Изберете най-подходящата възраст за детски профил в социалните медии

| от Колийн Дилти Томас* |


Помните ли времето, когато бяхте тийнейджъри? Можеше ли тогава мозъкът ви изобщо да си представи как би изглеждал днешният свят? Ние, четиридесет и няколко годишните, брояхме минутите си в AOL и изпращахме “инстант месиджи”.

Когато се запознаехме с дете на лагер през лятната ваканция, се надявахме, че след това може да си останем „другарчета по писма“. Нищо не знаехме за добавянето като „приятел“ в социалните медии, така че да поддържаме връзка. И след милиони години дори, не бихме могли да осъзнаем подобно нещо тогава. А днес социалните медии са се превърнали в такава част от нашето ежедневие, като да се облечеш или да си измиеш зъбите.

Но на каква възраст трябва да започне всичко това?

Моят 13-годишен син наскоро ме помоли да му разреша да си направи акаунт в Snapchat. Технически погледнато, той е достатъчно голям, за да има Snapchat, но дали е готов? При условие, че това е първият му досег до социална медия, се колебаех много. Аз самата нямам Snapchat, така че не съм особено наясно как работи.

След като се консултирах с някои от приятелките си майки за плюсовете и минусите и след като говорих със съпруга ми, решихме да му повярваме и да му разрешим да се присъедини. Активно наблюдавам какво публикува, преди то да изчезне, и засега е добре.

Той е най-голямото от трите ми деца, като има брат, който е само две години по-малък. Очаквам всеки момент да започнат оплакванията му колко е несправедливо. Но когато започнат, малкият няма да има късмет. 11 години е твърде рано за достъп до социалните медии – и според мен, и според експертите.

Изследователите отдавна се опитват да установят коя точно е най-подходящата възраст за децата да започнат да използват социалните медии. Това е подобно на дебата кога да разрешиш на децата да имат собствен смартфон.

Колко рано е прекалено рано да имат акаунт?

Най-новите данни показват, че използването на социални медии преди навършени 11-години не е добра идея. Не е добре за развитието на детския мозък, както и за детското поведение.

Изданието Computers in Human Behavior наскоро публикува изследване, което може и да е интересно за родителите. Проучването сред повече от 750 ученици от средните училища в североизточните американски щати установява голям брой проблеми при децата, които са се присъединили към някоя социална мрежи преди да навършат 10 години.

Първо е установено, че тези ученици имат много повече интернет „приятели“ и онлайн познати, отколкото родителите им са позволили.  Те също така прекарват много време в посещение на сайтове, които не са в позволения за деца списък. Най-интересното –  проявяват неразумно поведение онлайн. И за съжаление, в по-голяма степен стават жертва на злоупотреба и тормоз онлайн.

Точно както и Snapchat, социалните медийни гиганти като Instagram, Facebook и Tik Tok до един изискват потребителите да имат поне 13 навършени години, за да се присъединят. Но ние всички знаем колко е лесно да се фалшифицира тази информация и да се престорим на каквато си възраст ни се иска.

„Всички социални медии изискват минимална възраст от 13 години, за да се регистрираш, но истината е, че много потребители са по-малки: една трета от децата от нашата извадка са започнали да използват социални медии на 11 или 12 години и още една трета – на 10 години или по-малки“, казва водещият автор на изследването д-р Линда Чармараман, директор на Youth, Media and Wellbeing Research Lab в Wellesley Centers for Women (WCW).

„Това изследване ни помага да разберем както всички рискове, така и плюсовете за децата и тийнейджърите, така че родителите и законодателите да могат да вземат решения в полза на тяхното благоденствие“.

Но в изследването има и позитивни открития.

В интерес на истината има няколко факта, които изследването определя като „добри новини“. Първо – независимо от възрастта си, децата в социалните медии се стараят да се държат добре в много по-голяма степен, отколкото да се държат лошо. Установява се също, и че тези деца, които са се присъединили на по-ранна възраст, изглежда имат интерес към социално подкрепящи постове и че помагат за осъзнаване на каузите и несправедливостите по-често от онези, които са се присъединили като по-големи.

Смята се, че това е така, защото тези подрастващи са били социализирани онлайн на по-ранна възраст и са имали достатъчно време да научат позитивните и негативните аспекти на различните социални медийни платформи.

„Тези открития показват, че приетият от индустрията минимум от 13 години за профил на потребителите в социалните медии, потенциално е добър стандарт, ако успее да се наложи“, казва Чармараман.

„Изводите показват и че една стратегия за подкрепа на семействата с деца и тийнейджъри следва да: а) следи какви сайтове се следват в социалните медии и какви са връзките с приятели. б) да задава минимум едно правило за времето, през което се използва екрана (например ограничено използване по време на учебните дни и в) да наблюдава колко често децата проверяват социалната медия, особено ако я използват под 10-годишни“.

Какво означава това?

Момент. Има много вълнуващи неща, които очакваме в бъдещето, докато порастваме, и изследването показва, че правото да можеш да се присъединиш към социална платформа трябва да бъде едно от тези вълнуващи неща.

Децата са си деца и по-малките, колкото по-незрели са, в толкова повече проблеми биха могли да се забъркат. Ние всички знаем за сериозните опасности, които идват с онлайн присъствието. Ето защо, когато дойде моментът за включването в социална платформа, е изключително важно родителите постоянно да напомнят на децата си за онлайн сигурността.

Дори и да не са все още онлайн, не е твърде късно да се започне този разговор.

*Оригиналният текст на Колийн Дилти Томас е публикуван в сайта Scarymommy.com.

Вижте още:

Бащите и интернет: непознатите онлайн – част 1