крайна сметка има за цел да създаде расово чисто арийско общество.

Но тази идеология дори предшества 30-те и 40-те години на миналия век: във Великобритания през XIX век се налага философията на „мускулестото християнство“, характеризираща се със самодисциплина, саможертва, патриархален дълг, национализъм и религиозна набожност, плюс комбинация от естетическа красота с християнски морал. Закономерно, това улеснява преобладаващите негативни стереотипи за хората с наднормено тегло като мързеливи, нечисти или грешни. След векове на медии (в широк смисъл), налагащи тези послания, изобщо не е странно, че младите момчета и мъже масово приравняват слабостта на безполезност.

За съжаление, има легиони от обществено-политически лешояди, готови да капитализират човешките тревоги или слабости.

XXI век донесе със себе си нови медии за споделяне на всякакви идеи, включително и такива: 4chan например е онлайн форум, основан през 2003 г., първоначално с цел споделяне на аниме порнография. Оттогава досега се е превърнал в място за онлайн срещи за социални изгнаници, където трансгресивните социални възгледи могат да бъдат споделяни без подходящ контрол. Това отношение скоро се разпространява в интернет, особено в Twitter. Това беше мястото, където анонимният десен бодибилдър Bronze Age Pervert, си спечелва огромно количество последователи, като разпространява съобщението, че телата, изобразени в древногръцкото изкуство, са върхът на мъжествеността. Той твърди, че постигането на „превъзходно“ тяло на мъжете е от съществено значение за едно функционално общество – въпреки че това очевидно няма смисъл.

Мейнстриймингът на такива гледни точки в интернет само се ускорява през следващите години и сега се намираме в момент, в който хора като Андрю Тейт и Джо Роугън имат огромни млади фенбази от мъже.

Вижте още: 

Защо едно подрастващо хлапе би харесало Андрю Тейт

Друг от тези алфа инфлуенсъри е Брайън Джонсън, известен в интернет като „Кралят на черния дроб“, който става известен през 2021 г. със своето „послание на предците“, което включваше ядене на суров черен дроб, за да постигне физиката си като от екшън фигурка, макар и в един момент да признава дълго отричаната истина, че фигурата му се дължи на прием на стероиди. Той също така непрекъснато твърди, че „нашите предци“ са разбрали ключа към щастливия живот, въпреки че никога не уточнява за кой период от време или етническа група говори. Тейт и Роугън също са правили подобни, неясни препратки към своите предци и миналото. В България подобни консервативни послания, съчетани с мания по конкретен тип физика, защитават инфлуенсъри като Киро Брейка или Скалата.

От научна гледна точка нищо не подкрепя идеята, че сме физически регресирали като вид.

Съвременната медицина и подобряването на храненето допринасят за драматичното увеличаване на продължителността на живота през последните векове. Така че тези влиятелни лица, презентиращи се като „алфа мъже“ нарочно идеализират неопределено минало и правят неясни препратки към „предците“ в опит да нападнат млади мъже, които се чувстват изгубени или неуместни в съвременното общество – посланието „да направим Америка велика отново“, преведено на езика на контекстите във всяка съответна държава.

Изследване от университета Брунел установява, че физически по-силните мъже са склонни да вярват, че някои социални групи трябва да доминират над други.

Това може би не е изненадващо, когато вземете предвид, че телата, които се славят във фитнес залите, са тези, оборудвани да надвият и доминират над по-слабите. Съвременна Великобритания се характеризира с могъщо малцинство, процъфтяващо за сметка на слабите: когато министър-председателят модернизира електрическата мрежа, за да отоплява частния си басейн и същевременно отказва увеличение на заплатите на медицинските сестри, разбираемо е младите момчета да гледат на света през перспективата, че или си хищник, или си плячка. А кой иска да бъде плячка?

Не че младите мъже винаги „искат“ да бъдат алфа, просто повечето се страхуват да не би да бъдат бета.

Може би си мислите, че тези исторически движения нямат нищо общо с шестокласниците, ползващи фитнес приложения и следящи фитнес инфлуенсъри, но връзките между фитнеса и консерватизма са толкова силни, колкото винаги са били.

В края на краищата, не мускулите правят мъже като Браян Джонсън, Роугън или Тейт богати.

Прекият източник на лъскавия им живот са парите от абонаментни такси за фитнес планове, курсове за самопомощ и приходи от реклами от разочаровани зрители, които пълнят джобовете им – всичко това за сметка на момчетата, които се опитват да избягат от това да са неизбежната жертва в социалните отношения, която е нужна за наличието на консумация, формираща съвременния капитализъм. Мантрите на тези псевдо гурута не просто не помагат, а вредят – съществуването и интегрирането на алфа инфлуенсъри като Джонсън и Тейт само изостря съществуващия проблем с разочарованието сред младите мъже.

По същия начин, по който дарвинизмът насърчава евгениката, много съвременни актове на насилие са израз на патриархални идеали. През 2021 г. Великобритания видя най-смъртоносната масова стрелба от повече от десетилетие, когато 22-годишният бодибилдинг фанатик и самопровъзгласил се за инсел Джейк Дейвидсън убива петима души и ранява други двама, преди да насочи пистолета срещу себе си. Той е публикувал видеоклипове, в които се говори за това колко е трудно, „когато животът никога не те е възнаградил с нищо“ и редовно публикува за проблеми с външния вид.

Много млади момичета – всъщност почти всички – страдат от проблеми с представата си за своето собствено тяло и не прибягват до масови убийства.

Но липсата на възприемана като дължима „награда“ под формата на сексуално удовлетворение за въплъщението на това как мъжете „трябва“ да изглеждат, предполага пропаст между очакванията на младите мъже и на младите жени за това какво ще им даде фитнесът спрямо реалността. При жените, които страдат от подобни проблеми със самооценката, всъщност се касае по-скоро за това да бъдат избрани да дават сексуално удовлетворение на мъжете, отколкото да го получават. Когато мъжките очаквания не са изпълнени, това може да накара носиелите им да се почувстват осакатени и да ги тласне още повече в обятията на насилствената, крайнодясна идеология. Дори когато мъжете не проявяват насилие, тези чувства на обезценяване могат да имат вредни ефекти върху психичното здраве: последните проучвания показват, че мнозинството от мъжете страдат от някаква степен на телесна дисморфия. Хранителните разстройства традиционно се свързват с тийнейджърките, но тийнейджърите, които се опитват да придобият неестествената физика на възрастни мъже, като използват стероиди, са също толкова проблематични.

Отговорът на това не е да се пренебрегва фитнесът, разбира се. Тренировките, особено самостоятелните, имат медитативен ефект и постигането на цели е страхотно усещане, освен това има безброй ползи за физическото и психическото здраве от регулярните  упражнения. Това, което е важно, е предаването на посланието, че мъжете не дължат мускули на обществото – и че обществото, от своя страна, не дължи на никого нищо въз основа на тялото му. Спортът като цяло може да създаде мъжка солидарност, вкоренена в синергията и взаимното ободряване, което е прекрасно – и това е контекстът, в който фитнесът може да насочи пътя към мъжеството.

Вижте още:

Може ли медийното представяне да обърква сексуалната идентичност на подрастващите


Повече информация Виж всички